Dr. Irina Morariu : "Se simte nevoia mai multor stomatologi pentru copii"

Dr. Irina Morariu

Dr. Irina Morariu este membru al Academiei Europene de Stomatologie Pediatrică (EAPD), iar în anul 2016 a obţinut Competenţa în Inhalosedare, în cadrul UMF “Carol Davila” din Bucureşti. Este un medic dedicat copiilor pe care îi tratează la DENT ESTET 4 Kids și DENT ESTET 4Teens.  Spune că lucrul cu copiii cere calități speciale și că aceștia trebuie să vină la medic încă de când le-a apărut primul dinte.

Cred că suntem într-un loc în care copiii spun lucruri trăsnite…

Da, așa este… dar, ca să spună lucruri trăsnite, ei trebuie să comunice. Ori nu se întâmplă întotdeauna când sunt și părinții de față… Comunică mai bine când ei nu sunt în cabinet, pentru că intră în jocul de roluri: eu medicul, ei pacienții…

Părinții intră în cabinet cu copiii?

Da, sigur, mai ales la primele vizite, până când copilul se obișnuiește cu mediul și până capătă încredere în medic. Ceea ce trebuie să înțeleagă părinții, este că încrederea nu se transferă, că un copil nu are încredere în medic, doar pentru că și părintele are. Atunci părinții trebuie să lase copilul să se convingă singur. Numai că părinții simt că pierd controlul, sau simt că nici ei nu au încredere deplină în medic. Însă după o ședință, două, copilul se deschide, este mult mai comunicativ, cum a fost de curând un băiețel care m-a întrebat unde stau, ce mașină am, în ce țară mi-ar plăcea să merg… Copilul până atunci, cu părinții în cabinet, abia dacă deschisese gura.

Ce am observat eu la mulți medici care termină stomatologia, este că ei cred că, dacă încep să lucreze cu copiii e mai simplu și apoi vor face trecerea către adulți. Și de aici apar frustrările.

De ce ar veni un copil de un an la stomatolog?

Ar putea fi adus și mai devreme pentru sfaturi de la noi, părinții  trebuie să afle că de la primul dinte pot să apară cariile. Apoi copilul trebuie obișnuit cu un mediu destinat lui. Pentru joacă îl duci la un loc de joacă, pentru consultul general la pediatru, ei bine, pentru îngrijirea dinților, îl aduci la medicul stomatolog pediatru.

„Dinții de lapte netratați pot duce la infecții și probleme generale foarte mari”

Cum se lucrează cu copiii?

Trebuie să ai răbdare, să-i înțelegi, să nu fii forțat să faci asta, ci să alegi… Ce am observat eu la mulți medici care termină stomatologia, este că ei cred că, dacă încep să lucreze cu copiii e mai simplu și apoi vor face trecerea către adulți. Și de aici apar frustrările.

Cu cât pacientul e mai mic, cu atât se crede că problemele sunt mai mici.

Exact. Dinții de lapte se schimbă în jurul vârstei de 6, 7 ani și părinții au senzația că atunci se schimbă toți, ceea ce nu e adevărat. Ei se schimbă până la 12 ani. Pentru ca un copil să se dezvolte corect, el trebuie să aibă dinții sănătoși. Copilul trebuie să mestece, zonele laterale se schimbă mult, încep să aibă probleme, pot apărea probleme de masticație, de alimentație, de dezvoltare… Practic este influențată întreaga dezvoltare. Dinții de lapte netratați pot duce la infecții și probleme generale foarte mari. Sunt medici care spun că nu tratează dinții de lapte, că oricum cad. Nu e în regulă.

Eu am venit cu copilul chiar și când i-am scos dinții de lapte. Mi s-a spus că este un moft… Noi nu ne-am băgat să-i scoatem dinții …

Exact. Sunt anumite cazuri în care mediul indică extracția lor atunci când se mișcă.

De ce trebuie tratat un dinte de lapte?

Să spunem că nu o facem… Putem ajunge la o infecție, la un abces. Și nu-l tratăm nici pe acela. Se va periclita în felul acesta dentiția permanentă.

Când am terminat eu facultatea, nu exista o specializare dedicată copilului, cu excepția centrelor universitare unde exista catedra de pedodonție (stomatologia pedriatică) și ortodonție (aparatele dentare) împreună, dar împreună, nu separat. Era o catedră comună. După 1989, sistemul stomatologic din România a devenit un sistem privat. Prea puține cabinete școlare, prea puține clinici, unde casa de sănătate să deconteze tratamentele. În acest context, să deschizi o clinică dedicată copiilor a fost un pariu foarte mare. Când am fost la întâlnirea de 10 ani de la terminarea facultății, asistentei universitare nu-i venea să creadă că eu lucrez doar cu copii.

