Muzică pentru femeile abuzate

Muzică pentru femeile abuzate

Valerica Maican (@ana_leanca_music) este Associate Profesor la Royal School of Music in London. Este româncă, pe vremuri a compus muzică pentru mulți artiști români, printre ei Corina Chiriac. Acum locuiește la Washington, dar se gândește în continuare la România.

Mai exact, se gândește la femeile care suferă în România, fiind victimele abuzurilor. Compune muzică- va lansa curând un album pentru ele. Donează bani fundațiilor care au ca scop lupta împotriva acestui flagel, acum însă, prin activitatea sa artistică, vrea să ridice și glasul în apărarea lor.


Mai întâi de toate, cum ai ajuns în America și, mai ales, ce te-a determinat să ajungi acolo?

Am ajuns în USA în 1991 după câțiva ani pe care i-am petrecut în Germania și Franța. Eram dornică de o experiență care să îmi deschidă porțile spre noi orizonturi ale vieții necunoscute mie.

Cum ai reușit să ai succes acolo?

La 4 luni după ce m-am stabilit în USA am avut șansa să candidez la un concurs pentru un post de profesor de compozitie și pian la Washington Conservatory of Music. Am reușit să obțin postul și acesta a fost motivul pentru care m-am stabilit împreună cu familia mea în Washington DC. Încetul cu încetul, datorită succesului pe care îl aveam cu studenții mei, am reușit să obțin funcții deosebite în lumea muzicală: Chairman of J. S. Bach Piano Competition, President of Composition Competition MTNA Washington DC, President of MTNA Composition Competition Eastern Division, etc…

Paralel m-am bucurat de o activitate foarte intensă ca membru al juriului în consiliul de conducere al multor altor competiții de pian și compoziție.

În momentul actual am onoarea de a fi Associate Profesor la Royal School of Music in London. Doi dintre studenții mei au luat, pentru interpretarea lor, cel mai mare scor din întreaga examinare a anului.

Activitatea și succesul pe care l-am avut ca profesor, m-a determinat să nu mai compun și să cânt. Plus că nu doream să fiu în competiție cu fiul meu Tudor Dominik care a absolvit Juilliard School of Music cu Special Diploma în Compozitie, Pian și Dirijat la vârsta de 16 ani, declarat „prodigy” și care, alături de cele 52 de premii naționale și internaționale, a primit și Presidential Scholar la Casa Alba.

Ce te-a determinat să scoți acest album? Care este mesajul lui?

Decizia mea de a scrie muzica din nou a fost determinată de istoria unei prietene foarte apropiate. După 29 de ani de un teribil abuz pe care ea l-a îndurat din partea bărbatul ei, într-o zi l-a prins înșelând-o în casa ei, cu ea în casă! Puțin câte puțin am aflat despre durerea incredibilă a acestei uluitoare femei, de alfel extrem de educată, cu un succes fantastic în domeniul ei și foarte cunoscută. Când am întrebat-o cu ce pot s-o ajut, mi-a răspuns: “I have been abused in silence, I want to heal loudly “. Povestind istoria vieții, ei am văzut împreună o cale minunată de a atrage atenția lumii asupra durerilor și nedreptățile prin care trec femeile abuzate. Curând am propus prietenei mele Judy Jamison Dubois, Former Director of Foreign Affaire from State Department, incredibilă jurnalistă și o fenomenală ființă umană să scrie versurile. De asemenea m-am bucurat de cooperarea cu  muzicieni de top.

Împreună am dat naștere albumului pe care îl vom termina foarte curând în care fiecare cântec este o poveste a unei femei abuzate.

Mesajul nostru este simplu, dar profund: Vă auzim! Vă iubim! Nu vom sta pasivi la durerile voastre! Vom lupta pentru voi și împreună vom vedea lumina de la capătul tunelului.

 

Cu cât societatea înțelege mai mult că femeia trebuie protejată, respectată, ajutată și înțeleasă cu atât familia și societatea vor fi mai sănătoase, productive și vor avea mai mult succes.

 

Cum este situația în America în ceea ce privește femeile abuzate?

În USA, la fiecare 2 secunde și jumătate, cineva este victima violenței în familie. Potrivit Liniei Telefonice Nationale pentru Violența în Familie, 24 de persoane pe minut sunt victime ale violurilor, ale violenței fizice sau sunt urmărite de partener. Asta înseamnă ca mai mult de 12 milioane de femei și bărbați ajung să fie victime ale violenței domestice pe parcursul unui an.

Cu Judy Jamison Dubois

Cum vrei să ajuți femeile aflate în situații vulnerabile din România?

În primul rând doresc să atrag atenția tuturor oamenilor asupra acestei plăgi a societății. Fiecare femeie este o mamă, o soră, o soție, o ființă umană. Cu cât societatea înțelege mai mult că femeia trebuie protejată, respectată, ajutată și înțeleasă cu atât familia și societatea vor fi mai sănătoase, productive și vor avea mai mult succes.

Sunt o artistă și dedic acest nou album tuturor femeilor abuzate și sper ca muzica mea să fie o vie dovadă că noua tuturor ne pasă de ele. Nu conteaza cine ești sau ce meserie ai. Contribuie la trezirea națională și internațională asupra acestei probleme uriașe a societății contemporane. De asemenea, cu profundă modestie și recunostință, am reușit să fac și continui să fac donații importante fundațiilor și organizațiilor care se ocupă de femeile abuzate.

Valerica Maican acasă, în Washington

Trecutul tău muzical în România este legat profund de Corina Chiriac…. Cum ai colaborat și ce anume ai compus pentru ea?

Corina Chiriac este o icoana a muzicii si culturii muzicale românești. Sunt mai mult decât mândră și recunoscătoare să o am atât de apropiată prietenă și colaboratoare. Piesele pe care le-am scris pentru ea si care au avut mult succes la timpul potrivit au fost „Întoarcere” și „Poți pleca, dar ai să stai”.

Cu Corina Chiriac

Cum te gândești la România de acolo și ce se spune despre ea?

Vin în România în fiecare an. România este cine suntem eu și noi, toți românii, și avem o datorie a pamântului să facem tot ce putem pentru a ajuta și promova cultura și valorile românești.

Am cunoscut deja în Romînia pe tânîrul Anton Alexandru Șerban care este un avocat cu o carieră promițătoare, cu un suflet nobil si generos. Este un admirator grozav al Ana Leancăi  și un activ susținător al luptei pt ajutorul celor abuzate.

România are multe nume în lume: Brâncuși, Enescu, Nadia Comăneci și mulți alții. America ascultă și este foarte receptivă la tot ceea ce este bun, frumos și util societății. Românii trebuie doar să se unească și să promoveze înțelegerea, lupta și ajutorul necondiționat pe care pot să-l acorde acestor femei în suferință. Voluntariatul și ajutorul necondiționat este calea. Doresc mult ca România sa aibă o voce clară și puternică în această luptă.

 

Lasă un comentariu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *