Cristian Taban : "Modelul unui business de succes se bazează pe curaj și creativitate"

Cristian Taban

Cristian Taban este Directorul Executiv al DENT ESTET si se ocupă integral de managementul și dezvoltarea laboratorului dentar ASPEN. A lucrat 20 de ani în multinaționale de renume, în calitate de CEE Business Manager în cadrul companiei Henkel și în cadrul colosului GE ca Sales Director (divizia Oil &Gas). Dar, dincolo de asta, este căsătorit cu Oana Taban, fondatoarea DENT ESTET. Cum este să lucrezi în familie? Cum este să fii și manager și om de cifre, dar și pictor? Cât de îndrăgostit poate fi un bărbat după 35 de ani de căsnicie? Am descoperit un povestitor, un manager și un artist. Nu neapărat în această ordine…

Sunteți artist sau manager?

E important să le faci bine pe amândouă, dar nu invers. Să nu fii artist în management și manager în pictură.

Care a fost cea mai recentă decizie managerială în cea mai recentă ședință?

Nu aș spune despre cea mai recentă ședință, ci despre un moment mult mai îndepărtat, de acum un an și jumătate când mergam cu Oana în Sibiu și căutam un sediu pentru viitoarea noastră clinică de acolo. Conform business plan-ului aveam de deschis o clinică. Și ne-au fost prezentate câteva case, vreo 4, și ne-am îndrăgostit de 2 dintre ele. Una era mai în centru, pe un pinten de deal, și cealaltă era micuță și femecătoare, înconjurată de niște brazi uriași, în cartierul Sub Arini. Și, pentru că ne-au plăcut amândouă, am decis să facem… două clinici. Una pentru adulți, iar în căsuța mică, așa ca din povești, clinica pentru copii. Vă dați seama că am dat tot business plan-ul peste cap, pentru că investiția a fost dublă! Dar rezultatele primului an au fost senzaționale, impactul a fost uriaș și acesta a devenit un model de business, de acum încolo vom deschide câte două clinici în orașele în care vom merge.

Aveți planuri pe mai mulți ani?

Da, prima dată când am făcut un plan pe 5 ani, de exemplu, a fost atunci când am început colaborarea cu MedLife… Au trecut 3 ani din cei 5 și am mers mult mai bine decât am estimat și planul este cumva readaptat. Cu o creștere mare, logic ar fi ca în 5 ani să avem mai mute locații, dublu chiar…

De ce contează pentru dvs și doamna Taban locațiile atât de mult? Sunt ele însele niște demonstrații de arhitectură, de design..

Ideea este că în România sunt 16 000 de medici stomatologi. Sunt foarte mulți, iar foarte mulți dintre ei sunt foarte buni și atunci, pe lângă tratamentul senzațional pe care îl oferim, am ales să oferim și o anume trăire, o anume senzație, acesta fiind și triggerul afacerii noastre. Experiența și elementul wow.

Pentru că omul nu-și propune într-un business plan propriu ca, nu știu, anul viitor în martie, să-și facă dantura. Oamenii iau hotărârea asta foarte greu și atunci noi creăm o altă experiență pentru acest tip de pacient: să fie relaxat, din primii pași să simtă grijă, avem fotografi cu normă întreag (pentru imaginile danturii și a alinierii acesteia, n.m), în sediile de copii avem psiholog cu normă întreagă, chestiuni care nu sunt comune nici în România, nici în Europa.

Unde ați învățat toate aceste lucruri?

Noi am călătorit foarte mult, și am învățat și din Europa și din America, dar Oana a creat un model original, ca un fel de mix între cele două. Ea este responabilă cu energia, cu creația, cu imaginația. Mixul creat de Oana este extraordinar, uimește și pe americanii care vin aici, și pe europeni deopotrivă.

Dvs sunteți inginer la bază…

Da, într-un domeniu care mie mi se pare acum foarte romantic: în petrol și gaze. Romantic, pentru că lucrezi în Subcarpați, păduri, dealuri… Dar după revoluție am plecat și am încercat în alte domenii, găsindu-mi prima dată locul în compania Henkel. Am fost country manager și am înființat o sudivizie a lui Henkel care a crescut, a crescut, a crescut, apoi am primit încă o țară, și încă o țară, la un moment dat am ajuns în competiție cu Oana:). Eu am avut un mentor extraordinar, Rainer Haertel, un gentleman cum nu am mai văzut, care m-a învățat cum să fac business, cum să mă port, cum să mă îmbrac… De fapt, cred că m-am învățat tot ce știu azi. Era prin 2007 sau 2008 când mi-a zis, „Cristi, eu ți-am mai dat o țară, soția ta a mai făcut o clinică. Eu ți-am dat încă o țară, soția ta a făcut încă o clinică. Eu nu știu ce faceți voi, dar eu nu mai țări să-ți dau:). Eram ca într-un fel de concurență…

Dar ați fost cu adevărat în competiție vreodată?

Nu. Noi de 35 de ani facem lucrurile împreună. Cine ne știe, ar putea spune că Oana decide tot, dar eu, bineînțeles că nu recunosc. Dar chiar și când nu recunosc, eu am ultimul cuvânt: cum spui tu, Oana, așa facem. Glumesc, eu de fapt influențez în lucrurile importante.

Ce aduceți în plus?

Am început discuțiile cu MedLife în 2016 și am făcut business planul pe 5 ani pe care să-l arăt lor și am pus în cifre strategia Oanei, pentru că ea are idei foarte multe, sunt foarte speciale, sunt unice și noi, dar ele trebuie puse în cifre. Oana are un curaj extraordinar, eu vin cu prudența, pun riscurile pe masă, și vedem dacă ni le asumăm, sau nu. Cam tot ce a făcut ea a fost de succes. Eu, venind din corporații unde am văzut lideri români sau europeni, sau din toată lumea, pot spune că Oana este de departe cel mai bun pe care îl cunosc.

Oana Taban, fondatoare DENT ESTET

Am venit în DENT ESTET și am găsit o Oana pe care nu o știam! Are o putere mai mare decât a oricărui CEO de multinaționațională! Fiindcă multinaționala își ia „lumina” de la Viena, sau de unde este headquarterul. Oana „și-a luat lumina” de la… ea! Indicațiile pe care multinaționalele le primesc de la șefii lor de afară nu au fost în DENT ESTET, pentru că nu există așa ceva. Am văzut CEO din multinaționale spunând departamentului de marketing: orice vreau de la voi, mai puțin imaginație! Luați cu copy și executați. De aceea vedem clipuri cu cetățeni germani care spun lururi dublate în limba română, dar în care lumea nu se regăsește. Deci într-o companie pot fi uneori forțe centripete, care trag compania în afară, pe când aici, Oana este un manager care împinge totul cu o viziune unitară pe care o aplică și o răspândește în toate departamentele. Dacă ar fi un om ca Oana în fiecare corporație, România și-ar dubla bugetul.

Sunteți foarte îndrăgostit…

Da:) dar asta nu înseamnă că nu văd și nu admir claritatea asta a ei.

Unde au încăput copiii în munca dvs?

Cei doi copii ai noștri au avut o viață foarte diferită. Maria, primul copil, a apărut când Oana era în anul întâi de facultate. Noi eram la Tg Mureș și locuiam într-o cameră în căminul de studenți familiști. Maria, când a început să meargă, se învârtea în jurul camerei, că nu avea spațiu și atunci am luat hotărârea să o lăsăm la socrii mei. Așa am crezut că e bine. Acum, vorbind cu Maria am impresia că ei i-a lipsit ceva în anii aceia. A stat cu socrii mei, oameni foarte organizați, în casa cărora avea tot ce dorea, trăia într-un mediu idilic, dar acum când vorbesc cu ea simt că i-am lipsit. În clasa întâi am luat-o înapoi, ne cumpărasem un mic apartament undeva în București. Am dat-o la școală și am preluat-o deci, lăsând-o să se exprime cât mai liber, Așa a crescut, devenind foarte independentă, așa încât doar aflam că este premiantă, câți de 10 a luat, nu am știut de teme, de nimic, singură și-a făcut tot. Când Maria a dat bacul, a apărut Carol. Cu Carol a fost altfel, noi aveam altă vârstă, Oana avea 39, eu 44. Toată lumea spunea că venirea celui de-al doilea copil ne va încurca, lucru cu care nu am fost de acrod. Vreau să zic că Oana a născut marți, și, din câte îmi aduc aminte, vineri vizita clinica cu Carol în brațe. La serviciu a venit tot cu el în brațe încă din a doua săptămână. Am început să călătorim extraordinar de mult apoi, împreună cu Carol. Avem 7, 8 călătorii pe an cu el.

E mult de muncă aici, aveți 10 clinici!

Oana este hiper energică…

Și dvs?

Eu sunt ponderat, mai liniștit, analizez mai mult, preiau lucrurile alea plicticoase, repetitive, pentru a o lăsa pe ea să se ocupe de ideile creative, îndrăznețe.

Și cui se datorează felul dvs mai meticulos de a fi?

Poate părinților mei. Am crescut în Moldova într-o familie de care sunt foate mândru. Țin minte că m-au susținut și, când eram mic, veneau de la fabrică, aduceau salariul și cu el cumpărau cărți. Veneau cu plase cu cărți. Cumpărau enorm. Ne-am mutat din Moldova la Ploiești și țin minte că mi-am făcut abonamente la 3 librării. Citeam mult, iar mama îmi spunea că, dacă pictez și citesc, voi avea mare succes în viață. Ea m-a împins către pictură… Când am ajuns student, oamenii credeau că e foarte cool ce fac, agățam tablouri pe pereți, prin facultatea de petrol am trecut așa, ca un artist, eu am învățat meserie pe câmpul petrolier. Dar exista pe vremea mea Festivalul Studențesc unde făceam expoziții de artă și, de la un punct încolo, am devenit „abonat” la premiul întâi, iar câțiva colegi chiar îmi cumpărau tablourile. Era senzațional, câștigam vreo 4000 de lei din artă într-un an școlar.

„Zbaterea de a face ceva e ceea ce aduce aventura într-o viață”

 

Ce reprezintă banul pentru dvs?

Ceva ce vine și pleacă. M-a întrebat deunăzi o fostă parteneră de afaceri dintr-o multinațională cum investim noi, ca familie, în ce? Am rămas blocat, mi-am dat seama că noi investim în agențiile de turism! (râde) Noi călătorim. Și mai investim în educația copiilor. Dar călătorim. Mult. Și mereu am discuții cu Oana, că-i spun tu vrei în jurul lumii și eu vreau în altă parte.

Oana acum își dorește lucruri foarte exotice, de genul Australia, Africa, America de Sud, eu nu mă pot desprinde de orașele europene care au centrul pietonal, clădirile vechi, sau, dacă merg în State, downtown. Mereu încerc să o sperii cu ce riscuri, ce boli sau extremiști sunt pe acolo, pe unde vrea ea, dar până la urmă găsim un compromis, pentru că acum a intervenit și Carol care mi-a zis deunăzi că ar vrea să vadă un spectacol la Opera din Sidney. Și, dacă cu Oana mai negociez, cu Carol e mai puțin probabil.

Cum s-a schimbat managementul azi? Simțiți un aer nou?

