Scriu de 3 ani și jumătate la acest blog/site și multe dintre interviurile pe care le găsiți aici au fost realizate cu femei.
M-am bucurat că am cunoscut și vorbit și cu alți oameni în afara vedetelor pe care le știu și pe care le respect pentru profesionalismul lor (mă refer la perioada de 13 ani în care am lucrat la revista Viva! 10 ca redactor șef și ultimii 3 ani ca publisher și unde am realizat interviuri exclusiv cu celebrități.)
Am cunoscut deci, de 3 ani încoace, oameni nu atât faimoși, cât, cu siguranță, foarte frumoși.
Am cunoscut femei care schimbă istoriile mici și mari, care schimbă oameni și destine, care construiesc spitale, care salvează copii, care susțin victime ale violenței domestice, care conduc companii, care fac afaceri mari sau doar businessuri de familie.
Am stat la masă cu femei puternice care mi-au povestit despre meseriile lor, pasiunile lor, curajul lor, dar și despre temerile lor.
M-au inspirat femei care mi-au dat putere și mi-au fost exemple, care m-au susținut când mi-a fost greu, nefăcând ceva concret, ci doar… fiind.
Chiar și acest grup este format din femei. Nu ne facem vizite acasă, nu suntem prietene la cataramă cum s-ar spune, dar suntem niște femei pe care le-a unit un sistem de valori comun. Și nu dorim nici să schimbăm lumea, și nici să devenim copertă de revistă. Vrem doar să ne susținem una pe alta și, prin noi, pe voi, cele care citiți acum.
Pentru mulți, anul care a trecut a fost greu, iar pentru unele din grupul nostru, 2021 a adus drame și momente grele legate de boală, sau de copiii sau relațiile lor… Așa că am avut nevoie să ne stăm alături și asta a contat mult.
Uneori simplul fapt că ești mereu disponibil pentru a răspunde la telefon și pentru a tăcea când la capătul celălalt cineva plânge sau își descarcă sufletul, poate ajuta mult.
Spuneam deci că am cunoscut multe femei minunate în anii aceștia și îmi aduc aminte că, de vreo câteva ori, m-am întâlnit la cine festive cu Eleanor Sebastian, (găsiți interviul cu ea aici) o femeie plecată de mult timp din România care a devenit într-un anume fel modelul meu social.
Este căsătorită cu Charles R. Frank, un profesionist al lumii financiare internaţionale, fost Vice-Preşedinte şi Preşedinte cu două mandate al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare. De la Departamentul de Stat al USA, la lumea finanţelor europene, în mai mult de 40 de ani de experienţă, atât Charles Frank, cât şi Eleanor Sebastian au cunoscut şi văzut mare parte din elita lumii.
De câte ori vine în România, Eno organizează întâlniri cu prietenele sale la care uneori se alătură și alte doamne recomandate de acestea. Așa am ajuns și eu la aceste evenimente private.
Le priveam pe aceste femei care vorbeau despre familiile lor, despre succesele profesionale, care râdeau la glume și aluzii legate de viețile lor cu amintiri comune.
Și mi-am dat seama la aceste cine prelungite și vesele că doamnele respective sunt la fel, că se cunosc de tinere și că s-au susținut una pe alta sau au fost oarecum în același cerc în care succesul profesional a fost contagios. Și nu numai el…
Documentându-mă pentru acest articol, am găsit un studiu care spune că femeile care au succes, care ocupă poziții de top, sunt într-un grup împreună cu alte femei cu care nu au multe persoane în comun.
Fiecare dintre ele mai are un cerc intim și fiecare dintre celecare formează acest cerc are, la rândul ei, un grup și așa mai departe, astfel încât, fiecare dintre toate aceste femei beneficiază de toate contactele tuturor.
Același studiu spune că femeile au nevoie de colaborare mai mult decât de competiție, ele funcționează mai bine grup, într-un colectiv. Și mie îmi sună foarte cunoscut acest rezultat…
Revenind la Eleanor, fiecare femeie din grupul ei de prietene avea grupul ei intim, exact ca în studiul despre care scriam mai sus, astfel încât ea și-a îmbogățit agenda telefonul cu peste 7000 de contacte!
Am învățat de mică un lucru care s-a dovedit a fi fals: femeile nu pot fi prietene, o prietenie între femei nu poate exista, nu este adevărată sau nu e de durată.
Nu este adevărat.
Eu nu cred că prietenia ține de sexul cuiva, sau de gen, ci ține de caracter, de conjuncturi, de întâmplare, de noroc, de onestitate, de potrivire, de multe, foarte multe…
Eu am, la rândul meu, un grup mic de prietene care m-au susținut la greu și care mă fac să mă simt ascultată, auzită.
Și au fost momente când le-am sunat noaptea sau la ore mici, când poate le-am enervat sau stresat cu problemele mele, dar au fost acolo, au rămas lângă mine și, cel mai important, nu m-au judecat.
Pentru asta le mulțumesc.
Și, dacă prietenia e mai greu de ținut uneori, măcar de women empowerment să ne bucurăm, care nu presupune neapărat o prietenie în adevăratul sens al cuvântului, ci o infuzie de putere și de încredere de la femei către femei.
Am lucrat mult cu femei. Cu foarte multe femei. Am scris despre multe. Am cunoscut, m-am bucurat sau am suferit din cauza unora dintre ele, le-am simțit răutatea, meschinăria, da, dar am cunoscut și partea aceea care m-a făcut să aleg o cale mai bună.
Și, da, și eu ambeneficiat de puterea acestui fenomen numit women empowerment când, datorită unor șefe mișto, de exemplu, am „crescut” devenind, sper!, la rândul meu, în mica comunitate în care am lucrat, o sursă de putere pentru ceilalți.
#ACinceaPutere nu este un site, nu este un blog, este un grup de 5 voci, Cristina Stănciulescu, Ana Bîtu, Diana Cosmin, Mara Coman și Noemi Meilman care se reunesc editorial atunci când lumea e strânsă cu ușa de câte un subiect care devine fierbinte ca un cartof.
#ACinceaPutere este despre bun simț, cinste, caracter, cultura și demnitatea care, dacă și atunci când lipsesc declanșează vocile acestei „platforme”editoriale.
Și primești pe email ultimele interviuri.
Prețuim și respectăm intimitatea ta. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.