Atenție, se închide lumea

Atenție, se închide lumea

Trecem printr-o perioadă inedită, cel puțin pentru generațiile actuale, că sigur că pandemii și boli au mai fost în istoria omenirii. Dar este pentru prima dată când, uniți fiind de tehnologii și trăind în acest imens „sat” care a devenit planeta, avem parte de așa ceva.

Și avem senzația că se închide lumea, nu-i așa? Că ni se termină timpul…

Nimic mai fals.

Vom trece și peste această încercare și ne vom imuniza. Vom dezvolta anticorpi și la virusuri, dar și la altceva: la convingerea că suntem buricul pământului, că avem superioritate unii față de alții, că suntem cei mai importanți locuitori ai planetei. Virusul, un microorganism de câteva sute de nm în diametru ne arată locul pe care îl avem și pe care l-am uitat: acela de locuitori ai planetei, nu de stăpâni ai ei.

Realizăm acum că tot ce am câștigat, că tot ce am făcut se poate duce într-o singură clipă, sau zi, sau săptămână.

Și asta este o lecție. O lecție foarte importantă.

Virsul a „înverzit” din nou Pâmântul. A arătat că, fără oameni, acestuia îi este mai bine.

Dacă ne vom învăța această lecție și vom înțelege adevărul, avem șansa de a merge mai departe. Dacă valorile pe care le-am pierdut în fuga noastră consumeristă și nocivă vor reveni în viața pe care o trăim (și pentru care ar trebui să nu uităm să fim recunoscători), atunci avem toate șansele să mergem mai departe.

Dar tare mi-e teamă că vom trece peste toate, că ne vom vindeca și că acei oameni, cei mai buni dintre noi, își vor sacrifica viețile, sau timpul, sau familiile în cercetări perseverente pentru a găsi soluții medicale, vaccinuri salvatoare și sigur vor apărea niște nebuni care se vor opune acestora, și vom lua toate discuțiile de la capăt întărindu-ni-se astfel convingerea că oamenii nu învață nimic din trecutul lor, din greșelile lor sau ale altora.

Sau poate greșesc… poate că, de data asta, o lume se va închide cu adevărat și se va deschide o alta, mai bună, mai înțeleaptă.

Mă gândesc că nimic nu vine întâmplător peste noi și avem multe de învățat. Din nefericire, însă, când facem asta, plătim invariabil cu vieți omenești.

Lasă un comentariu:

Comments are closed.