Sunt mulți medici stomatologi care tratează toată familia…

Da, dar nu toți au răbdare mereu să lucreze cu copiii. Lucrează cu copiii așa cum lucrează cu adulții și asta nu funcționează. Ei au nevoie de răbdare, de înțelegere, de adaptare, de timp, ei nu vin ca un adult care intră și se așează pe scaun.

În continuare medicii tineri nu văd această specializare ca pe ceva permanent, ceea ce e păcat. Toți vor implantologie, ortodonție, deși, dacă educăm bine copii, s-ar putea ca ei să nu mai aibă nevoie de implanturi dentare…

Care sunt miturile legate de dinții de lapte?

Că nu trebuie tratați, că nu au rădăcină, (au niște rădăcini foarte mari), au nerv, dor, doar că în momentul în care cade dintele, acea rădăcină dispare, este programată să dispară pentru ca dintele de lapte să poată cădea, iar dintele permanent, când iese, topește rădăcina dintelui de lapte. Să scoți un dinte de lapte, doar pentru că are o carie, nu este ok. Nu la 5 ani pentru un molar care se va schimba la 12 ani. Și nu e ușor de scos un dinte cu 6 ani înainte de termen.

Care este cel mai rău moment în care poate ajunge un copil la dentist?

Când îl doare deja și nu a mai fost niciodată la dentist. Nu știe ce i se întâmplă acolo, sau i s-a explicat greșit. Ideal este să aduci copilul la medic când nu are nimic, pentru un control și adaptarea cu mediul, cu medicul și, dacă ajunge să facă o carie, el să ajungă deja la medicul pe care îl cunoaște. Dacă vine direct la 8 ani, atunci se va adapta mai greu. În afară de DENT ESTET Kids, mai există clinica DENT ESTET 4Teens care este o clinică de nișă a nișei! Să ai o clinică pentru copii de peste 9, 10 ani pare o nebunie.

Copiii înțeleg lucrurile, nu sunt o cantitate neglijabilă să-i aduci, să-i pui pe scaun și să pleci apoi

 

Dar de ce există ea?

Pentru că li se schimbă comportamentul, urmează o perioadă delicată, sunt între copii și adulți, nu mai percep la fel de bine un mediu infantil, doresc să li se dea importanță, noi oricum vorbim cu ei, dar adolescenții uneori se înțeleg mai bine cu mine decât cu părinții lor. Intră singuri în cabinet, nu-și doresc părinții acolo lângă ei fiindcă dau semne de independență, așa cum este și normal la vârsta asta. Noi am dorit acolo și un centru ortodontic, pentru că e ideal de a fi făcut în perioada adolescenței, avem mulți pacinenți de 15, 16 ani care poartă aparat.

Acum este la modă, aș zice…

Da, este la modă, într-adevăr. E un trend care a venit și din străinătate, și din muzică… În Olanda, în Statele Unite, aproape toți adolescenții poartă aparate. Dar nu toți au nevoie de aparate, unii aici au și plâns că nu au nevoie:)… Estetica e cu mult mai importantă pentru copiii și tinerii de azi. Am pacient de 3 ani care are câțiva dintre dinții de lapte negri și este deja conștient de acest lucru, el nu mai râde din cauza. Sunt foarte precoci copiii de azi, colectivitatea nu are empatie, replicile lor sunt deseori dureroase.

De ce v-ați dorit să practicați stomatologia pentru copii?

Inițial am dat la stomatologie pentru a face o meserie care să-mi asigure libertatea. Libertatea de a pleca, în primul rând, pentru că aveam mulți colegi care doreau să plece afară. Dar cred că mulți nu am plecat pentru că putem face aici stomatologie la un nivel foarte înalt. Avem mulți expați pacienți care sunt foarte încântați de clinici… Noi folosim aceleași materiale, aceleași tehnici ca oriunde în lumea modernă… dar am ales să lucrez cu copiii, fiindcă îmi plac, fiindcă îi înțeleg și relaționez cu ei foarte ușor.

Cred că râdeți toată ziua, nu?

Eu mai scriu și pe contul meu de facebook ce mai spun copiii în cabinet, dar ei nu vorbesc mereu, unii sunt mai tăcuți la început, uneori nu au chef pur și simplu să vorbească. Trebuie să îi abordezi cu răbdare, cu intuiție, să porți o conversație cu ei în mod natural. Copilul este ca un adult, numai că la alt nivel:). Ei înțeleg lucrurile, nu sunt o cantitate neglijabilă să-i aduci, să-i pui pe scaun și să pleci apoi. Nu, au nevoie să se destindă, au nevoie să se relaxeze, pentru asta au nevoie de clinică și de un spațiu destinat lor.

Mai nou, dinții permanenți ai copiilor ies direct pătați, cu o hipomineralizare care e foarte greu de explicat. Nu se cunosc cauzele, sunt mai multe teorii, e noua provocare cum să gestionezi acest nou diagnostic.

Ce e cu florul dat copiilor?

Noi am hotărât să renunțăm la el pe cale sistemică, în străinătate se ia, sunt studii care demonstrează că poate avea efecte negative asupra sănătății. Însă nu m-aș feri de pastele cu flor. Sunt cazuri în care florul ajută, dar noi ne ferim să-l recomandăm la modul general.

Apare mereu ceva nou în domeniu. Recomandați noutatea?

Da, sigur. Am lucrat 5 ani într-un anume fel, am fost apoi la un congres și am aflat ceva nou. Este greu să ieși din zona de confort, e adevărat, ar trebuie să o faci. E prea mult pentru un copil? Părinții spun „pe vremea mea nu se puneau coroane la copil”, „pe vremea mea nu se făcea inhalosedare”... Da, dar toate aceste noutăți ajută copilul. În momentul în care vrem să asigurăm pacienților tratamentele corecte, periodic trebuie să ieșim din zona de confort și să alegem tratamente noi, De ce? Pentru că celelalte poate nu au funcționat perfect, au fost limitate. De exemplu, noi punem coronițe pe dinții temporari. Și toată lumea a întrebat, dar de ce, plombele nu mai sunt bune? Ba da, dar dinții de lapte sunt mult mai sensibili. La copii cariile evoluează foarte repede și plombele pot cădea. Inițial coronițele erau metalice, apoi au fost inventate niște coronițe estetice, șamd.

Cam la ce perioadă de timp apar aceste lucruri noi?

Față de momentul în care am terminat eu facultatea, acum 13 ani, acum nu mai folsesc, ca materiale nimic de atunci. Asociația Internațională a Medicilor Pediatri a împlinit 50 de ani și adună medici din toată lumea din Japonia până în Austriaa, din Europa, până în State. În consecință, prin această asociație aflăm despre toate rezultatele noilor cercetări, despre materiale, chiar despre diagnostice noi!

Apropo de asta, ce se întâmplă azi cu copiii? Adică au apărut afecțiuni noi? Simptomatologii noi?

Mai nou, dinții permanenți ai copiilor ies direct pătați, cu o hipomineralizare care e foarte greu de explicat. Nu se cunosc cauzele, sunt mai multe teorii, e noua provocare cum să gestionezi acest nou diagnostic.

Cum adică ies cu pete?

Da, dinții sunt ca o cretă. Ei stau în os și, în momentul în care cresc și ies în cavitatea orală, fiind supuși atacului bacterian din mediu, încep să se degradeze foarte repede. Pentru noi e foarte frustrant ca medici să le spunem părinților că dinții permanenți ies direct cariați… De aceea este bine ca ei să vină cu copiii periodic la medic pentru a ține sub control dentiția și pentru a vedea, chiar dacă i-au apărut dinții permanenți, ce se întâmplă cu ei.

Care este cel mai longeviv pacient pe care l-ați avut?

Eu lucrez la DENT ESTET de 9 ani și am primii pacienți de atunci care vin și azi constant. Noi avem o procedură de recall, stabilim perioada la care trebuie să vină din nou, unii trebuie la 3 luni, la 4 luni (pentru dinții temporari trebuie controale la 4 luni fiindcă la ei, cariile pot evolua mult mai repede). Am un băiețel care vine de când avea 2 ani și jumătate la mine. Țin minte că a intrat, s-a așezat pe scaun și i-am explicat că-i voi peria dinții și că va simți un fel de gâdilătură, pentru că lor, copiilor, trebuie să le induci senzații, sau să le faci analogii. Să le spui ce se va întâmpla în momentul imediat următor.

Copiii reacționează bine la un ton corect și ferm, în același timp

Aveți copii?

