Ada Tache : "Vreau să construiesc spații hoteliere și medicale, pentru că sunt locuri cu impact direct asupra omului"

Ada Tache Foto Oltin Dogaru

DENT ESTET susține profesionalismul, admiră cariera obținută prin muncă și succesul și aplaudă femeile care au reușit toate acestea fără a renunța la viața personală, la familie, la iubire.

DENT ESTET aplaudă însă toate femeile ale căror valori personale au rămas în picioare, deși greutățile vieții le-au îngenuncheat uneori. Ele ne-au inspirat în acest demers editorial:

#Peopleperson și DENT ESTET, vă prezintă „ModeleDEcarieră”


Ada Tache este arhitectă și model. Locuiește la New York de 4 ani unde a lucrat cu Karim Rashid, dar, de când cu pandemia, s-a întors în București unde și-a deschis propriul cabinet de arhitectură. Muncește mult, călătorește mult.

Am „prins-o” pentru interviu pe când era în Dubai, în călătorie de afaceri, și am întrebat-o despre cariera ei de succes, despre modă și arhitectură și despre ceea ce pare a fi un model de urmat.

De altfel, ca să o iau cu începutul, de câte ori am mers la DENT ESTET, am văzut fotografia pe care am folosit-o și eu în deschidere, pe pereții clinicii. Și, din vorbă în vorbă, am aflat că nu este o fotografie cumpărată de la agențiile foto, tipul acela de poze cu dinți albi și ochi senini, ci este o pacientă a clinicii care și-a pus deja semnătura pe câteva dintre proiectele DENT ESTET ca arhitect și designer de interior.


Ada Tache, tu reprezinți o îmbinare rară și fericită a modei cu matematica 🙂 că până la urmă, arhitectura este matematică…

Da, a fost o îmbinare fericită, ca să zic așa. De mică mi-a plăcut desenul și apoi, la școală, când am descoperit matematica, mi-am zis „asta e, arhitectură voi face!”

Nu ai vrut să urmezi modellingul? Să rămâi în acest domeniu? Știu că ai făcut asta câțiva ani…

A fost doar o soluție de moment, o ocazie care mi s-a ivit la un moment dat, dar abia după terminarea facultății mi-am propus să fac o pauză și să merg pe calea asta cât pot, un an, doi, s-au făcut apoi patru😊, dar în același timp am continuat să lucrez în arhitectură. Dar modellingul m-a bucurat mult fiindcă mi-a dat ocazia să călătoresc și să văd foarte multe orașe, țări, moduri de viață care m-au ajutat și în meseria mea de arhitect.

Ești din Brașov și ai făcut Facultatea de Arhitectură din București. Care au fost cele mai importante momente din cariera ta?

Cred că unul dintre cele mai mari proiecte a fost atunci când am lucrat într-un birou de arhitectură din China. Am făcut acolo un internship și a fost primul contact cu un birou mare, erau acolo cam 200 de angajați și toate proiectele erau la o scară gigantică. Ieșită de pe băncile facultății a fost un șoc pentru mine, dar am învățat cu adevărat foarte multe.

Am participat la realizarea unei școli gimnaziale foarte mare, cu o sală de sport imensă, apoi la o fabrică de textile care avea și o zonă de magazine și showroomuri. M-am întors după asta în România unde am lucrat la proiecte mult mai mici, dar din care am învățat să fac design interior concentrându-mă mai ales pe detalii. Am ajuns apoi la New York, unde am avut ocazia să lucrez cu celebrul designer american Karim Rashid, care are un birou multidisciplinar cu departamente de design interior, de clădiri, de produs, etc. Se aborda holistic, adică luam un proiect de la cap, la coadă! Un exemplu ar fi un hotel în care ne-am implicat până și în uniformele pe care le purtau angajații.

 Care este stilul tău, ce vrei să creezi?

O experiență plăcută, un spațiu funcțional care poate însă să schimbe în bine starea oamenilor. De aceea sunt atrasă de formele fluide, organice, feminine, pentru că mă gândesc că nici măcar în natură nu există un unghi perfect de 90 de grade. Noi, ca oameni, suntem maleabili, flexibili și așa trebuie să fie și interioarele, cât mai pe sufletul nostru…

La ce proiecte lucrezi acum?

Am câteva chiar de când m-am întors în București, cele mai  importante fiind cele cu clinicile stomatologice DENT ESTET, renumite pentru spațiile inovatoare create pentru a le oferi pacienților o experiență în adevăratul sens al cuvântului, atunci când ajung la medicul dentist. Am o colaborare mai lungă cu DENT ESTET, unde am fost mai întâi pacientă, iar apoi am devenit imaginea brandului.

 Am văzut interioarele din această clinică dentară. Sunt foarte stylish…

Da, mi-am dorit asta, pentru că am vrut să fie un spațiu care te transpune într-o altă lume și te face să uiți că ai venit la dentist. Recent, am lucrat la un proiect de anvergură pentru Facultatea de Medicină Dentară din Târgu Mureș, sponsorizat de DENT ESTET, un laborator/sală de curs creat pentru a-i inspira pe viitorii specialiști în medicina dentară.


