Adelina Pestrițu, sau cum viața poate fi un live reality show

Adelina Pestrițu, sau cum viața poate fi un live reality show

Când am văzut prima dată Ed Tv, filmul cu Matthew McConaughey realizat în 1999, mi-am zis că așa ceva e de domeniul fanteziei, nu este posibil. Pe scurt, Ed era un tânăr frumușel căruia i se propune de către o televiziune să fie filmat live în fiecare zi, întreaga zi, oferind telespectatorilor posibilitatea de a-i trăi/urmări viața.

Pe scurt, omul nu avea nicio intimitate, nicio clipă nu era singur, nicio secundă nu era a lui (cu excepția nopților când dormea și timpul petrecut în baie). În rest, întreaga lui zi era live.

„Trumann Show” din 2012, un alt film care merge pe ideea că viața este un live reality show, în care joacă inegalabilul Jim Carrey, m-a bulversat la fel.

Ei bine, nu mi-am imaginat că există Truman Syndrome, sau că viața poate fi trăită împreună cu milioane de oameni până când nu am văzut afacerea Kardashian cum ia amploare și schimbă normele.

A apărut o meserie care nu este înscrisă în Clasificarea Profesiilor din România și care se numește influencer. „Influencing” este un proces prin care influencerul include în viața lui un număr de oameni care ajung să se identifice cu el, urmărindu-l din diverse motive- din admirație, din invidie, din plictiseală sau din amuzament- și care ajung să consume, sau să prefere produsele sau ideile pe care acesta le promovează.

Când am aflat că Adelina Pestrițu a luat premiul Best Romanian Pop Culture Influencer 2019  în cadrul galei E! People’s Choice Awards și a fost pe covorul roșu al acestui eveniment la Los Angeles, mi-am propus să aflu care este explicația acestui fenomen care a făcut ca numărul reacțiilor pe care Adelina le-a înregistrat cu această apariție să se ridide la 142 de milioane.

142 de milioane! Sau 142 000 000, dacă nu aveți dimensiunea…

Ce poate face ca, mai mult de 3 milioane de oameni cât are comunitatea sa (3 000 000!), să o iubească?

Cum poate ajunge cineva să țină această comunitate în priză, cineva care nu face vreo meserie artistică, sau vreo meserie în general?

Ba nu. Face! Și este o meserie! Meseria de influencer pentru care au apărut chiar cursuri de specializare oferite de o facultate din Italia pe nu mai puțin de 13 000 de dolari pentru doritori!

Meseria de influencer înseamnă nu numai selfie-uri și taguri. Înseamnă cu mult mai mult, înseamnă un preț pe care unii vor, își permit și își asumă să-l plătească: viața lor. Toată. Oameni pentru care cuvântul intimitate nu mai spune nimic, sau dacă vreți, intimitate înseamnă un moment personal … înmulțit cu 3 milioane.

Adelina Pestrițu. Cine este? Ce face? Ce simte? Cum se explică fenomenul celor 142 000 000 de reacții la postarea ei de pe covorul roșu din LA? Și cum se explică alegerea ei peste Selly, Bromania, Laura Giurcanu?

Pe locurile 2 și 3 la această categorie s-au clasat vloggerițele Mihaela Zvâncă și Irina Deaconescu, diferența dintre locul unu și doi fiind de un milion de voturi.

Adelina Pestrițu, te-ai fi gândit vreodată că vei lua un astfel de premiu?

Nu, nu aș fi îndrăznit să mă gândesc așa departe, deși îmi doream de când mă știu să fiu în pielea vedetelor de la Hollywood. Dar, în același timp, mă vedeam mult prea departe de covorul roșu și de America, pentru că România este totuși o țară mică, deși plină de oameni talentați de care suntem mândri.

Cum ai ajuns să iei acest premiu?

Meritul este al comunității mele care m-a votat. Am rugat oamenii să mă voteze atunci când am aflat că sunt nominalizată.

Cine te-a nominalizat?

E! Entertainment care are o agenție în România. M-au nominalizat, au trimis mai departe spre aprobare contul meu de Instagram și așa s-a întâmplat.

Cât de mare este comunitatea ta?

3 milioane de oameni.

Cum îți explici că ai învins oameni care Bromania, Selly, Irina Deaconescu?

Nu știu, premiul acesta a fost în mâinile comunității mele foarte active care m-a văzut demnă de covorul roșu. Ei mă văd ca fiind un creator de content de calitate, autentic…

Dar ce faci tu online? Eu nu te urmăresc, dar, pentru că am văzut că ai luat acest premiu m-am uitat la ce faci și am văzut că tu îți pui viața pe tavă… Pentru generația mea, acest lucru este puțin neobișnuit, noi prețuim intimitatea. Tu însă îi lași pe toți să intre în aproape orice parte a vieții tale. Cum faci asta?