Nu:)

Aveți o alură rock, așa…

Da (râde). Merg chiar și la festivaluri, mă deconectează, eu am făcut facultatea la Cluj și merg și La Tiff și la Untold, la Sibiu DENT ESTET 4Kids a deschis o clinică nouă și chiar cu doi ani înainte de a se deschide am mers la FITS. România are foarte mult de oferit în materia de festivaluri unde mă întâlnesc și cu pacienții mei mici și cu părinții lor:). Copiii sunt foarte bine educați, au autonomie, știu ce vor, îi respect foarte mult, le înțeleg fricile, emoțiile, dar trebuie să vrei să faci asta, nu te poți supăra pe un copil…

Sunteți printre primii medici de la DENT ESTET 4Kids și 4Teens.

Da, mi-am dorit să lucrez aici, mi-a luat un an până să-mi iau curaj să aplic aici. Oana Taban mi-a spus imediat că îmi va plăcea să lucrez cu copiii, mamei mele nu i-a venit să creadă când i-am spus merg că eu, de fel, eram așa, mai agitată…

Cum a evoluat limbajul dvs în relația cu ei?

La început foloseam multe diminutive. Am corectat asta. Tonul vocii trebuie să fie autentic, neforțat, nu trebuie schimbat doar pentru că stai de vorbă cu un copil, trebuie să fii calm. Copiii reacționează bine la un ton corect și ferm în același timp.

Lumea medicală înțelege această specializare? Cum sunteți privită?

Unii colegi mă sună să mă întrebe despre tratamente. De 2 ani încoace există și această specializare în facultate, pedodonția, și asta pentru că se simte nevoia să existe medici care să lucreze cu copiii. Dar în continuare medicii tineri nu văd această specializare ca pe ceva permanent, ceea ce e păcat. Toți vor implantologie, ortodonție, deși, dacă educăm bine copii, s-ar putea ca ei să nu mai aibă nevoie de implanturi dentare…

Bucureștiul este o zonă favorizată din punctul acesta de vedere, dar în afara lui, în țară, lucrurile stau foarte prost în ceea ce privește dentiția copiilor, e un domeniu compet eclipsat.

Da, asta am simțit și noi când am deschis clinica de la Sibiu acum un an. Au venit atunci pacienți din 4 județe limitrofe, este o nevoie extraordinară! La clinica pentru copii, din a doua săptămână au venit copii din Făgăraș, din Hunedoara…

Și ce probleme aveau?

Carii. Foarte multe. Tratamente deja făcute, copii speriați… E greu să lucrezi cu un copil care a fost la un alt medic, să-i câștigi încrederea. Folosim în unele cazuri inhalosedarea, fiindcă e foarte greu să lucrezi cu copiii care au frică legată de o experiență nereușită într-un cabinet stomatologic. Inhalosedarea este o metodă de sedare conștientă. Când nu o folosim pe aceea (că nu se impune tot timpul), dar copilul este totuși speriat, avem psiholog care lucrează cu el… Am avut foarte mulți copii care, după ce au fost la psihologul nostru care lucrează doar cu frica de dentist, nu cu altele, s-au relaxat foarte mult. Părinții trebuie și ei să înțeleagă că ceea ce definește copilul ca fiind durere, nu e neapărat durerea fizică pe care o știu ei, pentru copii poate fi doar pentru că am apăsat prea tare, sau că am insistat mai mult… Deci copiii sunt speciali, lucrul cu ei e ceva aparte…

DENT ESTET a creat un Masterplan DE Implantologie Digitală pentru a raspunde cererii accelerate de implanturi dentare de calitate. Ultimele analize statistice pe România, plasează țara noastră cu 10 procente peste media europeană în ceea ce privește populația edentată (care nu mai are dinți). 

„În era în care tehnologia face tot mai mult parte din viața noastră, am folosit avantajele acesteia și am creat un protocol unic, având ca obiectiv binele pacientului. Masterplanul DE Implantologie Digitală este un pachet complex de servicii dedicate implantologiei ce oferă pacienților soluții moderne de tratament. Unicitatea acestei metode vine din faptul că pacienții au acces garantat, în aceeași clinică, la servicii complete și personalizate înainte și după efectuarea actului chirurgical: la chirurgie premium (implanturi de tip Nobel Biocare și Straumann) protetică dentară, tehnologii sigure și performante, echipe multidisciplinare certificate internațional. Colaborarea dintre medicul stomatolog implantolog si medicul stomatolog protetician asigură un rezultat final desăvârșit”, spune dr. Oana Taban, Fondator & CEO al grupului DENT ESTET.

Lasă un comentariu:

Comments are closed.