An văzut că a apărut un fel de disruption. Companii care vin cu un model nou de business. A apărut Uber, companie de transport, care nu are în proprietate mașini, Airbnb, companie de turism, care nu are hoteluri, Facebook care are conținut din ce scriu alții, Tesla care a venit cu mașinile electrice. UiPath care ajută sistemul contabil aranjând facturile ce se adună ca munții oricât de mică ar fi compania. Și face asta peste noapte, iar contabilul, dimineața, vede doar dacă s-au întregistrat erori. Este incredibil, a răsturnat ce înseamnă contabilitatea și înregistrarea de documente. Am lucrat în industria petrolului cu câmpuri de petrol digitalizate, am venit în DENT ESTET și avem planuri de tratament digitalizate. Nu poți vorbi azi de estetică dentară, fără să vorbești despre digitalizare! În management am văzut de asemenea că, în noile companii, nu mai există o ierarhie și îngrădire între compartimente, ele se pătrund foarte mult, colegii au o anumită libertatea a programului, dar eu aș zice că la noi în companie, oamenii sunt stimulați să fie creativi. Oana vine aici și dă un cadru în strategie și marketing. Multinaționala angajează un manager care să țină legătura cu șeful din afară, noi am angajat manager care să ne ajute pe noi. Eu angajez HR care să ne spună ce să facem, la Marketing să ne spună la fel, stăm la masă, facem brainstorming, acceptăm ideile care sunt cele mai bune… Eu așa cred că este foarte bine.

 

Soția mea are o putere mai mare decât a oricărui leader de multinațională pe care l-am întâlnit. Și o energie creatoare uriașă.

 

Ce ați învățat, mai exact, de la mentorul dvs?

Rainer Haertel căuta un manager și am fost recrutat eu printr-o firmă de head hunting. Ne-am întâlnit și a fost o situație simpatică. M-a întrebat pentru ce îmi doresc să lucrez la el și i-am spus că sunt tânăr, că am venit din sistemul comunist și vreau să învăț. M-a întrebat dacă am venit pentru bani, i-am spus că nu. Atunci mi-a spus că voi învăța să mă port, că voi învăța lucruri noi, business, voi vedea lumea și m-a întrebat câți bani am avut înainte. 500 de dolari. Mi-a oferit 501. Nu venisem pentru bani. M-a învățat punctualitatea, mi-a dat adevărate lecții. Oana era demult punctuală. Ea vine mereu înaintea celui cu care se întâlnește, Eu am învățat atunci. Tot. P&L, optimizare, respectarea promisiunilor, am învățat comportamentul unui businessman adevărat. Când am făcut planul DENT ESTET către Medlife, pot spune că  în plan, pe linia cu plus, am livrat câteva mii de lei în plus, pe linia de cheltuială, am avut câteva sute de lei în minus, deci am fost aproape cifră pe cifră.

 

Preferăm să investim veniturile personale în călătorii și în educația copiilor. Altfel, banii reprezintă ceva ce vine și pleacă.

 

Cine va vorbi despre dvs așa cum vorbiți dvs despre mentorul din trecut?

Am lăsat un manager la Henkel când am plecat… Poate el… Am lăsat totul pregătit când am ales să mă întorc în petrol, la General Electric. (Eram deja de 14 ani la Henkel și am spus la Viena că am primit această propunere.) Și aș mai spune că poate fi și fratele meu care este trainer într-o companie multinațională și, zic că dacă sunt doi, e deja ok.

Vorbiți-mi despre culori, ca să revenim la artă.

Culoarea e un fel de joacă. Îmi place să ascult muzică simfonică atunci când umblu cu culorile. Pictura înseamnă pentru mine culoare. Mă fascinează.

Ce culoare are viața dvs?

Eu aș zice că tonuri de albastru. Acum 10, 15 ani erau tonuri de mov sau galben pastel. E ca un fel de transă atunci când încep să amestec și să gândesc culori, Lucrez, lucrez și la un moment dat chiar dacă ce iese nu spune tuturor același lucru, este ceea ce am exprimat eu și pentru mine e de ajuns.

Sunteți un citadin?

