Alina Țiclea : "Creativitatea pusă în slujba binelui ajută lumea să meargă mai departe"

Alina Țiclea RevistaAtelierul_ALTRNTV

De fiecare dată când mă întâlnesc cu oameni care și-au pus viața în slujba celor aflați în nevoi, simt că trebuie să mă ridic în picioare. Așa am simțit și când am întâlnit-o pe Alina la magazinul  său, ALTRNTV, unde am intrat în seara de 8 Martie cu Noemi Meilman, după ce amândouă am prezentat o carte la Librăria Humanitas Cișmigiu, aflată în apropiere. 

Era vorba despre „Fetele din livada de meri”, o carte scrisă de Nikola Scott, despre Armata Terestră a femeilor din Marea Britanie unde au activat în Cel De-al Doilea Război Mondial și unde nu au tras cu arma, ci au muncit pământul… ca la armată, hrănind țara și frontul… 

Ei bine, am intrat în ALTRNTV, am cunoscut-o pe Alina Țiclea și a doua zi am luat-o la întrebări:)

Alina Țiclea este din Iași. A înființat Asociația Merci în 2012, pentru că și-a dat seama că aceasta este chemarea ei: să-i ajute pe ceilalți, să dea un sens vieții sale pe  care a pus-o în slujba celor în nevoie. Alina a venit în București la studii, dar zona ONG a atras-o mai mult decât Facultatea de Teatru și Film unde și-ar fi dorit să facă management artistic însă s-a mulțumit doar cu Coregrafia. A mai făcut o facultate de management și așa a îmbinat cele două domenii, arta și businessul, lucru care a ajutat-o mai apoi în activitate. Azi are un magazin, se numește ALTRNTV, pe Bulevardul Elisabeta din București unde a adunat produse de la designeri români pe care le vinde și în felul acesta susține Asociația Zâna Merciluță. Alina a început cu Atelier Merci, a avut o cafenea, apoi a ajuns să aibă mai multe produse strânse de la designeri pe care le expune și vinde acum în magazinul său frumos.


Alina, cum ai ajuns să ai acest magazin?

Când am înființat Asociația Merci, am început cu un magazin caritabil, o ceainărie. Acolo primeam donații de la diverse persoane, iar cei care veneau să bea un ceai aveau posibilitatea de a face o donație la rândul lor, cumpărând un produs. Noi ne ocupam atunci de cazuri punctuale, copii bolnavi de cancer, lucram cu Institutul Oncologic și preluam de acolo câte un caz sau mai multe. Dar, pentru că era nevoie de fonduri mai multe pe care nu le puteam strânge din cafea și ceai, am extins aria de produse și am creat și o croitorie socială unde am creat obiecte de îmbrăcăminte, sau am retușat pe cele pe care le aveam, ca să fie frumoase, de calitate, cum spuneam noi să fie purtate ca o faptă bună.

„Poartă o faptă bună”… Frumos. Și de aici, din acest superb magazin se pot cumpăra lucruri pe care apoi să le porți ca pe o faptă bună.

Da. Mai întâi trebuie să spun că asociația noastră aplică pentru diverse granturi, ne susținem și din procentele redirecționate din impozitul pe venit al cetățenilor, sau al firmelor. Magazinul este o inițiativă creativă de a susține proiectele noastre, cel mai mare dintre ele acum fiind „Zâna Merciluță”.

Ce face Zâna Merciluță?

Conectează la servicii stomatologice copiii din mediul rural, prin cele două cabinete stomatologice mobile pe care le avem în care lucrează medici voluntari. Conectăm cu ajutorul lor zona rurală la sănătatea orală, pentru că ultimele statistici ne spun că nu există niciun cabinet în zona rurală care să aibă contract cu Casa de Asigurări. Mâine plecăm de exemplu la 5 dimineața pentru a merge într-un sat aflat la 3 ore de București unde ne vom ocupa de copiii de acolo.

Vrei să spui că există sate așa de apropiate de capitală unde nu există cabinete stomatologice?

Da, nu există cabinete și, dacă există, sunt destul de departe și se pune problema, pentru acești copii, de costuri suplimentare pentru transport, pe lângă faptul că serviciile stomatologice sunt destul de scumpe. Iar părinții trebuie să decidă dacă vor merge sau nu la stomatolog cu copilul în aceste condiții…

 

Am întâlnit situații la care nu ne-am așteptat, copii care nu au văzut niciodată până la 14 ani cum arată o pastă și o periuță de dinți și cărora a trebuit să le explicăm că pasta nu se mănâncă, ci se folosește (și cum) împreună cu periuța.

