Arhitectul Matius Ichim a făcut Chillya pentru sfinții urbani

Arhitectul Matius Ichim a făcut Chillya pentru sfinții urbani

În cultura urbană există și sfinți. Sfinții urbani sunt cei care fug de lume, care au nevoie de o pauză (mică sau mare), care detestă să fie întrerupți când se concentrează, care meditează, care scriu, care se așteaptă să le vină inspirația:), care preferă solitudinea, sau care, pur și simplu, vor din când în când să fie ei cu ei înșiși.

Mulți dintre noi suntem, deci, un fel de sfinți din când în când.

Pentru sfinții urbani e nevoie, nu-i așa?- de chilii.

Arhitectul Matius Ichim le-a proiectat și, cu ajutor specializat, le-a și realizat. Le ține în curtea sa din nordul capitalei, pe o stradă liniștită, ca de sat. E liniște, da, dacă nu s-ar auzi din când în când cocoșul vecinei cântând 🙂

Chiliile sunt, de fapt, niște case minimaliste, mici, care au o singura incintă. Dar și felul în care podeau se ridică dezvăluind un pat, și modul în care porțiuni din podea ascund mici locuri secrete unde se pot pune diverse obiecte, fie vestimentare, fie de altă utilitate sunt practice, dar și ludice.

L-am întrebat pe Matius cum i-a venit ideea și ce vrea să facă de fapt cu aceste chilii.

Mi-a spus că și el simțit de-a lungul timpului nevoia de a se retrage, dar fără ca acest gest să presupună costuri agasante sau frustrante, sau deplasări lungi. De aceea, s-a concentrat pe două aspecte: unul ar fi partea ecologică a proiectului și al doilea, partea sa utilitară.

Chiliile pot fi folosite de la producătorii de vin care le pot oferi clienților lor o noapte de somn după degustări plăcute și îndelungi, deci pe trasee ale vinului, acolo unde degustările se pot termina cu un somn într-un loc apropiat de cramă, până la, de ce nu, terasele sau curțile caselor, destinate fiind copiilor sau tinerilor care vor să scape de nopțile cu părinții, fără să fugă de acasă.

În plus, Chillya poate fi și o… chilie, pentru fețele bisericești care vor să se retragă în rugăciune.

Spațiul este versatil și se poate folosi în multe feluri. Costă 12000 de euro, și are posibiltăți nenumărate de împărțire/suprafață, etc.

Matius Ichim este un arhitect venit din Iași, care a plecat în Germania unde a lucrat o vreme. A venit apoi în București. Conduce „Academia de retail”, are în colaborare peste 20 de specilaliști și este pentru prima oară când face case. Este specializat în arhitectură de retail, nu a dorit să facă altceva. Numai că, de la un anumit moment, când a început să simtă nevoia de a se retrage, de a fi liniștit, de a munci într-un mediu prietenos, aproape de natură, a conceput la Chillya. Și a și realizat-o.

Probabil că viitorul va avea multe surprize din punctul de vedere al locuințelor și nu resping ideea că spațiul va fi una dintre ele. De aceea Chillya sau proiecte asemănătoare ca stil, vor avea căutare. Pentru muncă sau pentru meditație, sau de ce nu, cu puține adaptări, pentru locuit.

Lasă un comentariu:

Comments are closed.