Da, foarte mult. Sunt fascinat de forma clădirilor, orașele care au un centru vechi exercită o atracție pentru mine. Când am descoperit America, mai târziu, e drept, am descoperit însă Manhattanul care este foarte pictural. Nu mi-am imaginat, dar așa e. Yellow cabs, stopurile roșii, mașinile și luminile zgârie norilor, toate acestea reflectate, într-un amurg ploios, pe caldarâmul ca oglinda,  oferă o imagine superbă! Când îmi voi face atelierul, asta visez: să pictez Manhattan-ul…

Credeți în Dumnezeu?

Da, pentru unii Dumnezeu este cel care a creat totul și care determină cumva drumul fiecăruia, îi pune repere și limite… Pentru alții, înseamnă altceva. Unii cred că e Informație, alții Energie. Eu cred că sub diverse denumiri, Dumnezeu este Energie, și Informație primordială, totul. Cred foarte mult că oferă fiecăruia șanse, sau un destin, iar în viață trebuie să fii atent la semnale…

Cum vă începeți ziua și cum o încheiați?

O încep foarte de dimineață. Mă trezesc de pe la 6 și nu fac nimic până la 6,30. Doar mă gândesc la ziua care începe. Apoi merg cu Carol la școală, ajung la birou, Oana generează agitația creatoare, nu știu când trece ziua, seara mergem spre casă, mâncam undeva… faptul că acum stăm în Corbeanca are un rol foarte important în încărcarea bateriilor noastre. Spre seară mă retrag cu Carol și încă îi mai citesc, chiar dacă are 13 ani. El face școala în limba engleză, dar eu îi citesc în limba română. Suntem din nou la Petre Ispirescu. El în engleză Harry Potter, Agatha Cristie, euîn română  Greuceanu, Guliver, Tom Sawyer. Și cred că basmele românești sunt mai profunde, mai complexe… Mă ascultă foarte atent, și aproape că dublez cuvintele pentru că limbii de la 1800 trebuie să-i dau sinonimele de azi.

Sunteți un maestru al Excelului… Despre Excel vorbiți cu aceeași pasiune?

Da! Excelul e un tabel, dar are niște secrete extraordinare! L-am descoperit pas cu pas, cu multă curiozitate și cu plăcere… Excelul te învață să fii consecvent, riguros, standardizarea lui oferă claritate, structură.

Fericirea e absolută sau relativă?

E relativă, fiindcă fiecaruia îi spune altceva.

Dvs ce vă spune?

E ca în povestea lui Ulise. Este drumul către atingerea lucrurilor, nu neapărat lucrurile în sine. E un roman care se numește Răcoarea Țărmurilor scris de Eyvind Johnson, în care ni se arată că cei 20 de ani de călătorie spre casă ai lui Ulise au fost senzaționali, dar când a ajuns acasă și-a dat seama că drumul a fost mai plăcut decât atingerea țintei. Zbaterea de a face ceva e ceea ce aduce aventura într-o viață.

DENT ESTET a creat un Masterplan DE Implantologie Digitală pentru a raspunde cererii accelerate de implanturi dentare de calitate. Ultimele analize statistice pe România, plasează țara noastră cu 10 procente peste media europeană în ceea ce privește populația edentată (care nu mai are dinți). 

„În era în care tehnologia face tot mai mult parte din viața noastră, am folosit avantajele acesteia și am creat un protocol unic, având ca obiectiv binele pacientului. Masterplanul DE Implantologie Digitală este un pachet complex de servicii dedicate implantologiei ce oferă pacienților soluții moderne de tratament. Unicitatea acestei metode vine din faptul că pacienții au acces garantat, în aceeași clinică, la servicii complete și personalizate înainte și după efectuarea actului chirurgical: la chirurgie premium (implanturi de tip Nobel Biocare și Straumann) protetică dentară, tehnologii sigure și performante, echipe multidisciplinare certificate internațional. Colaborarea dintre medicul stomatolog implantolog si medicul stomatolog protetician asigură un rezultat final desăvârșit”, spune dr. Oana Taban, Fondator & CEO al grupului DENT ESTET.

Lasă un comentariu:

Comments are closed.