 

În magazinul vostru este concentrată foarte multă creativitate și sunt atât de multe obiecte frumoase! Ce designeri lucrează cu voi?

Sunt designeri români pe care i-am căutat noi, dar și designeri care ne-au găsit ei. Sunt creatori care folosesc materiale reciclate au reciclează prin diverse tehnici, sau care au procese de producție sustenabile, sau folosesc materiale alternative, de exemplu piele de cocos, de ananas, de măr… În felul acesta îi încurajăm și pe ei să folosească astfel de materiale și încurajăm și publicul să poarte materiale certificate.

 

Și cum te face asta să te simți la finalul zilei?

Care zi?:) Eu nu prea știu ce zi a săptămânii este. Nu îmi dau seama dacă e luni sau duminică, pentru mine zilele sunt egal de încărcate și nu pot spune „abia aștept să vină weekendul” sau „ah, ce trist, mâine e luni”…. Acesta este motorul acțiunilor noastre și nimic nu mă deranjează.

Care a fost una dintre satisfacțiile pe care le ții minte?

Sunt destul de multe și diferite. Am întâlnit situații la care nu ne-am așteptat, copii care nu au văzut niciodată până la 14 ani cum arată o pastă și o periuță de dinți și cărora a trebuit să le explicăm noi că pasta nu se mănâncă, ci se folosește (și cum) împreună cu periuța. Nu te gândești că un copil la vârsta asta nu cunoaște aceste lucruri, dar iată că realitatea demonstrează că se poate întâmpla.

Dar mă întrebai de satisfacții, ei bine îmi aduc aminte de o fetiță pe care noi am susținut-o de mică și care a avut nevoie de un implant la care am contribuit și noi cu o parte din bani, iar acum, după 10 ani, când vine pe la noi și o vedem așa veselă, spontană, ne cântă inima… Ne bucurăm de fiecare dată să o vedem, Sara nu are nicio inhibiție, este deschisă, ne place mult de ea și ne întrebăm cum ar fi fost dacă nu și-ar fi rezolvat problema atunci. A participat chiar și la Românii au talent😊 Ne bucurăm de ea. Dar satisfacțiile noastre, în general vorbind, vin în timp, pentru că nu facem genul acela de activitate la care rezultatele se văd imediat. Noi facem prevenție, ori asta dă rezultate în timp.

La voi aici pe rafturi este atâta creativitate românească! Și mi se pare că tot ce văd aici are ceva comun, un fir roșu, o inspirație care vine din trecut, din pământ, din folclor, din rădăcini adânci… Simt o identitate aici…

Mă bucur că ai simțit asta. Nu a fost un criteriu de alegere a designerilor, dar și mie mi se pare că sunt foarte multe inspirații  din trecut care sunt tratate modern și actual.

Ce rezultă din creativitate + faptă bună?

Că putem continua activitatea noastră. Cabinetul 1 este de trei ori pe săptămână în școli din București, în Ferentari, Militari, în tabere de refugiați și se deplasează în sate, iar cabinetul 2 se află în județul Iași unde acoperă nevoile de acolo. Cabinetele noastre nu stau degeaba.

Deci lumea se poate schimba în bine puțin câte puțin.

Exact! Noi am început acum 2, 3 ani cu cabinetele mobile și atunci nu exista o legislație care să reglementeze un cabinet de felul acesta pe teritoriul României. Am făcut lobby și am reușit să creăm un cadru legal astfel încât cabinetele mobile să poată funcționa. Sunt mândră de această reușită, fiindcă oricine își poate face acum un cabinet medical mobil pe care îl poate autoriza. Au mai fost intervenții cu caravane mobile, dar nu exista un cadru legal și fiecare își asuma riscurile.

De ce se numește ALTRNTV?

Oferim o alternativă la ceea ce vedem în jur și aici la noi se închide cumva cercul, pentru că noi investim în comunitate, chiar dacă ea se află departe, în zona rurală. Acești copii vor deveni adulți, lucru care trebuie să ne fie mereu în minte și e important să investim în ei. Deci alternativa e de a face ceva conștient, nu din impuls. Cumperi un produs în mod conștient, citești eticheta lui, vezi că nu a impactat mediul prin producerea lui și dai mai departe și acest mesaj.  

 

Lasă un comentariu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *