Tiberiu Căpudean : "Sănătatea a ajuns să fie un concept relativ și în Spania, și în toată lumea"

Tiberiu Căpudean foto Guido Vermeulen.

Tiberiu Căpudean, scriam aici, locuiește și trăiește în capitala Spaniei. Este cunoscut activist al drepturilor omului și a fost mereu implicat în acțiuni colective care au avut rolul de trezi conștiința civică. Fiindcă trăiește acolo, a fost firesc să-l întreb și ce se întâmplă acolo și cum arată lupta împotriva Covid 19 în țara în care, după Italia, au fost cele mai multe decese din Europa până acum.

De când stai în casă? Nu ai ieșit deloc, deloc?

De 27 de zile sunt în izolare la domiciliu într-un micro-apartament de numai 36 mp. Din fericire, am o terasă mare unde-mi petrec majoritatea timpului. Ușor nu e, mai ales că sunt o persoană activă, dar nu e nici imposibil. Am ieșit din casă numai de două ori în toată perioada asta. N-am fost plecat mai mult de 15 minute. Am un supermarket la 1 minut distanță, însă pentru că era coadă, am preferat să cumpăr doar niște fructe și legume proaspete de la magazinul din colț. A doua oară m-am încumetat și am mers și la supermarket.

Cum este atmosfera?

Madridul este un oraș vibrant cu o viață socială intensă. Este foarte ciudat să vezi străzile pustii, magazinele închise, terasele goale… Locuiesc la etajul 3 într-o clădire situată pe una dintre colinele Madridului, chiar într-o intersecție. Am vizibilitate excelentă, mai ales că majoritatea clădirilor din zona mea au cel mult 3 etaje. În afară de unul sau doi oameni la câteva ore, nu văd pe nimeni pe stradă de mai bine de două săptămâni. Iar cei pe care îi văd, fie se duc sau se întorc de la serviciu, supermarket sau farmacie, fie își plimbă câinele. Nu socializează nimeni. Fiecare merge țintit. În fiecare seară la 20:00, cartierul răsună de aplauze de la toate ferestrele și balcoanele. Oamenii ies să-și exprime recunoștința față de personalul medical care face eforturi uriașe de mai bine de o lună.

Ce se întâmplă la Madrid, de ce mor așa de mulți?

Conform Institutului Național de Statistică (INE) datele actuale pentru Spania arată că ponderea populației cu vârsta peste 65 de ani se situează în prezent la 17%, dintre care aproximativ 25% au vârsta peste 80 de ani. Specialiștii spun că persoanele în vârstă și cele cu probleme de sănătate pre-existente sunt cele mai expuse. Aici cred că trebuie să fim atenți la nuanțe, pentru că e foarte posibil ca și noi să ne aflăm în grupa de risc chiar dacă avem 30 sau 40 și ceva de ani. Poate chiar mai tineri. Cine e cu adevărat “sănătos”? Sănătatea a ajuns să fie un concept relativ. Majoritatea prietenilor mei – indiferent de vârstă – se consideră sănătoși. Dar din punct de vedere medical, clinic, lucrurile nu stau chiar așa. Prietena mea cea mai bună suferă de astm. Este o afecțiune cu care trăiește de-o viață și care până acum nu a reprezentat un pericol. Acum însă are motive de îngrijorare justificate. La fel, o persoană care fumează de 10 ani nu mai este nici ea chiar atât de sănătoasă. Nu contează că are numai 30 de ani. Cei care mănâncă frecvent junk food sau mâncare procesată, sau cei care au indicele de masă corporală peste 24 nu stau nici ei foarte bine din punct de vedere medical, chiar dacă poate nu prezintă simptome care să-i fi îngrijorat până acum. În Spania, 39,3% dintre persoanele cu vârste între 25-64 de ani sunt supraponderale, iar procentul de obezitate este de 21,6%. Sigur că există niște afecțiuni asociate obezității, însă persoanele supraponderale nu manifestă neapărat probleme evidente de sănătate în momentul ăsta. Nu unele care să reprezinte un risc imediat, din punctul lor de vedere. Cu toate astea e posibil să se afle – fără să știe – în eșantionul persoanelor la risc. La fel și persoanele care suferă de o boală auto-imună, genetică sau oncologică. Sau care au supraviețuit unui cancer și se simt bine. Nu se mai poate vorbi despre o stare se sănătate excelentă în cazul lor.

 

Mi s-a părut admirabil să văd medici și asistenți medicali care s-au întors de la pensie pentru a-și ajuta foștii colegi.

 

Care este starea echipamentelor? Medicii sunt expuși și acolo?

Și aici medicii improvizează echipamente de protecție din saci de plastic. Însă pentru perioade scurte. Autoritățile fac eforturi zilnic și atât echipamente de protecție cât și ventilatoare sunt cumpărate și distribuite în toată țara. De asemenea, foarte multe cadre medicale s-au infectat în ultima lună. Am prieteni medici și asistenți, chiar și farmaciști, care sunt pozitivi la covid19. Majoritatea se simt deja mai bine, însă nu toți. Și nu le-a fost ușor tuturor în perioada asta. Simptomele înțeleg că sunt foarte intense, iar recuperarea este dificilă. După o zi în care se simțeau mai bine, urma una mai grea decât cea precedentă. Mi s-a părut admirabil să văd medici și asistenți medicali care s-au întors de la pensie pentru a-și ajuta foștii colegi. Oameni care practic sunt în grupa de risc sunt acum în primele rânduri, alături de pacienți. S-au întors voluntar și muncesc cot la cot cu medicii tineri. La fel fac și tinerii absolvenți de medicină. Sunt și ei tot voluntari. Am prieteni asistenți și medici care s-au ras în cap și și-au ras bărbile pentru a petrece cât mai puțin timp la duș, pentru că înțeleg cât de important e să fie cât mai mult alături de pacienți.

Oamenii respectă regula izolării?

Dacă acum 3 săptămâni încă mai erau oameni care ieșeau la plimbare în ciuda restricțiilor impuse de autoritățile spaniole, după câteva zile în care poliția a supravegheat străzile cu drone și a patrulat prin tot Madridul dând amenzi celor care ieșiseră la plimbare, lucrurile s-au liniștit. Dar nu cred că numai asta a contat. De săptămâni bune există campanii la toate televiziunile și în presa scrisă. Medici, politicieni, actori și sportivi explică populației de ce e imperativ să respectăm strict restricțiile. #QuedateEnCasa (#StaiInCasa) apare scris pe ecran la toate televiziunile, în timpul știrilor, în timpul filmelor… Apare chiar și pe ecranul telefonului, imediat lângă numele furnizorului de servicii de telefonie. Se comunică în permanență. Asta cred că ajută foarte mult. Am citit zilele trecute un articol în care Google spunea că a folosit date ale utilizatorilor săi pentru un studiul al mobilității populațiilor a 131 de țări, dar fără China și că spaniolii și italienii sunt cei care respectă cel mai mult distanțarea socială. Asta m-a bucurat pentru că sunt conștient că eforturile tuturor vor conta și cu cât suntem mai responsabili, cu atât ne vom putea relua mai repede activitățile de dinainte de carantină.

Ce spun, cum comentează?

Exemplul Italiei și văzând ce s-a întâmplat când oamenii au ignorat carantina, cred că i-a făcut pe spanioli să trateze din primele zile cu foarte mare seriozitate recomandările și ulterior restricțiile de distanțare socială. Niciunul dintre prietenii mei, fie că sunt români, spanioli sau de alte naționalități, nu consideră că măsurile sunt exagerate. Nu e ușor pentru nimeni, însă facem cu toții eforturi. Unii pot lucra de acasă, alții au intrat deja în șomaj tehnic. Guvernul spaniol a adoptat deja o serie de măsuri care să ajute populația în perioada asta, fie că vorbim despre indemnizații pentru angajați, fie că vorbim despre facilități fiscale și susținere a IMMurilor.

 

Am avut și perioade mai bune, însă încerc să rămân optimist. Mă concentrez pe veștile bune. Eforturile medicilor și faptul că Spania are totuși unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume face ca aici să se înregistreze – după China – cel mai mare număr de persoane vindecate din lume

 

 

Cunoști oameni care au murit, sau care s-au îmbolnăvit?

Da. Pentru mine din păcate cifrele din tabelele care anunță cazurile și decesele zilnice au nume și fețe. Am prieteni care sunt pozitivi la Covid19 și am și prieteni care au decedat. Am prieteni cărora le-au murit părinții sau socrii. Am un prieten care a fost externat săptămâna asta după ce mai bine de o săptămână a depins de un ventilator. Este și diabetic, și supraponderal. Deci am avut foarte mari emoții. Totuși, majoritatea se simt mai bine. Unii s-au recuperat în totalitate.

De ce numărul deceselor este așa de mare în continuare?

Cred că sunt mai mulți factori care au dus la numărul mare de decese. Pe lângă grupele de vârstă cu risc înalt și persoanele care au diferite afecțiuni, una dintre cauze cred că o reprezintă volumul imens de pacienți care sunt infectați zilnic. Sistemul de Sănătate din Spania este unul care funcționa excelent înainte de criză. Spitalele sunt foarte multe și foarte bine echipate. Însă este firesc să apară probleme când sunt depistate mii și mii de cazuri zilnic. Nu mai sunt nici suficiente paturi în spitale, nici suficiente echipamente de protecție sau ventilatoare.

Pentru că au fost zile în care s-au raportat și peste 8,000 de cazuri noi. IFEMA – cel mai mare centru expozițional din Madrid – s-a transformat acum mai bine de o săptămână într-un spital de campanie cu capacitate de 6,000 de paturi. A fost instalat în numai 48 de ore. Deocamdată sunt ocupate numai 1,300 de paturi și 16 saloane de terapie intensivă. În momentul ăsta sunt internați acolo 1,850 de pacienți. De asemenea, trei patinoare din zona Madridului au fost transformate în morgi, pentru că morgile spitalelor sunt pline. Cam asta este realitatea.

Ce spun specialiștii? Când se va înregistra vârful pandemiei?

S-au vehiculat mai multe date. Sfârșit de martie… Sfârșit de aprilie… Iunie… Deja s-a prelungit până spre sfârșitul lui aprilie starea de urgență și nu știm dacă nu se va mai prelungi și mai mult. Dar rezultatele restricțiilor cred că încep încet-încet să se vadă și în cifre. Au trecut totuși deja aproape trei săptămâni de când majoritatea spaniolilor stau în case. Chiar dacă avem în continuare un număr mare de cazuri noi și decese, în ultimele câteva zile s-au înregistrat ceva mai puține decât în zilele precedente. Cred că e un semn bun.

Magazinele alimentare sunt aprovizionate în continuare fără probleme?

Da. Supermarketul la care am fost era aprovizionat ca într-o zi obișnuită. Rafturile sunt pline. Și prietenii cu care vorbesc zilnic îmi spun că nu există nicio problemă nici la ei în zone. De la balcon văd oamenii din cartier întorcându-se cu sacoșele pline. Când am fost la magazinul din colț să-mi cumpăr legume și fructe, magazinul era aprovizionat ca în orice altă zi de dinainte de criză. Deci nu cred că vor fi probleme din punctual ăsta de vedere.

Am văzut în Italia oameni strigând că nu mai au bani și că le este foame, cutremurătoare imagine… În Spania ai văzut așa ceva?

Eu nu am văzut așa ceva aici. Nu spun că nu există oameni în situația asta, însă nu am văzut. Nu sunt la curent cu măsurile adoptate de guvernul italian, însă autoritățile spaniole au pus la dispoziție centre special pregătite pentru persoanele care nu mai dispun de mijloace de întreținere. La 27 martie, guvernul spaniol a interzis angajatorilor să efectueze concedieri din cauza pandemiei de coronavirus. Nu sunt permise concedieri asociate stării de urgență, fie motivate de forță majoră, fie din cauza situației economice sau a reducerii producției. Măsura se aplică și lucrătorilor cu contracte temporare, acestea urmând a fi reînnoite la terminarea crizei, evitând astfel ca lucrătorii să fie concediați. Timpul în care activitatea agenților economici se suspendă din cauza crizei nu se consideră parte din durata contractului, garantându-se astfel respectarea perioadei de angajare prevăzute în contract. În paralel cu flexibilizarea și facilitarea ERTE (șomaj tehnic), Ministerul Muncii spaniol a mai anunțat că Inspecția Muncii va spori controalele privind necesitatea obiectivă a angajatorilor de a solicita ERTE. De asemenea, plata ajutorului de somaj tehnic va începe de la momentul la care s-a produs suspendarea activității din motive de forță majoră.

Care este starea ta de spirit?

Am avut și perioade mai bune, însă încerc să rămân optimist. Mă concentrez pe veștile bune. Eforturile medicilor și faptul că Spania are totuși unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume face ca aici să se înregistreze – după China – cel mai mare număr de persoane vindecate din lume. Vorbim despre peste 43,200 de pacienți care sunt sănătoși acum. Ambasada și consulatele românești din Spania au pus la dispoziție canale oficiale de comunicare, telefoane și adrese de email de urgență pentru preluarea solicitărilor de asistență, deci românii rezidenți în Spania și cei care sunt în tranzit au de unde să se informeze și cui să solicite ajutorul. În plus, se publică pe pagina de Facebook a ambasadei în timp real, în limba română, ultimele măsuri adoptate de guvernul spaniol în contextul pandemiei. Ca român rezident în Spania simt că am toate uneltele de care am nevoie să trec cu bine de perioada asta. Sper ca lumea să revină la normal în scurt timp și să ne bucurăm cu toții din nou de lucrurile simple.

Lasă un comentariu:

Comments are closed.