Mariana Van Zeller : "Am investigat piețele negre pentru că oamenii nici nu știu cât de mult le influențează viața de zi cu zi”"

Mariana Van Zeller Mariana van Zeller (National Geographic/Stewart Volland)

Am avut ocazia de curând de a-i lua un scurt interviu jurnalistei de investigație Mariana Van Zeller ale cărei reportaje i-au adus de-a lungul timpului premii prestigioase- DuPont, Peabody, o nominalizare la Emmy- care a realizat pentru National Geographic o serie de documentare grupate sub titlul Ilegal cu Mariana Van Zeller  („Trafficked with Mariana Van Zeller”- titlul original).

Mariana Van Zeller a intrat în piețele negre de droguri, bani falși, steroizi, tigri (da!), sex, arme, a stat de vorbă cu infractori și criminali, cu personaje dubioase ale lumii „underground”, a mers până în jungla din Peru pentru a găsi un laborator de cocaină, a luat interviuri marilor traficanți, punându-și viața în pericol, analizând fenomenul ilegalității și ajungând la concluzia că aceste piețe negre și gri care formează o jumătate din economia mondială sunt susținute și alimentate de oameni care aleg partea întunecată a existenței pentru a se întreține pe ei și familiile lor și că toate acestea vin din sărăcie, lipsa educației, inegalitate, abuz…

Am avut, spuneam, șansa să mă întâlnesc cu Mariana Van Zeller într-un interviu video (mulțumesc, National Geographic România) și să-i pun câteva întrebări legate de aceste senzaționale reportaje și despre pericolele pe care le-a înfruntat pentru a le realiza.

Mariana Van Zeller, pentru început aș vrea să știu de ce ai ales să investighezi un domeniu așa de periculos cum este cel al piețelor negre. Ai avut un motiv anume?

Da, absolut, am fost în atâtea „piețe negre” și „lumi subterane” în mai mult de 15 ani din cariera mea de jurnalist, încât am înțeles foarte bine un lucru: există atâtea informații acolo despre economia „formală” de care se ocupă atâtea reviste, ziare și televiziuni dedicate care o analizează, fără să aibă habar că aceste piețe gri și negre „informale”, care compun o jumătate din economia mondială, sunt atât de importante pentru noi toți. Sunt atâtea lucruri pe care le putem învăța din și despre aceste piețe care au un mare impact asupra vieții noastre de zi cu zi. Aceasta a fost motivația inițială pentru care am făcut aceeastă serie de documentare.

Lima, Peru – A colonel counting money. (National Geographic)
Lima, Peru – A man packing a suitcase with money. (National Geographic)
Lima, Peru – Mariana van Zeller (second from right) talking with street-side money exchangers in Lima, Peru. (National Geographic)

Cât ți-a luat să filmezi un episod?

Cam 3 săptămâni, dar mai lung a fost procesul de pre-producție, au fost luni și luni de zile, multe petrecute pentru a ne asigura accesul în aceste lumi și apoi multe alte luni de post-producție, pentru a realiza materiale cât mai captivante și cât mai bune posibil.

Mariana, am văzut în avanpremieră aceste documentare și m-am întrebat, oare ce este greșit cu noi, oamenii de pe această planetă?

Nu, nu cred că se pune așa problema. M-am așteptat și eu ca, filmându-i pe acești oameni din toate colțurile întunecate ale lumii, să mi se schimbe percepția despre omenire în general, dar s-a întâmplat invers! Am realizat că oamenii aceștia, care ni se par a fi inamicii noștri, oameni cu care nu avem nimic în comun, despre care credem că nu sunt ca noi, vorbesc acum de traficanți și de interlopi, sunt de fapt oameni cu care suntem capabili să ne conectăm, sunt oameni cu care avem mai multe lucruri în comun decât am crede și de care ne despart mai puține decât ne-am imagina.

Ceea ce a fost extrem de important pentru mine a fost să găsesc acel teren comun, acel ceva ce ține de omenescul din noi în aceste persoane cu care am reușit să stabilesc o conexiune și cu care și cei care vor vedea filmele se vor conecta, de asemenea. Ei sunt oameni ca și noi, sunt mame și tați, au visuri și aspirații, au țeluri, își iubesc copiii. Știu, sunt mulți oameni răi în aceste lumi underground, am stat cu ei, i-am cunoscut, dar mesajul meu prin aceste documentare este acela de a înțelege ce anume îi face pe acești oameni, altminteri asemănători nouă, să devină răi, să încalce legea, să trăiască acest model de viață. De fapt, cred că numai așa vom afla cauzele adânci, reale, rădăcinile acestei lumi negre și gri aflate dincolo de lege. De aceea am intrat în contact cu ei și le-am ascultat poveștile. Sunt oameni ca noi, dar care, din cauza sărăciei, inegalităților, etc. au ales să trăiască în afara legii, pentru că asta le aduce banii de care au nevoie.

Jamaica – A man with his identity hidden. (Credit: National Geographic)

Pe mine m-au impresionat foarte mult documentarele legate de steroizi și de tigri. Mai întâi despre piața neagră a steroizilor aș vrea să aflu și, mai ales despre motivele care îi fac pe oameni să se automutileze, până la urmă. Cine e de vină?

Cred că social media joacă un rol important în amplificarea dorinței oamenilor de a arăta bine și în nevoia de a primi validarea imediată a felului în care arată. Am fost șocată când am văzut numărul mare de oameni care iau sterozi, pentru că eu aveam convingerea că piața steroizilor este dedicată doar bodybuilders, sau celor care-și petrec mare parte din timp la sală obsedați de mușchi. Dar am aflat că nu este așa, că toată lumea ia steroizi și e o nebunie! Mame din suburbii, militari, adolescenți, copii în școli… și asta vine din enorma presiune pe care social media o pune pentru a arăta bine, pentru a fi perfect. Cred că este o problemă globală, nu numai americană.

Sacramento, CA – Mariana in gym locker room with Tony as he prepares PED injections for himself and friends. (Credit: National Geographic)
Sacramento, CA – Trevor working in underground steroids lab. (Credit: National Geographic)
Sacramento, CA – Crew member (R) films Trevor making testosterone in an underground steroids lab. (Credit: National Geographic)

Ți-a fost vreodată frică în timpul filmărilor?

Da, au fost momente în care nu m-am simțit prea confortabil, dar între frică și curiozitate mereu a învins curiozitatea, uneori asta a fost bine, alteori, nu. Dar da, au existat situații în care am simțit că se poate întâmpla orice, cum a fost de exemplu, într-un laborator de cocaină din Peru, de unde a trebuit să fugim, fiindcă aflasem că fuseserăm dibuiți și că urma să fim atacați dacă eram găsiți acolo, a mai fost în timpul unui interviu cu un interlop jamaican care ne-a anunțat că intenționează să ne jefuiască și a mai fost o situație în Mexic în timp ce filmam oamenii lui Sicario și am aflat că vor veni soldații din Marină, ceea ce însemna că vom fi prinși într-o posibilă luptă între cele două tabere înarmate.

Myrtle Beach, SC- Mariana van Zeller (R) interacts with a tiger cub and a Myrtle Beach Safari handler. (Credit: National Geographic)
Bangkok, Thailand- Mariana van Zeller (background) visits a tiger and wildlife zoo in the outskirts of Bangkok, Thailand. (Credit: National Geographic)
Chiang Saen, Thailand- Mariana van Zeller examines a tiger-shaped bottle filled with what an undercover investigator believes to be tiger wine. (Credit: National Geographic)

Și o ultimă întrebare este ce legată de filmul despre tigri. Episodul dedicat lor este tulburător. Sunt atâția luați din sălbăticie pentru a fi ținuți în captivitate și pentru a oferi surse de venit multora! Care este soluția acestei probleme?

Pur și simplu ar trebui să nu mai privim aceste animale ca pe niște ființe pe care le exploatăm pentru noi și plăcerile noastre. Am aflat cu ocazia acestei investigații că sunt mai mulți tigri aflați în captivitate în Statele Unite decât numărul total al tigrilor în libertate pe tot globul!

Asta este îngrozitor de trist, pentru că în Asia ei sunt prinși pentru blană, pentru fabricarea  „vinului de tigru” sau pentru medicina alternativă, iar în America sunt ținuți pentru selfie-uri ale turiștilor pe care aceștia și le fac în timp ce hrănesc puii de tigru pe care îi țin în brațe.

Trebuie să ne schimbăm felul în care gândim, pentru că aceste creaturi frumoase și sălbatice sunt făcute să trăiască în sălbăticie, să fie respectate și admirate pentru ceea ce sunt!

„Ilegal cu Mariana van Zeller” va avea premiera pe 19 februarie de la ora 22, și se va difuza apoi în fiecare vineri, de la aceeași oră pe National Geographic .

 

Lasă un comentariu:

Comments are closed.