Prețuiesc din ce în ce mai mult liniștea. Natura. Viața simplă. Prețuiesc tihna. O oră cu cartea în mână în mijlocul naturii mi se pare infinit mai minunată decât o zi întreagă într-o aglomerație urbană cât ar fi de veselă sau colorată. Deși sună bizar pentru mine și meseria pe care o am, vreau uneori să uit de telefon, mailuri și deadline-uri. Să uit chiar și de mine, de ce nu?… Mi-am dorit mult să ajung în Covasna și, după modelul acela clișeistic care zice că e suficient să vrei și se va întâmpla, uite că am reușit nu numai să vizitez Covasna, „Ținutul Conacelor” cum i se mai spune, ci să mă și cazez la unul dintre cele mai fascinante locuri de aici, și anume domeniul Zabola.
Din satul Zăbala, de fapt. Acesta este unul dintre conacele sau castelele care te pot face să te simți ca un nobil, că, nu-i așa, doar asta căutăm cu toții, un fel de blazon uitat… Pe asta se bazează de fapt și turismul din zonă. Vin mulți bucureșteni mi se spune, dar și mult mai mulți străini. Ei sunt cei care apreciază mult România, pădurile ei (cele care au mai rămas), tradițiile, mâncarea, viile și vinurile… Când am intrat în cameră, am avut senzația că ceasurile au început să meargă invers…
Revenind, sunt multe astfel de monumente de arhitectură în zonă: castelele care au aparținut familiilor Kálnoky din Micloșoara, Mikó din Olteni, Apor din Turia, respectiv conacul Mikes-Szentkereszty din Zagon. Dintre conace, cele care au aparținut aparținut familiilor Simon din Bicfalău, Damokos din Cernat, Gaál din Dalnic, Séra din Ilieni şi Antos din Reci sunt de departe cele mai captivante.
Domeniul Zabola este un loc în care am simțit că timpul cântărește greu și că luxul înseamnă discreție. Am simțit istoria unei familii, Mikes, care a deținut în județele Covasna și Harghita aproape 40.000 de ha de pădure. Firește că toate au fost naționalizate de către comuniști, numai că acum ceva vreme li s-au retrocedat o parte din ele. Acestea sunt administrate cu cap, cu grijă și cu farmec. Contesa Mikes și familia sa locuiesc într-una din clădirile domeniului care datează din secolul al XV-lea. Se ocupă de tot, muncind fără oprire. I-am admirat. Mai ales când am văzut ce a ieșit din mâinile lor… M-am întâlnit cu doamna Mikes într-o dimineață, chiar înaintea micului dejun. Este o doamnă în vârstă, a cărei figură exprimă un soi de umor și decență. Era modest îmbrăcată și mi-a plăcut mult privirea ei ageră și dreaptă.
Domeniul Zabola are 30 de ha de pădure și parcuri și câteva spații de cazare distribuite fie în așa numita Garden House, fie în The Machine House – mult mai mare ca prima. Și mai stylish, aș adăuga. Iar blazonul de pe șemineu reușea să mă intimideze de fiecare dată când mergeam la masă…
Ce poți face?
Poți urmări urșii din pădure dintr-o căsuță special amenjată unde te însoțește un om al casei care te învață ce și cum să faci.
Te poți plimba cu o carte în mână prin parcuri, admirând… totul.
Poți lua o cină romantică în pădure într-un foișor special amenajat unde soarele apune fix în paharul tău de șampanie.
Poți trăi la lumina cerului care este ireal de aproape și împânzit de stele o seară de recuperare trupească și sufletească: o saună la marginea pădurii, apoi o baie într-un ciubăr rece la lumina lunii.
Unde poți merge?
La muzeul Haszmann Pal din satul Cernat. Acolo l-am întâlnit pe domnul Pal care mi-a spus că lecția lui de viață pe care o poate da – ca meșter care are și ucenici (pe care îi învață să sculpteze porți frumoase, mari, impunătoare la care se lucrează cu lunile) -, este că fără credință și iubire nu se poate nimic. www.sznm.ro
La mofete. Eu am fost la Centrul de Băi din Hătuica www.aquasic.ro.
Mă fascinează aceste minuni ale naturii care te pot pune pe picioare fără pastile și branule și care au fost descoperite din cele mai vechi timpuri. De fapt, am aflat că cercetările științifice privind mofetele şi apele minerale au început încă din secolul 19.
Rezultatele lor sună chiar așa, direct de la sursă:
„Gazul mofetic conţine bioxid de carbon, care se absoarbe imediat în piele. Organismul care vrea să elimine cât mai repede bioxidul de carbon, produce vasodilataţii, circulaţia sângelui intensificându-se. Gazul mofetic mai conţine radon şi sulf, cel din urmă jucând un rol important în metabolismul cartilajului. Procesul devine lent odată cu înaintarea în vârstă, iar sulful încetineşte tendinţa de decelerare, stimulează organismul şi are şi un efect antioxidant. Deşi radonul este un gaz radioactiv, fiind prezent într-o concentraţie mică, nu este dăunător, ci dimpotrivă: are un efect stimulator asupra sistemului imunitar. Prin descompunerea radonului, se produc ioni negativi care au un efect benefic asupra sănătăţii. Printre altele, aceşti compuşi produc efectul unic al mofetei, făcându-l nereproductibil în mod artificial.”
Pe mine m-a covins.
Am fost să văd cum se face turta dulce, am ajuns la un centru agro-turistic unde s-au preparat sub ochii noștri kürtőskalács – la Malomkert www.malomkert.ro – despre al căror gust nu vă mai spun… Apropo, mâncarea din zonă este extraordinar de gustoasă. Dacă adaugați vinul și pălinca, aveți imaginea completă a plăcerii. Cerul este ireal, îl vedeți mai jos, nu este photoshop…
Foto: Nicoleta Grigore
Închei cu informații practice pentru cei care doresc să aibă parte de câteva zile de relaxare și să cunoască frumusețile din regiunea Covasna. Pachetele turistice le pot rezerva inclusiv prin intermediul site-ului ViziteazaCovasna.ro, lansat în cadrul evenimentului „Zilele turismului în județul Covasna”. În funcție de interes, pot fi rezervate pachetele SPA și relaxare, Pe urmele nobililor sau Weekend la castel, fiecare incluzând excursii și activități autentice.
Și primești pe email ultimele interviuri.
Prețuim și respectăm intimitatea ta. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.