Iată ce a spus Karom Rashid despre laboratorul de la Târgu Mureș, Ada Tache și DENT ESTET


În plus,  în cadrul clinicii DENT ESTET 4 TEENS am reamenajat un cabinet și acum lucrăm și la recepție.

Recepție DENT ESTET 4Teens
Catedra de la Tg Mureș este by Karim Rashid

Laboratorul de la Facultatea de Medicină Dentară Tg Mureș

 

Te-a interesat să intri în televiziune?

Nu, nu m-am gândit la asta, deși bunica mea îmi spunea mereu că voia să mă vadă la TV, să prezint știrile. Eu am făcut modelling, e drept, am cochetat cu acest domeniu pentru că mi-a plăcut, dar a fost doar un hobby, nu m-a atras ca o carieră permanentă… Pentru televiziune cred că ai nevoie și de alte studii, cel puțin așa mă gândesc…

 Ai familie?

Nu, dar îmi doresc. Am avut un program haotic cel puțin în ultimii 5, 6 ani, nu am avut timp…

Îmi doream foarte mult să creez spații care să aibă o influență bună asupra oamenilor

 

Ai călătorit mult și vorbești fluent 3 limbi.

Da, vorbesc engleza, spaniola, franceza. De la ai mei am moștenit asta, mergeam cu ei mereu în vacanțe, în călătorii lungi și m-am obișnuit ca de mică să cunosc și să fiu interesată de alte culturi, de oameni, de felul lor de a trăi. Nu am ajuns în foarte multe locuri, mai am de vizitat, de văzut, de exemplu îmi doresc mult să ajung în Japonia. Mă atrage cultura lor estetică, mai ales.

Foto Alex Gâlmeanu

Cu ce te-a ajutat moda în meseria ta?

M-a făcut atentă la detalii. Mi-a schimbat un pic unghiul din care vedeam lucrurile.

Cum se va trăi, cum se va locui de acum încolo? Cum arată arhitectura văzută de tineri?

Cred că trebuie să ne adaptăm anilor pe care îi trăim, iar dacă azi tehnologia a ajuns la nivelul la care a ajuns, la fel ca și digitalizarea, noi trebuie să folosim ceea ce avem în mod inteligent. Și strămoșii noștri au inventat meșteșugurile tocmai pentru a se adapta prezentului lor de atunci.

Dar meșteșugurile revin în atenție…

Da, cu siguranță este loc pentru ele și artizanatul va avea viitor și merită să rămână ca specific și sursă de venituri, dar eu cred mult în modernitate.

Ce mentori ai? De fapt, ce modele ai în arhitectură?

Nu e o întrebare ușoară. Mulți sunt cei care m-au influențat. Îmi place mult Sou Fujimoto, Sanaa (sunt japonezi), dar îmi place și Zaha Hadid. În același timp îmi plac și multe nume din designul de produs. Îmi place mult ce se făcea în anii 70 în Italia de Sottsass, de exemplu…

Lampa Sottsass
Bibilotecă de Sttosass

Te atrage și designul vestimentar?

Da, desigur, dar și aici cred c-ar trebui o abordare holistică. Dacă pe un șantier lucrurile se mai pot schimba, muncitorii îți spun dacă un lucru se poate face sau nu, ei bine, atunci când faci o haină, imaginea cred că trebuie să fie clară asupra a ceea ce vrei să iasă, pentru că cea mai mică modificare va duce la altceva.

Ce este frumosul pentru tine? Ce ți se pare frumos, ce îți atrage atenția?

Cred că ceva care îți induce o stare de bine și care te face să zâmbești, care te liniștește și te face să uiți de alte probleme. Ceva care te inspiră.

 Care a fost motivația ta interioară atunci când ți-ai decis cariera?

Îmi doream foarte mult să creez niște locuri, niște spații care să aibă o influență asupra oamenilor, asupra minților și sufletelor lor… De mică vedeam cum în Egipt, în Italia sau Franța oamenii sunt la fel, dar sentimentele lor, emoțiile lor sunt diferite, sau se simt diferit, mai exact.

Foto Alex Gâlmeanu

Pari foarte fragilă, dar nu cred că ești așa…

Nu știu ce să zic:) Lucrul cu oamenii, cu clienții, lucrul pe șantier te fac să fii poate mai stăpânită, mai atentă la nevoile altora și până la urmă să faci chiar abstracție de gustul tău personal și să-i oferi clientului ceva care să-l mulțumească.

Negociezi lucrurile?

Cred că nevoile clienților sunt cele mai importante, dar eu le trec printr-un filtru personal și de aceea cred că și apelează la mine, pentru că știu că rezultatul va fi mereu un mixt între estetica mea și personalitatea lor.

 Visezi la ceva pentru cariera ta?

Da, mi-ar plăcea să lucrez spații hoteliere și medicale, poate chiar spitale la un moment dat, pentru că sunt exact genul de locuri care au impact asupra omului în mod direct.

 

 

 

 

Lasă un comentariu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *