Dr. Alice Gavrilescu : "Succesul în stomatologie ține de comunicare și studiu permanent"

Dr. Alice Gavrilescu

DENT ESTET susține profesionalismul, admiră cariera obținută prin muncă și succesul și aplaudă femeile care au reușit toate acestea fără a renunța la viața personală, la familie, la iubire.

DENT ESTET aplaudă însă toate femeile ale căror valori personale au rămas în picioare, deși greutățile vieții le-au îngenuncheat uneori. Ele ne-au inspirat în acest demers editorial:

#Peopleperson și DENT ESTET vă prezintă „Modele DE carieră”


La DENT ESTET descoperi mereu un profesionist care îți atrage atenția. Spun asta, pentru că echipa formată acolo are o unitate de viziune care impresionează.

Între acești profesioniști am descoperit-o pe doamna doctor Alice Gravrilescu, un caz special de medic, pentru că domnia sa are două specializări: este chirurg și protetician în același timp. Adică, în traducere liberă, doamna doctor se consultă cu ea însăși atunci când trebuie să ia o hotărâre legată de dantura cuiva:), mai mult decât atât, nu se lasă până când cele două specializări nu ajung la aceeași concluzie:)


Doamnă doctor Alice Gavrilescu, ați devenit medic pentru că v-ați dorit dvs, sau părinții? Că mulți au făcut medicina la sfatul mamei, sau al tatălui…

La mine a fost o combinație. De când mă știu, de mic copil, mi-am dorit să fiu medic. Cu această dorință m-am născut, am știut că asta voi face, a fost o certitudine. Nu știam ce fel de medic voi fi, dar știam că vreau să fac chirurgie. Aici m-a ajutat tatăl meu, care era un om destul de orientat, avea mulți prieteni medici. El a locuit o vreme în America…

Sunteți din București?

Da, născută și crescută aici, cu școala făcută tot aici. E drept, am și cetățenie americană, tatăl meu, stând acolo foarte mult, m-a ajutat cu asta. El și-a dorit să-mi ofere o variantă, numai că familia și viața m-au reținut aici.

V-ar fi plăcut să faceți stomatologie în State?

Nu neapărat. Am stat câteva veri acolo unde… lumea este altfel, este diferită, democrația este percepută diferit… Eu am făcut facultatea în România și mi-am dat seama că se poate face stomatologie la nivel înalt și aici, așa că nu am simțit nevoia să plec din țară și mai ales, după ce am devenit parte din echipa DENT ESTET, nici măcar nu m-am mai gândit la asta.

Este fascinantă lumea asta a implantologiei… este o lume scumpă, dar frumoasă, mă refer la proceduri, materiale… E nevoie de o investiție pentru un zâmbet tip hollywoodian.

Eu zic că aici, la DENT ESTET creăm zâmbete mai frumoase decât acest tip. Zâmbetul hollywoodian este un zâmbet standardizat, care nu este natural. Fațetele nu au nuanțe naturale. În America se preferă dinții monocromi, albi, de aceeași formă și la bărbații și la femei. Dinții sunt la fel: albi și opaci. Noi, în Europa iubim transparențele, nuanțele…

Dinții femeilor și ai bărbaților nu sunt la fel? Cum adică?

Nu, nu sunt la fel. Există diferențe. Există diferențe și de la femeie la femeie, nu numai între sexe. Dinții femeilor sunt de foarte multe ori mai rotunjiți la margini, caninii sunt mai puțin ascuțiți, mai puțin voluminoși, caninii ascuțiți la bărbați dau o notă de agresivitate, ca și anumite unghiuri sau o muchie incizală plată. Dacă vrem să îndulcim aspectul cuiva, îi facem dinții mai rotunjiți, mai feminini…

 

În America se preferă dinții monocromi, albi, de aceeași formă și la bărbații și la femei. Dinții sunt la fel: albi și opaci. Noi, în Europa iubim transparențele, nuanțele..

 

Fascinant domeniu…

Da, eu am ales chirurgia dento alveolară care este foarte specifică pentru oasele gurii, pentru dinți și pentru toate țesuturile moi care sunt în jurul dinților și oaselor, astfel încât împreună cu partea de protetică, pe care nu am vrut să o las la o parte și care e la fel de importantă pentru mine, ca medic care coordonează un pacient, să am de la început toată imaginea cazului și unde trebuie să ajung cu el, cum să arate la final. Un medic care face și chirurgie, dar și protetică, colaborează el cu… el însuși, e mult mai ușor așa:). Asta mi-a plăcut mie să fac.

