„Moarte pe Nil”- 14 actori principali și 150 de ținute

„Moarte pe Nil”- 14 actori principali și 150 de ținute

Moarte pe Nil nu este o capodoperă, nici nu cred că ar putea fi. Încadrat corect în genul lui însă, este un film care mi-a plăcut și care poate fi văzut acum în cinematografe, neapărat cu mult popcorn și cola din belșug.

Este un film relaxant, fără viteza filmelor de azi, într-un ritm care te lasă să integrezi povestea și să gândești împreună cu Hercule Poirot, jucat din nou de Kenneth Branagh (care semnează și regia și care face, iată, al doilea film după Agatha Christie, primul fiind Crima din Orient Express).

  • Am remarcat rochiile, costumele bărbaților, bijuteriile… Ah… mi-a atras atenția colierul cu diamant galben purtat de Gal Gadot (Linnet Ridgeway) care… mi s-a părut cunoscut.

Mi-am dat seama și de unde: bijuteria a fost purtată de Audrey Hepburn atunci când a promovat filmul  Breakfast at Tiffany’s. Diamantul galben al casei Tiffany and Co a fost descoperit în secolul al 19-lea în minele Kimberley din Africa de Sud și este unul dintre cele mai mari diamante galbene din lume.

Casa Tiffany and Co a creat mai multe copii pentru producția filmului Moarte pe Nil, nivelul de securitate pe care l-a impus pentru celebrul diamant galben fiind impresionant.

În cartea scrisă de Agahta Christie, nu este vorba despre un diamant galben, ci despre un șirag de perle care dispare din caseta lui Linnet.

Dar Kenneth Branagh, regizorul, a renunțat la perle în favoarea diamantului, poate și pentru că acesta a intrat în memoria recentă a oamenilor, fiind purtat de Lady Gaga, sau de Beyonce, putând astfel deveni un instrument de marketing.

Gal Gadot și Ali Fazal, scenă din Moarte pe Nil, foto Twentieth Century Fox
Jay Z și Beyoncé
Lady Gaga

Pentru costumele cu adevărat minunate, pentru rochiile care se mulează pe siluetele perfecte ale celor două frumoase actrițe Gal Gadot și Emma Mackey, designerul Paco Delgado s-a inspirat din revistele  Vogue ale anilor 30, 40.

Acțiunea se petrece pe un vapor cu aburi, Karnak, unde Linnet și Simon vor să-și petreacă luna de miere. Fiind vorba despre niște oameni ai anilor 30, ținutele trebuiau să fie diferite la micul dejun, prânz și cină, iar designerul Paco Delgado a avut ceva de lucru pentru cei 14 actori principali pentru care a creat în jur de 150 de ținute…

Gal Gadot în rolul lui Linnet Ridgeway Doyle

Gal Gadot și Emma Mackey
Kenneth Branagh

Paco Delgado este designerul care a fost nominalizat la Oscar pentru Les Miserables (2012) și The Danish Girl (2015). S-a achitat și aici de jobul său într-un mod spectaculos, fiindcă decorurile, lumina, cristalele, diamantele, șampania, muzica și costumele sunt la fel de importante ca intriga polițistă.

Dincolo de crimă (observați că nici nu am atins punctul culminant al filmului:)), se dezvăluie un mare mister, cel al mustății lui Hercule Poirot care ascunde un secret legat de o iubire veche. De fapt, iubirea este prezentă în film ca un personaj principal în sine.

Ea este motivul, motorul, soluția, explicația, trecutul, prezentul și viitorul celor 14 personaje principale.

În fine, am plutit și eu pe Nil cele 2 ore cât a durat filmul și am vizitat ținuturi de povești (cu faraoni), am văzut lumina zorilor și a apusului pe apele fluviului, am contemplat împreună cu Hercule Poirot eternul Sfinx și nu m-am prins cine este criminalul deși, spre sfârșit, aveam ceva indicii…

 

Foto Profimediaimages.ro

 

 

Lasă un comentariu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *