Hotelul în care mi-ar plăcea să dorm o noapte

Hotelul în care mi-ar plăcea să dorm o noapte

Există un hotel în care mi-aș dori să stau măcar o noapte… Sigur, sunt multe și fiecare are farmecul lui, conceptul lui. Sunt sute de hoteluri care mi-ar răpi inima, sau măcar bugetul, dar nu le pot azi menționa pe toate, așa că rămân la acesta: Walled Off Hotel. Nu, nu Waldorf, ci Walled Off Hotel din Bethlehem, Palestina.

De ce?

Este un hotel susținut de celebrul Banksy, este al lui, da, al artistului palestinian. Nu, nu face afaceri pe seama palestinienilor izolați, ci este un proiect care se dorește a fi break even, eventualul profit fiind donat afacerilor locale.

De fapt, hotelul este în întregime o operă de artă. Camerele sunt pictate, decorate sau concepute de Banksy, Sami Musa, un artist palestinian, și Domnique Petrin, o artistă din Canada care a crezut, atunci când a fost contactată de Banksy, că este o glumă, până când a văzut că în contul său au intrat banii ceruți și atunci și-a dat seama că totul e foarte serios.

Cei trei au creat un hotel-operă-de-artă. Practic, dormi în camere care conțin opere de artă foarte valoroase, de aceea depozitul care ți se cere ca garanție este de 1000 de dolari.

Hotelul își propune să deschidă discuții și să întrețină subiectele dedicate izolării palestinenilor de israelieni, dedicate zidului care afectează zilnic viața a mii de oameni.

După cum se știe, Banksy este autorul multor opere desenate chiar pe celebrul zid care desparte cele două popoare și care se întinde pe 700 de km!

Probabil că ați văzut acest zid, dacă nu, el este… sinistru, cum să spun?

Din camere se vede construcția de beton și se simte răceala sa, tocmai de aceea mi s-ar părea fantastic să locuiesc o zi într-o cameră inspirată de acest zid, cu desene generate de prezentul zonei și să mă uit la el ca la o muză înspăimântătoare.

Hotelul este, de fapt, foarte sigur. E la un km de centrul orașului, la 500 de m de zid și primește turiști de oriunde, inclusiv tineri din Israel.

Sunt camere care aduc cu cazărmi, desigur, stilizate, sau camere artistice, iar apartamentul prezidențial conține cam orice și-ar dori un șef de stat corupt: o cadă imensă, nu-i așa?, un bar, o grădină pe acoperiș, home cinema, opere de artă originale și un serviciu de luat masa în cameră, plus cosmetice de la Marea Moartă pentru baie.

Interior de Dominique Petrin

 

Hotelul este ca un muzeu, are și un gift shop și, ce este și mai interesant, este că la Wall Mart, magazinul unde poți găsi orice este nevoie pentru a desena pe Zid, poți cumpăra și tipare pe care doar le dai cu spray și gata arta pe Wall. Este legal? Da, pentru că nici zidul nu e prea legal, având în vedere că nu este recunoscut sau acceptat de forumurile internaționale.

În orice caz, ideea lui Banksy, ca orice idee a acestui mare artist, mi se pare duioasă, inteligentă, capabilă să descarce tensiuni și să încarce, în schimb, cu energii creatoare.

Banksy, de fapt, este un umanist modern care întinde mâna și unește pe cei ce nu se pot privi nici măcar în ochi… Până la urmă, arta e dată de Dumnezeu, de ce nu ar putea ea să dizolve ura și teama?

De asta aș sta acolo. O noapte. Nu mi-ar trebui mai mult.

Lasă un comentariu:

Comments are closed.