Plimbare prin parfumerie- cu Mihaela și Gabriela Aldea

Plimbare prin parfumerie- cu Mihaela și Gabriela Aldea

Orașele vechi, indiferent că este vorba despre București sau oricare altul, îmi evocă o altă lume, o altă ordine și un alt fel de gândire pe care o aveau oamenii vremurilor de demult…

Orașele vechi, pe care eu le percep ca fiind „organice”, sunt cele mai bune piețe pentru un anume tip de marfă: cea care necesită atenție și mult timp. (Adică exact ceea ce nu mai avem azi, sau nu mai suntem dispuși, chiar dacă am avea, să dăruim.)

Mi s-a întâmplat să intru acum câteva săptămâni într-un magazin de săpunuri și parfumuri recomandat de prietenii mei care petrecuseră acolo mai mult de 2 ore mirosind și testând tot felul de parfumuri, săpunuri, arome și esențe de interior, de corp, de rufe, săpunuri tari care curăță pielea precum cel mai bun peeling, sau săpunuri grase care refac bariera lipidică a tegumentului…

Tot atât am petrecut și eu în Maison Du Savon De Marseille Bucuresti” situat foarte aproape de Bucureștiul vechi. Le-am cunoscut cu această ocazie pe cele două surori, Gabriela și Mihaela Aldea (nu au dorit să apară în poze), care s-au gândit să deschidă acest mic magazin despre care am vorbit cu ele în timo ce fotografiam tot ce îmi era prezentat.

Am scotocit, am deschis sticluțe, am mirosit și cântărit săpunuri, am privit în lumină culorile uleiurilor și am testat textura lor. Ce mai? A fost așa fain, că nu vă pot lăsa în afara acestei experiențe.


Acesta nu este un interviu, este o plimbare prin parfumerie…

De fapt, ceea ce vede și simte un om care intră aici sunt timpul, istoria, de fapt povestea, poveștile unor branduri… De unde provin ele, de unde ați adus toate acestea?

Mai ales din Franța. 90% din produse sunt din Provence. Există și o mică gamă pe care o luăm chiar din România, pentru că așa credem că este frumos să facem. Și mai este o serie de produse pe care le aducem noi după ce le-am testat în prealabil.

Ce aveți aici? Să trecem prin toate, povestiți-mi despre toate, vă rog…

Pentru început să pornim din acest colț- mi-a spus Mihaela–  Wild Olive African Artisan Mărioara de la țară, un brand african vândut unei românce, Mărioara, care își spune Mărioara de la țară…

Este o colaborare pe care o avem din primul an de când am deschis, adică din 2019. Produsele sunt speciale prin faptul că nicăieri nu veți găsi ceva similar ca parfum, ca experiență și ca poveste. Fiecare dintre produse spune ceva anume. Fiecare parfum are denumirea în latină și are o poveste foarte simplă… Cea mai importantă, din punctul nostru de vedere, desigur, este a parfumului Terra Flora, pentru că este povestea unei femei care, după o experiență traumatizantă din care a reușit să se extragă, s-a reinventat și a „înflorit”, pur și simplu.

Essential Parfums

Compania aceasta a decis că parfumierii sunt vedetele, nu brandurile. Și, pentru ca toată lumea să aibă acces la creațiile lor, fiind nume mari în parfumerie, au împachetat produsele altfel. Vând și în cantități mai mici, asta fiind o soluție din a scădea din preț. Dar au și desființat, pentru sticlele cu cantități mai mari, ambalajul scump, valoros, transformându-l într-unul ieftin, din carton reciclat.

Producătorii sunt foarte transparenți, scriu pe etichete exact procentul de ingrediente naturale. În plus, fiecare parfum are o poveste… De exemplu, există un parfum care numește „Nice bergamote” creat de Antoine Maisondieu care lucrează la Givaudan și care a copilărit în Calabria, zonă cunoscută pentru plantațiile de bergamote folosite în industria parfumeriei. A creat acest parfum ca un omagiu adus zonei din care provine.

Săpunuri pentru bucătărie

Sunt săpunuri folosite de cei care gătesc și care nu doresc ca mâinile  lor să miroasă a usturoi, sau pește. Sunt săpunuri bogate în plante aromatice care pot scoate mirosurile din piele. În egală măsură este un săpun cu mult ulei în compoziție, care ajută la rehidratarea pielii, pentru că aceia care gătesc stau mereu cu mâinile în apă.

Produsele de menaj pe care le avem sunt din tradiția franceză: simple, versatile, produse care se pot folosi în case cu copii, cu animale de companie sau persoane alergice, care nu suportă parfumurile puternice.

