Recomandări de vinuri albe pentru seri de vară

Recomandări de vinuri albe pentru seri de vară

Am întrebat pe Facebook despre vinuri.

Îmi doream foarte mult un vin alb, rece, plin de fructe, sau de parfum, un vin prietenos, conversațional cum ar spune amicul Alex Dona

Care amic mi l-a și adus imediat ce am postat rugămintea. Un vin din Crama Gramma, un Cuvee Vișan pe care, ca un copil mic, l-am pus la rece și apoi la păstrare… Deh, copil crescut în comunism pentru care hainele „bune” erau de purtat doar duminica și portocalele de mâncat doar pe 31 decembrie…

 

Și, cum am postat rugămintea de a-mi fi recomandat un vin bun, au curs mesajele pe care le citiți mai jos:

„Crama Hamangia”

„Crepuscul de la Liliac”

„Karakter alb de la Aurelia Vișinescu, are o aroma minunată de flori de soc.”

„Fetească Albă fiindcă e un soi românesc și merită atenția. În ciuda faptului că e un soi sensibil poate da vinuri elegante, cu multe flori albe și în funcție de zonă, mineralitate. Ușor și delicat, precum o doamnă elegantă cu perle la gât. Dacă vine din Transilvania, (Maria Jidvei, Liliac) e cu aciditate și mineralitate, din Dealu Mare sunt vinuri mai pline (Rezerva Contelui Serve, Lacerta). Moldova vine cu aciditate bună de unde și prospețimea (Colocviu la Atena, Cotnari) iar în Oltenia sunt cu mai multe fructe și bine conturate, datorită climatului (Prestige Segarcea)”

„La Petite Sophie de la Gitana”

„Oricare sec nobil din Drumul Vinului (Prahova-Buzău)”.

Pinot Gris-ul de la Rasova, floral și proaspăt, Craft – spumantele lor nefiltrate în varianta alb și roze, Nud alb și Nud roz – cupaje din mai multe vedete locale:D) Apoi gama Primordial de la Domeniul Bogdan – mie îmi place cum le-a ieșit Sauvignon-ul blanc, dar și Chardonnay-ul e delicios, plus că vin organic:) aș rămâne tot în zonă pentru Aligoté – în varianta Sarica Niculițel (Caii de la Letea) sau La Sapata (Crama Delta Dunării) – tot vinuri organice… și dacă tot suntem aici și spumantele lor din Fetească regală (alb) și Băbească neagră (roz) nu sunt de ocolit.”

„Colțul Pietrei Sauvignon Blanc 2017”

„În memoria fiecaruia dintre noi, vara se poate asocia cu oricare vin de pe planeta, cu conditia sa existe o conexiune emotionala intre acel vin si o zi de vara/ acel vin si un anumit loc unde am fost intr-o zi de vara/ acel vin si un anumit loc unde am fost intr-o zi de vara si am vazut ceva frumos/ acel vin si un anumit loc unde am fost intr-o zi de vara si am vazut ceva frumos in comapania cuiva drag. Restul e doar marketing”

„Solo Quinta”

„Domeniul Coroanei, Budureasca, Domeniile Davidescu.”

Matassa Cuvée Alexandria”

„Cotnari Colocviu la Roma, Tamâioasa românească sec. Sau La Moscova (Grasă sec) sau Veneția (Busuioaca, sec). Dar Tamaioasa îmi place mai mult”

„Mie mi-a placut si Golden Muscat de la Lechburg. Foarte aromat. Ceva note citrice.”

„Lacerta”

„Vara înseamnă flori de câmp, fân proaspăt cosit, fructe zemoase și flori așa ca o sa zic: Fetească Regală de la Liliac (flori albe si iarba uscata), Gewurtztraminer (trandafir, piersici, pepene galben) de la Lechburg, Corcova desert (gutui, stafide, piersici zemoase, ananas). Tamaioasa Romaneasca de la Vincon Vrancea, chiar de vinoteca. Daca nu îți e teamă de parfumuri puternice vezi și Viorica (Purcari sau Vartely)”

„Sauvignon Blanc sau Tamâioasa Românească de la Anca Maria Vlădoi, aproape de mare. Sau de la Crama Stirbey, din Drăgășani. Dar si spumant Charmat de la Petro Vaselo sau Carastelec. Zgihara de Husi de la Averesti. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Regală cu aciditate ridicată de la crame din Transilvania.”

„Frâncușa de la Casa Isărescu.”

„Recomand Etika Fume (Sauvignon Blanc & Chardonnay) de la Aurelia Visinescu Wines Accente picante, parfum de fructe exotice, prospețime, dar și catifelare. Are tot ce îi trebuie & more!”

„Purcari, oricare, alb sau rozé. Şi Cabernet Sauvignon mai spre iarnă”

Mi s-a părut important să le pun aici pentru cei care caută, ca și mine, o bucurie de seară de vară, cu prietenii, la o vorbă.

Vinul trebuie vorbit, altfel nu te va bucura, vinul trebuie băut cu măsură cât să lase dorința nestinsă de a te vedea cu ai tăi și altă dată. Și mâine. Și mereu.

Vinul trebuie să te lase tânjind, cu cerul gurii înstelat, dar cu privirea limpede.

Lasă un comentariu:

Comments are closed.