Bedri Baykam, artistul care a creat Harta Istoriei Artei în 50 de ani și 6 luni

Bedri Baykam, artistul care a creat Harta Istoriei Artei în 50 de ani și 6 luni Bedri Baykam

Am fost la Contemporary Istanbul 2019, o expoziție cu vânzare, un târg de artă contemporană organizat la Istanbul în fiecare an de 13 ani încoace, pentru colecționari și galerii. Ca de obicei, un foarte mare număr de galerii au expus, un număr mare de artiști, printre care și al nostru Roman Tolici adus de Galeria Mobius, pe care îl veți întâlni curând aici,  pe #peopleperson

Și, cum mă plimbam eu așa prin târg, vâzând una alta, (pun mai jos foto ale exponatelor care mi-au atras atenția) deodată am ajuns, fără să știu cum, îmi place să mă plimb fără hărți prin expoziții, în fața unui perete care m-a arestat pur și simplu.

Habar nu aveam la cine am ajuns.

Văd un domn ciufulit, cu ochii vii și alură încărcată de inteligență și întreb cine e. Mi se spune Bedri Baykam. Cine e? Și aflu repede că e cel mai cunoscut artist turc pe plan internațional, că e și actor, și regizor, și jurnalist, că e implicat politic, că are verb și prezență socială, că este Președintele Asociației Artiștilor Plastici din Turcia, Membră a Asociației Internaționale a Artiștilor, partener oficial UNESCO și este și World President of the International Association of Art. În fine, palmaresul lui este deosebit de bogat, dar ceea ce mi s-a părut extraordinar a fost ceea ce a expus la acest CI 2019. Exact ce nu am niciodată la mine.

O hartă.

Un curs de artă într-o hartă. Istoria întregii arte pusă pe o pânză, în care se regăsește și numele lui, mic, undeva, în Neo-Expresionism.

Este o hartă despre care l-am întrebat, firește:

Este așa de complicată, sau așa pare…

Da, pentru că ea cuprinde sute și sute de ani de artă. Pe partea din stânga există cei mai importanți artiști, filosofi, scriitori, figuri publice importante din Vest, în partea dreaptă sunt cei din Est și Sudul lumii. În centru sunt toate conexiunile dintre toate epocile artei de la Renaștere până azi, toate mișcările importante ale artei și toate curentele ei.

 

Arta înseamnă să-ți placă fiecare zi ca ca și cum ar fi duminică. Să găsești un soare albastru. Să creezi în timp ce faci dragoste.  Să îndrăznești. Să crezi că ești cel mai bun, în timp ce simți că ești insuficient. Să nu devii prizonierul tău.

 

Și unde e numele Dvs?

În Neo Expresionism, aici și, de asemenea în San Francisco Manifesto, un manifest foarte puternic și cunoscut, prin care protestam împotriva hegemoniei artei occidentale și în care am criticat muzeele lumii occidentale că expun cu precădere arta italiană, englezească, americană, frunțuzească, germană și am spus că asta nu este singura versiune a artei și a istorie ei, e nedrept! Și în 1994 am distribuit acest manifest criticilor de artă și celor implicați în distribuirea artei, schimbându-le atitudinea și mentalitatea. Sunt Președintele Asociației Artiștilor din Turcia și de asemenea Președintele Asociației Internaționale a Artiștilor și, în această calitate am sugerat ca ziua de naștere a lui Leonardo da Vinci să să devină Ziua Internațională a Artei. Și propunerea a fost acceptată de toate asociațiile artiștilor, iar anul acesta UNESCO a acceptat oficial ca ziua de 15 aprilie să devină Ziua Internațională a Artei. Din 2020, această zi va deveni oficial ziua artei pentru toată omenirea. Mi-am zis cum e posibil să existe Ziua Mamei, Ziua Tatălui, a… Pisicii și să nu fie o Zi Internațională a Artei? Iată că acest lucru se va întâmpla din 2020.

Cât v-a luat să faceți această hartă?

Am lucrat la ea toată viața, 50 de ani și am realizat-o  fizic în 6 luni. Este o hartă în care, într-un sens mergi prin toată geografia, iar în alt sens prin toată arta și istoria lumii, fiindcă găsești influența celui de-al Doilea Război Mondial, a lui Hitler, dar și a fraților Lumiere, și a cinematografiei, și a fotografiei, sau a industrializării. Este o hartă în care toate se îmbină, este un drum către Renaștere privind din acest secol pe care îl trăim, sau dimpotrivă, dinspre Evul Mediu spre secolul 21, depinde cum te uiți.

Bedri Baykam avea mai multe lucrărie expuse în CI, dar această hartă mi se interesantă nu numai ca artă în sine, ci și ca obiect de studiu în școlile de artă. Costă 1500 de dolari, dar pe hârtie, în copie, ajunge la câteva sute.

Bedri Baykam spune foarte frumos, pe siteul său că „arta … Înseamnă să-ți placă fiecare zi ca ca și cum ar fi duminică. Să găsești un soare albastru. Să creezi în timp ce faci dragoste.  Să îndrăznești. Să crezi că ești cel mai bun, în timp ce simți că ești insuficient. Să nu devii prizonierul tău. Să impresionezi femeile frumoase și oamenii inteligenți. Să cauți mereu o ieșire dintr-un labirint care nu are niciuna. Să faci o imensă pictură deasupra oceanului. Să fii gata pentru marile victorii și pentru marile înfrângeri. Să îl prostești pe diavol. Să mergi pe ocean și să lași urme. Să îmbraci o pictură cum ai dezbrăca o fată. Să decizi să nu pleci în vacanță. Să refuzi reîncarnarea. Să fii „ciudat”. Să generezi bîrfe. Să nu lași datorii în spatele tău.”

Bedri Baykam

Alte imagini din Contemporary Istanbul cu exponate care mi-au plăcut:

Lucrări de Sudarshan Shetty

Mulțumesc București Mall pentru invitație și implicare

Lasă un comentariu:

Comments are closed.