Vizionara Li Edelkoort sau cum vom trăi în viitorul apropiat

Vizionara Li Edelkoort sau cum vom trăi în viitorul apropiat Foto Luciana Prezia

Oamenii merg conștient (sau nu) într-o direcție, de fapt în mai multe, dar parcă toate asemănătoare. Nu ați observat?

Ei bine, acestea sunt trendurile (pe care oamenii le determină în mișcarea lor dezordonată prin lume și viață și specialiștii le adună și le definesc).

Li Edelkoort este o specialistă în acest domeniu, este un designer danez care studia viitorul modei și al felului în care oamenii trăiesc. A venit de curând la București să prezinte Lifestyle &Colours Forecast la Mazars Forum.

Cum vom trăi, ce ne va atrage, ce culori vom purta pe noi, în casele noastre, pe mesele noastre, chiar în mâncărurile noastre? Ce materiale, texturi noi vom folosi? Ce fel de case ne vom construi și ce fel de momente vom prețui?

Ei bine, întâi și întâi, materialele și texturile vor avea o trăsătură comună: ne vor atinge degetele, trupurile și simțurile într-un fel cald, intim, organic, fie că vorbim de lână, de metal, de lemn sau de fibre nou inventate. Plasticul nu va mai avea loc în viața noastră, el va fi înlocuit, spune Li Edelkoort.

Ne vom aduna și vom prețui cu toții natura și tot ce o va simboliza.

Designerii vor folosi suprafețe tactile, cu personalitate, cu „viață proprie” care se vor simți sub degete într-un fel particular. Culorile vor fi luminoase, liniștitoare…

Sau…

În contrast, se vor folosi umbrele, culorile închise, uneori foarte închise, definind un alt tip de lifestyle, unul dark: dark food, dark wood, dark metal.

Apare un nou concept: casele spirituale. Lumea va fi „înfometată” după diverse forme de spiritualitate, așa cum spunea și Alain de Botton și oamenii se vor aduna împreună, se vor ruga, vor medita, sau vor citi, se vor simți mai aproape de spiritualitate, într-un sens cât se poate de abstract.

Ne vom concentra mai mult pe starea de pace interioară. De aceea și casele se vor dezvolta ca un concept de „acasă”, de cuib, de loc unde omul se va cunoaște pe sine.

Consumul va fi mai mic și mai precis, nu vom mai consuma fără măsură, nu vom mai risipi. Oamenii își vor recicla hainele, sau le vor purta de mai multe ori. Vom intra mai mult în spațiile destinate mentalului, decât în spațiile deschise.

Totul va arăta mai frumos, casele, mâncarea, aranjamentele, vom fi mai atenți la design sub toate formele lui.

Rozul va fi la modă. Nu, nu la modă.  Mai mult decât atât, va fi prezent mereu și oriunde. Un roz care nu va mai fi al fetelor, ci al tuturor. Rozul este mai vechi decât dinozaurii, spune Li Edelkoort.:)

Nu ne vom mai grăbi, de fapt nu vom mai aprecia graba, ci ne vom încetini oarecum viața, nu vom mai merge la hoteluri mari și aglomerate, ci vom aprecia mai degrabă locurile intime, mai puțin populate.

Dacă îți permiți și ai o viață urbană, vei căuta să ai un loc al tău mai departe de oraș, o casă simplă și caldă, ceva mai aproape de natură și foarte mică. O casă în care fiecare nișă te îmbie la a sta și a fi. Locul unde poți să te relaxezi.

Chillya pentru sfinții urbani

Crucială va fi împărțirea, sharing with others. După o vreme îndelungată de individualism, a împărți cu alții a devenit o nevoie, un stil de a fi, de a trăi.

Casele aveau bucătării mici, apartamentele erau pe modelul burlac– acum bucătăriile sunt mari, pentru asta se renunță la o cameră, poate, oamenii vor prietenii aproape, familiile vor să aibă copii, unul, doi sau trei. A fi împreună este crucial, deci, și designul se va subsuma acestei tendințe.

Nu se va mai pune pe masă un singur tip de farfurii, ci mai multe stiluri, din mai multe secole, sau din mai multe perioade, de diferite culori sau structuri. Totul va fi mixat, că tot vorbeam de „togetherness”.

Verde. Totul va fi verde, de la design până la texturi, iar ghivecele cu plante vor fi din ce în ce mai multe în casele/birourile noastre. Ghiveciul va fi noul „animal de companie”. Îl vom lua cu noi inclusiv în mașină.

Dormitorul va fi locul în care ne vom petrece mult timp, va fi locul în care vom citi, vom dormi, vom medita, vom lenevi, pur și simplu. Va fi camera în care vom bea un pahar de vin, sau ne vom uita la serialele preferate…

Lemnul va fi vital. Va fi montat natural, fără cuie sau alte materiale…

Familiile vor sta împreună, vor petrece mult timp gătind, vorbind, petrecând pur și simplu timpul în comun

Noile generații ne vor schimba viețile. Dar „atenție, spune Li Edelkoort, nu-i învățați pe copii doar cu ecranele telefoanelor, degetele lor trebuie să simtă materialele, suprafețele, formele.

Meșteșugurile vor fi la mare preț. Pe măsură ce Inteligența Artificială va prelua totul, omul cu manualitatea lui, cu creativitatea lui, va fi din ce în ce mai apreciat, iar tot ceea ce va ieși din mâinile și talentul său va fi valorizat în plus. Meșteșugarii vor avea cel mai frumos viitor. Designerii de interior au început să valorifice din ce în ce mai mult acest lucru.

 

Imagine din livingul meu, designer Andreea Mureșan

La finalul prezentării, Li Edelkoort a spus că românii au poate cea mai vestită piesă din această categorie, ia românească, desigur. Ne-a spus zâmbind celor din sală, că ar fi bine să o purtăm mai mult…

Surse foto: Pixabay, arhivă personală, Pinterest

Lasă un comentariu:

Comments are closed.