Oamenii care mă apreciază vor să afle cât mai multe despre mine și îi las să mă cunoască așa cum sunt eu, pentru că, o dată ce mi-am asumat rolul de persoană publică, mi-am asumat și că le voi da din viața mea atât cât consider eu.

Mai ai și intimitate?

Puțină. Au fost momente în viața mea când mi-am dorit-o, dar nu am reușit să o am și mi-am dat seama că eu trăiesc datorită energiei pe care mi-o dă publicul meu. Nu pot altfel.

Soțul tău ce spune?

Are de ales?:) El mă ajută și înțelege foarte bine punctul în care am ajuns. Dacă el nu ar înțelege că din momentul în care mă trezesc și până când pun capul pe pernă, trebuie să pozez și să filmez, atunci nu aș putea să fac ce fac…

În opinia multora, eu nu fac mare lucru și tocmai de aceea eu mă filmez nonstop, ca oamenii să înțeleagă ce fac, să vadă că nu este totul chiar așa de simplu și că nu totul se rezumă la pozat și nu totul este despre cât de frumoși suntem.

M-ar enerva.

Și pe el l-a enervat până când a înțeles că așa îmi câștig traiul.

Dacă ți s-ar fura telefonul….

Ar fi dezastru. În el am toată viața mea. Am peste 100 000 de poze în el, peste 7000 de video.

Care este poza numărul 1 ca importanță?

Poza când am născut.

Ok. Și tu când rămâi cu tine?

Nu prea am astfel de momente. Un astfel de moment a fost când m-am întors din America în avion. Am rămas fără baterie, soțul meu dormea, eram foarte aproape de aterizare, mă uitam pe geam, vedeam luna, și mi-am zis „uite ăsta e momentul meu de liniște”, dar a trecut repede, pentru că am început să mă gândesc la lucrurile pe care ar trebui să le fac când aterizez. Nu am pauză niciodată și nici nu vreau să o am, fiindcă îmi place ceea ce fac. Cred că dacă aș intra într-o pauză, mi-aș pierde rostul.

Ești o exponentă a generației tale?

De foarte multe ori mi se spune că sunt o inspirație.

Prin ce?

Prin faptul că sunt sinceră, mereu pozitivă și că nu pretind că sunt altceva decât sunt. Nu vreau să par mai bogată, mai frumoasă, mai deșteaptă decât sunt.

Există veșnica întrebare: ce-a făcut fata asta de a ajuns aici? Și ce face ea, de fapt?

Da, este o întrebare pe care o aud mereu. Oamenii nu știu ce este influencerul, încă se întreabă cine este el, ce vrea să facă, probabil că taie frunză la câini și se pozează de dimineață până seara. În opinia multora eu nu fac mare lucru și tocmai de aceea eu mă filmez nonstop, ca oamenii să înțeleagă ce fac, să vadă că nu este totul chiar așa de simplu și nu totul se rezumă la pozat și nu totule ste despre cât de frumoși suntem. Trebuie să învățăm, să cunoaștem, să ne dezvoltăm spiritual.

Cred că dacă aș intra într-o pauză, mi-aș pierde rostul

 

Tu ești conștientă de puterea pe care o ai?

Nu.

Cu toate astea, dacă ai spune comunității tale să iasă la vot, ai putea schimba soarta unor alegeri. Te-ai gândit la asta?

Nu, nu mă bag în politică… dar am am rugat, de exemplu comunitatea să doneze bani pentru o campanie, pentru Răzvan Iordache, atunci când el a avut mare nevoie de noi toți. Ajutorul nostru chiar a contat, am strâns 100 000 de euro cu care a fost în Thailanda și azi este în perioada de recuperare și știu ca va putea să meargă într-o bună zi.

Mi-am donat părul într-o campanie umanitară, oamenii au făcut la fel. Prin puterea exemplului noi putem schimba lucrurile. Nu sunt un influencer doar pe segmentul de frumusețe, vreau să cred că pot ajuta și alți oameni.

Cu cine te-ai întâlnit la Los Angeles?

Cu Gwen Stefani, Jimmy Fallon, Adam Sandler, Kim Kardashian, Chloe, Jennifer Aniston… Cu foarte multe persoane publice pe care le-am admirat de-a lungul vieții din fața televizorului și alături de care am ajuns să defilez pe același covor roșu.

Ai avut față de ei vreun complex de inferioritate?

Nu știu dacă e bine sau nu, dar nu am avut:). M-am dus cu mare curaj și cu încredere în mine și cu mesajele celor de acasă. A trebuit să mă comport ca un star internațional ca să nu-mi dezamăgesc comunitarea. Cu toate astea, nu sunt un star internațional, chiar dacă am pășit pe un covor roșu la LA.

Cum explici atitudinea haterilor?

Prin invidie.

Invidia că…

M-am întrebat și eu mereu și m-am pus în locul oamenilor care văd la mine pe Instagram cum mă machiez, mă îmbrac, merg la evenimente, fac poze cu oamenii. Unii nu sunt mulțumiți cu viața pe care o au, sau cu salariul, vin de la birou și se așează pe canapea în fața televizorului, sau pe telefon. Se uită la mine și văd atâtea frumuseți și nu-și imaginează că în spatele lor e multă muncă, nu cred că poate și noi suntem supărați, avem depresii sau eșecuri. 

Cum ai copilărit?

Frumos. Am fost un copil răsfățat și în centrul atenției tuturor, și asta m-a făcut să mă simt în elementul meu.

Copiii răsfățați cred că li se cuvine totul. Ești la fel?

Nu, am muncit ca să ajung unde sunt, iar eu, pe lângă faptul că muncesc pentru mine, ajut oamenii și îmi întrețin și familia care este în Câmpulung.

Copilul tău este expus, s-ar putea ca într-o zi să nu vrea asta, te-ai gândit?

M-am gândit și tocmai de aceea am retras pozele de pe Instagramul ei. Într-adevăr este expusă pe platformele de socializare ale mele și ale tatălui, dar astea sunt vremurile pe care le trăim, încercăm să ținem anumite lucruri pentru noi, dar să și oferim comunității care ne urmărește ceva din ce trăim. Numai că vom respecta ceea ce ea va alege să facă.

Ce părere ai despre un om care își expune viața 90 la sută din timp?

Dacă jobul lui presupune asta, am o părere foarte bună. Dacă asta este decizia lui, atunci e ok.

Nu ți se pare nimic ciudat la asta, nu?

Nu.

Deci la tine oamenii nu se uită pe gaura cheii, că le deschizi tu ușa…

Depinde și gaura asta a cheii cât de strâmtă este, că eu nu voi arăta, de exemplu, că sunt supărată, sau că plâng, fiindcă nu vreau ca oamenii să intre la mine pe Instagram și să dea de încă un om nefericit în viața lor. Eu vrea să fac oamenii fericiți în jurul meu.

Când ai pornit Instagramul, te-ai gândit la tine sau la ceilalți?

M-am gândit că este încă o cale să mă distrez. Eram prezentatoare la Kanal D și mi-a spus o prietenă că există Instagram. Așa am aflat despre Instagram și mi-am făcut un cont care a explodat imediat și care, în timp, a devenit principala mea sursă de venit. M-a ajutat și faptul că am fost la televizor și că oamenii mă cunoșteau.

Televiziunea rămâne regină?

Cred că televiziunea are meritul ei, dar onlineul a câștigat foarte mult teren. Sunt oameni care s-au lansat pe Instagram și despre care auzim azi că sunt ambasadori ai unor branduri foarte mari.

Care sunt riscurile meseriei tale?

Ca oamenii să nu înțeleagă, sau să interpreteze greșit mesajele pe care le transmiți și să te judece. Pe urmă, mesajele pline de răutate ale unor oameni ajung direct și imediat la mine, când eram la tv, ele nu ajungeau, tv ul era ca o barieră.

Ce vei face când vei obosi?

Nu voi obosi niciodată, nu simt că mi se va întâmpla. Eu mi-am găsit drumul și simt că e ceea ce vreau eu să fac mereu.

Ești un om fericit și liniștit.

Da, chiar mă simt împlinită, trec prin cea mai frumoasă perioadă din viața mea, am un copil minunat, un soț înțelegător care mă iubește și mă susține și care e lângă mine mereu.

Ai foarte multe lucruri, ți se oferă foarte multe lucruri. Ce simți însă că este al tău?

Telefonul. Aș putea merge pe o insulă pustie doar cu telefonul, aș putea să mă adaptez oriunde cu condiția să am semnal și baterie:)

Ai obiecte cu poveste?

Da, o bijuterie pe care mi-a dat-o mama când am împlinit 18 ani. În rest toate iubirile mele sunt transpuse în tatuaje.

Care a fost cea mai lungă perioadă de live pe care ai avut-o?

O zi întreagă. Cu pauze, pentru că Facebookul încă nu are acea opțiune care să-ți permită să stai non stop în live.

Și ce făceai?

Mergeam la fittinguri, la întâlniri, la masă… Foloseam un telefon și o tabletă pentru a mă filma făcând toate astea și viața decurgea astfel în mod normal.

Lasă un comentariu:

Comments are closed.