Aceasta este o meserie mai degrabă pentru bărbați? Mai există o asemenea clasificare?

Nicidecum. Extrem de putini au fost pacientii care, intrati în cabinet, au cautat din priviri un bărbat. Și, odată ce discutăm și pacientul capătă siguranță, lucrurile devin clare. Iar o intervenție chirurgicală nu implică forță, ci tehnică.

Școala românească de medicină suferă la capitolul comunicarea cu pacientul. Cât este ea de importantă?

Foarte importantă! La fel de importantă pot spune, ca si tratamentul! Mulți pacienți nu știu ce probleme stomatologice au, sau nu au constientizat gravitatea lor sau se prezinta implanturi dentare a caror tip nu-l cunosc sau cu tratamente incomplete care ajung să distrugă dinții în loc să-i repare. Toate acestea și multe altele sunt dovada clară a lipsei de comunicare sau de comunicare deficitară. Noi, în echipă, la DENT ESTET, comunicăm foarte eficient și asta se simte. Mi-ar plăcea ca, la nivelul întregului sistem de sănătate să se dezvolte această comunicare, și cred că a început deja pe ici pe colo să apară clinici în care să se lucreze în echipă, pentru că omul este un tot, un întreg. Deseori le spun pacienților mei că dintele bolnav se află într-o gură, care se află într-un cap, care e legat de trup, care are anumite probleme, care primește anumite medicamente, care are anumite sensibilități, și este important să luăm totul ca un ansamblu…

Comunicarea este importantă oriunde, și la job și în familie. Aici, în DENT ESTET, de când vin și pot spune că am început să cunosc deja multe din felul de a fi, de a lucra al medicilor, am observat că se folosește mereu termenul de echipă, sau familie… „Familie” la job nu prea există pe nicăieri…

Familia DENT ESTET este o familie mare, caldă și frumoasă, că altfel nu aș fi stat în acest loc 11 ani. Sunt aici din 2010.

 

Mi-ar plăcea ca, la nivelul întregului sistem de sănătate să se dezvolte această comunicare, și cred că a început deja pe ici pe colo să apară clinici în care să se lucreze în echipă, pentru că omul este un tot, un întreg.

 

 

Ce înseamnă de fapt asta?

În primul rând, noi lucrăm în echipă și fiecare știe foarte bine ce are de făcut. Învățăm unii de la alții, colaborăm, ne respectăm și ca oameni și ca pregătire, ca opinii…

Sunteți o femeie de succes. Acest succes este unul care vă aduce mulțumire sau vă provoacă?

Sunt și provocări, da, dar în principiu sunt mulțumită și Îi mulțumesc lui Dumnezeu că le pot duce și face pe toate. Sunt și mamă, am și doi copii, o fetiță de 8 ani și un băiat de 6 ani.

Ca să faci carieră nu trebuie să te sacrifici pe altarul ei?

Hm… Nu aș spune asta, deși chiar dacă ies pe ușa clinicii, grija pentru pacient nu se oprește acolo, sunt în permanent contact cu el, poate e nevoie chiar de studiu amănunțit acasă în ceea ce privește problema lui, dar nu aș spune că fac un „sacrificiu”. Am și acasă o echipă:) care mă ajută să îmi țin capul limpede. Mă ajută soțul, soacra, mama și bona.

E multă lume și acasă…

Da, o armată:)

Sunteți o femeie pretențioasă?

Da…

Ce calitate ați căutat la un bărbat?

Echilibrul. Soțul meu este așa, este un om foarte echilibrat, face echipă cu mine, este principalul meu suport. Este un tată extraordinar și niciodată nu cred că aș fi putut fi lângă altcineva. Este cald, empatic și echilibrat și asta face ca el de fapt să conducă „echipa” acasă.

V-a cerut vreodată să renunțați la meserie ca să stați acasă?

Nu, niciodată.

În DENT ESTET există toate specialitățile de care ar putea avea nevoie un pacient în domeniu, stomatologic?

Da, și nu numai că avem specialiști, avem și cea mai nouă tehnologie și aparatură necesară pentru a trata  și reabilita pe de-a întregul cavitatea orală și chiar pentru a determina prezența leziunilor maligne sau pre-maligne orale – Oral Cancer Screening.

 

Singurele căi spre succes pe care le cunosc sunt legate de disciplină, seriozitate, ambiție

 

De la câți specialiști din afară ați învățat?

O, sunt atât de mulți și pe parte de microchirurgie, și de estetică…! Principalul este profesorul Paulo Malo care ne este mentor acum și ale cărui principii le cunoaștem încă din facultate!

„Modele de carieră”, proiectul acesta editorial care m-a preocupat, a plecat de la ce anume determină o carieră pentru o femeie de succes… o carieră, un model în acest sens. „Cum ați ajuns dvs”, așa le întreb pe toate doamnele din acest proiect, „să aveți acest parcurs profesional”?

Singurele căi pe care le cunosc sunt legate de disciplină, seriozitate, ambiție… Nu știu să existe alte feluri de a crește profesional, nu am auzit de altă „rețetă!

Cum are loc prima întâlnire cu un pacient?

Discuții despre starea de sanatate a pacientului, despre problemele pe care le are – fie ca sunt de ordin estetic și / sau funcțional, investigații clinice și investigații imagistice ale cavității orale, ale căror rezultate ne oferă teren pentru a realiza planul de tratament catre rezultatul dorit de pacient.

 

Ați făcut vreodată față unei cereri mai ciudate?

Nu țin minte să fi avut vreo “cerere” cu adevărat ciudată. Cred că mai degrabă, pentru că pacienții nu au un limbaj stomatologic, trebuie ca medicul să citească uneori printre rânduri, pentru a înțelege ceea ce își doresc aceștia, să înțeleagă care sunt așteptările lor de la tratamentul dentar.

Ce liceu ați făcut?

Grigore Moisil și apoi Ion Neculce.

Deci ați început cu matematica…

Da:)

Cu ce are legătură matematica în cariera dvs?

Cu logica, cu felul în care iau deciziile, cu mintea structurată. Dar nu numai la mine ci, în general, matematica este și ea un „tratament” al minții.

Cât de mult ați învățat într-o zi?

În facultate volumul de învățat era foarte mare, dar eu nu am fost genul care să studieze pe ultima sută de metri, examenele nu mă luau prin surprindere, pentru că eu învățam constant, în fiecare zi. De fapt, de când mă știu nu am fost genul care să facă lucrurile pe ultima sută de metri, nu mi-a plăcut asta… dacă faci asta, ratezi conexiuni, sedimentare, ratezi întregul proces de învățare. Sigur, cu o zi înainte de examen, de la 4 dimineața ne trezeam, ne beam cafeaua și începeam să repetăm, nu să învățăm. Asta m-a pregătit foarte mult pentru viața de medic de mai apoi în care rigurozitate și disciplina sunt esențiale.

Care au fost cele mai frumoase laude pe care vi le-au făcut părinții?

Pentru mine zâmbetul lor a fost o laudă în sine, ai mei părinți nu au fost genul care să mă laude prea mult. Dar îi vedeam, îi simțeam că au încredere în mine și asta era cumva de ajuns… Traiectoria mea a fost una lină.

Și dvs ce fel de mamă sunteți?

Mai stresată decât au fost ai mei cu mine, pentru că eu îmi doresc ca ai mei copii să fie niște oameni echilibrați în această societate care și-a cam pierdut echilibrul. Mi-am dorit să îi văd excelând în anumite domenii, tenis, pian, dar se pare că nu acestea sunt domeniile lor de interes. Sunt copii obișnuiți, așa cum am fost și eu.

 

Dacă ați știut de mică ce carieră veți avea, nu cred că ați fost chiar așa…

Ambiția a fost motivația mea mereu, eu cred că noi, femeile, trebuie să muncim mai mult decât bărbații, și asta nu din cauza vreunei discriminări, ci pentru că așa suntem noi, iar o femeie se impune mai greu.

Cum vă susține managementul aici?

Susținerea este o chestiune importantă, care începe de la organizare. Ne ajută să ne organizăm timpul, comunicarea și firește să avem tot ce este necesar în cabinete. Și când spun „necesar”, spun ce este mai nou, mai performant în domeniu.

Deci nu vi se cere să faceți mai mult cu mai puțin.

Nu, nici nu cred că ar fi posibil.

Foto Unsplash

 

Lasă un comentariu:

Comments are closed.