Săpunul negru este un săpun făcut din tescovină de măsline. Are o concentrație ridicată de sodă și este un produs sută la sută biodegradabil, pentru că nu contează numai ce folosim în casă, ci și ce ajunge în canale.

Săpunul de Marsillia

Este un săpun „instituționalizat” printr-un edict al lui Colbert în 1688. El spune așa: un săpun de Marsillia, care se vinde sub acest brand, trebuie să fie făcut… în Marsillia. Numai acolo. Apoi, trebuie să conțină ulei de măsline și în al treilea rând, să fie produs în casă, în cazan.

Și, dacă cineva nu respecta asta, era alungat din Provence.

Ceea ce avem aici provine de la o fabrică, Fer a Cheval din Provence care funcționează neîntrerupt încă din 1856, unul din cazane lor fiind chiar de atunci!

Produse pentru copii

Sunt făcute special pentru pielea lor delicată, fără parfum, cu 100 % ingrediente naturale.

Ghilotină de săpun

Este folosită pentru săpunurile vrac. Iei acasă cât vrei, ți se taie bucata pe care o alegi.

Săpunurile vrac- în varianta lichidă, da, există și așa. După ce se consumă, recipientele pot fi reumplute la magazin. Se face astfel o economie, iar ambalajele nu se mai aruncă, ci se refolosesc, ceea ce face ca afacerea să fie sustenabilă din ambele părți.

Uleiurile esențiale

Sunt pure 100% și au diverse utilizări: de la antioxidante până la cele antiacneice. Gama este foarte generoasă, e de ales pe îndelete.

Produsele cosmetice cu lapte de măgăriță sunt vedete în Franța, așa cum sunt și cele cu lapte de capră, pentru pielea uscată.

Ce vă place vouă cel mai mult?- le-am întrebat pe cele două surori.

Eu una sunt îndrăgostită de săpunul de hammam, pentru că oferă o experiență ca nicio alta.

Aici povestiți tuturor celor care intră despre toate acestea, așa cum ați făcut și cu mine?

Da, și cu mare plăcere. Sigur, suntem și norocoase, pentru că avem privilegiul de a avea alături de noi oameni care vin cu inima deschisă și care au, cel mai important, răbdare! Majoritatea celor care ne trec pragul vin cu curiozitatea de a afla.

Ah, văd săpunul de Karite sau de Shea. Este același lucru?

Da, se numește diferit în funcție de zona din care provine: dacă vine din zona Africii ocupată de francezi se va numi Karite, iar dacă vine din zona ocupată de englezi, Shea.

Aici nu este numai un magazin de săpunuri, ci și un loc unde se poate povesti despre săpunuri…

Da, și noi credem că povestea face parte din calitatea unui produs, oricare ar fi el.

Fulgii de săpun

Sunt folosiți la fabricarea detergentului de rufe acasă. E foarte ușor de preparat și este des folosit mai ales de cei care au alergii la detergenții industriali. Cu un litru de apă și o lingură și jumătate de bicarbonat plus 40 de grame de fulgi, vei avea detergent care spală foarte bine și care protejează și țesăturile, dar și pielea. Se folosesc și în mașina de spălat, dar și la spălarea de mână…

„File de săpun”. Ce sunt?

Sunt mici săpunuri, foarte subțiri, pe care le putem avea în geantă și când ajungem undeva, într-o toaletă dintr-un tren, avion, aeroport, benzinărie, sau într-un loc unde nu există săpun și avem nevoie să ne spălăm, le putem folosi. Sunt cu ulei de trandafir sau cu ulei de iasomie.

Hârtia de Armenia

A fost inventată în 1885 de un farmacist împreună cu prietenul lui chimist care era și un mare călător. El a văzut că în Armenia se ardea în case o rășină de styrax care lăsa un miros natural plăcut și alunga și insectele. Fumigația era folosită încă din antichitate pentru alungarea insectelor. Se reducea astfel răspândirea bolilor.

Și alte imagini din parfumerie mi-au rămas pe retină și în telefon. Le redau mai jos. Am petrecut mult acolo. Acesta nu este un material publicitar, ci un articol despre toate simțurile stimulate la un loc în două ore de uitare

Esențe de interior

Iarbă de mare culeasă de o firmă care are autorizație să facă acest lucru în mod sustenabil

Așa erau agățate săpunurile la grădinițele din Franța, unde copiilor li se părea atât de amuzant că erau legate cu sfoară, încât se distrau spălându-se foarte des.

 

Lasă un comentariu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *