Cine este fotograful care a realizat cele 3 portrete ale Ducesei de Cambridge

Cine este fotograful care a realizat cele 3 portrete ale Ducesei de Cambridge Paolo ROVERSI -Paris Fashion Week / Profimedia

Într-unul dintre interviurile pe le-a oferit fotograful Paolo Roversi (despre el este vorba), spune că viața lui este plină de fotografiile pe care nu le-a făcut, pentru că nu umblă cu aparatul la el pe stradă și deseori vede imagini care ar merita fotografiate.

 

Tehnica prin care face portretul

 

Apasă pe butonul aparatului de fotografiat doar după ce este sigur că „măștile” modelului din fața lui cad rând pe rând. Cu toții avem măști, cu toții ne simțim apărați de ele, cu toții ni le-am așezat pe suflet și pe chip ca să ne protejăm nucleul sensibil. Ei bine, tocmai pe acela Paolo Roversi vrea să-l suprindă. Opera mea, spune el, rezultă din sublimarea, și nu din amplificarea personalității celui din fața obiectivului.

Cele trei portrete ale lui Kate, Ducesă de Cambrige, care au făcut ocolul internetului, realizate de Paolo Roversi sunt o mărturie a acestui fel de a-și face profesia. Mi-au plăcut mult și am căutat și altele semnate de el.

Mai jos câteva… (mulțumesc Profimedia pentru ele)

Natalie Portman/Dior Magazine/ photographer Paolo Roversi. Sursă foto: Profimedia
Natalie Portman/ Dior Magazine/photographer Paolo Roversi/ Profimedia
Kristen Stewart for the “Looking for Juliet” 2020 Pirelli Calendar, taken by Italian photographer Paolo Roversi. Drawing inspiration from Shakespeare’s timeless drama, Paolo Roversi has tapped into the “Juliet that exists in every woman” with Claire Foy, Mia Goth, Li Yuchun (Chris Lee), Indya Moore, Rosalia, Stella Roversi, Yara Shahidi, Kristen Stewart and Emma Watson as the protagonists of the 2020 Pirelli Calendar.  Profimedia
Yara Shahidi for the “Looking for Juliet” 2020 Pirelli Calendar/Paolo Roversi/ Profimedia
A woman looks at photographs of Spanish singer Rosalia at the exhibition “Pirelli Calendar 2020 – Looking for Juliet” by Italian photographer Paolo Roversi at the Moscow Multimedia Art Museum (MAMM). Profimedia

 

Scurtă biografie:

Paolo Roversi s-a născut la Ravena în 1947. Este unul dintre cei mai buni fotografi de modă din lume, descoperind această artă în călătoria prin Spania făcută cu părinții săi pe când avea 17 ani.

După ce s-a întors, și-a amenajat o cameră obscură în subsolul casei sale și așa a început cariera celui care avea să devină unul dintre cei mai mari, mai rafinați, mai speciali fotografi de modă și de portrete din lume. Desigur, nu are rost să spun că este un colaborator permanent ale celor mai influente titluri din domeniu, Vogue, Interview, W, etc, sau că a lucrat campanii cu branduri celebre de la Comme des Garcons la Fendi sau Dior.

Paolo ROVERSI – Show Dior Menswear Fall/Winter 2016-2017/ Profimedia

Trăiește la Paris din clipa în care l-a vizitat. I-a plăcut și nu a mai plecat. Face fotografie mai ales pe film, digitalul nu-i place pentru că nu „prinde” ceea ce vede și simte din imagine- spune el.

(Am lucrat și eu cu fotografi care iubeau filmul… Și da, ieșea cu totul altceva… Ședinșele foto de la Viva erau o minune!)

Are o mare rezervă de filme, cumpărând tot ce a apărut în ultima vreme, numai că ele se învechesc și nu o să mai poată fi folosite, cele pe care le are le va consuma și altele nu se mai produc, așa că va fi nevoit să apeleze în ultimă instanță tot la digital. Însă până atunci nu renunță la Polaroid 8×10. Și are dreptate, fotografiile rezultate sunt de fapt picturi. Cu lumină, culoare, cu emoție, cu umbre și bătăi de aripi, exact cam ceea ce are o pictură de lângă care nu mai poți pleca.

Portretele Ducesei de Cambridge, care fac ocolul internetului, sunt însă dincolo de fotografie. Kate a refuzat să aibă la aniversarea celor 40 de ani ai săi portrete pictate pe pânză alegând fotografia, fiind o mare iubitoare a acestei arte.

Nu tuturor le-au plăcut, dar marea majoritate le-a admirat.

Duchess of Cambridge, credit Paolo Roversi. Profimedia

 

 

 

Lasă un comentariu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *