3 filme de văzut în weekend

3 filme de văzut în weekend

Am să încep cu „Sir” (Love is not enough). Da, este un film indian și am rezistat tentației de a trece peste el, pentru că filmele indiene nu sunt specialitatea mea. Ar fi fost o greșeală, credeți-mă. Este o poveste de dragoste. O poveste de dragoste reușită, care naște discuții despre clasele sociale din India și despre felul în care este privită femeia (încă!).

Filmul a fost lansat la Cannes în 2018, a primit 8 premii la diferite festivaluri internaționale.

Povestea e clasică oarecum și previzibilă pe alocuri, dar are valoare prin regie, prin joc și profunzime.

Ashwin, un tânăr înstărit din clasa privilegiată și bogată a Indiei revine în țară de la New York după ce află că fratele lui s-a îmbolnăvit. În plus, se desparte de logodnica sa care l-a înșelat, anulând nunta.

Ratna, menajera lui, o tânără săracă dintr-un sat, o fată plină de demnitate, o tânără umilă, dar frumoasă în semerenia ei, ajunge să-l cucerească pe „Sir”, pe Ashwin, făcându-l să se îndrăgostească de ea împotriva societății și a cutumelor sociale.

Filmul crește ușor, se întâmplă mai mult în tăcere, replicile nu sunt complicate, dar gesturile le completează și le îmbogățesc până la sensul lor profund.

O poveste frumoasă, limpede, fără contorsiuni.

Cum se va sfârși? Ce probleme pune și ce impact are într-o Indie inegală, aflată între mizerie și opulență, rămâne să vedeți pe Netflix.

Regia este semnată de Rohena Gera, iar cele două personaje sunt jucate de Tillotama Shome, o artistă foarte talentată care are un doctorat în literatura engleză din India și un al doilea obținut la New York în artă dramatică și Vivek Gomber, actor și producător.

Hillbilly Elegy

Filmul, în regia lui Ron Howard, este, practic, locul de desfășurarea al unui joc plin de nuanțe și tensiune magistral interpretat de cuplul format de Amy Adams și Glenn Close.

Amy Adams o joacă pe mama dezechilibrată nervos și emoțional, care are își chinuie copiii pe care, de altfel, în felul ei, îi iubește, dar căderile și imposibilitatea ei de a gestiona o familie din cauza consumul de droguri o face pe bunică, Glenn Close, să intervină în creșterea copiilor, devenind astfel un fel de forță a naturii. Reușește să facă din J. D, (Gabriel Basso) un băiat educat care, ani de zile după ce ea moare, ajunge la Yale, având reale șanse la un internship pe timpul verii în Washington D. C alături de iubita lui, Usha (Freida Pinto).

J. D Vance este chiar autorul cărții „Hillbilly Elegy- Biografia unei familii și a unei culturi în criză”, un bestseller american apărut în 2016.

HILLBILLY ELEGY: (L to R) Haley Bennett (“Lindsay”), Glenn Close (“Mamaw”),Owen Asztalos (“Young J.D. Vance”). Photo Cr. Lacey Terrell/NETFLIX © 2020

Numai că, în pragul interviului pentru ocuparea acestui post, este chemat acasă unde mama sa este din nou într-o criză generată de droguri, ceea ce răscolește întreaga existență a acestei familii.

Filmul este bazat deci pe o poveste reală scrisă de J. D Vance, iar Glenn Close face toți banii. Desigur, întreaga distribuție, dar eu am o slăbiciune pentru această actriță uriașă.

„The Dig”

Basil Brown (Ralph Finnes) este un arheolog amator a cărui singură educație în domeniul arheologiei este ceea ce a învățat de la tatăl său. Este chemat de o văduvă bogată, Edith Pretty (Carrey Mulligan) să o ajute să sape pe terenul ei, Sutton Hoo, pe care îl cumpărase tocmai pentru că pe el existau niște movile ce atrăgeau atenția, neavând legătură cu relieful locului.

Astfel s-a descoperit, chiar în pragul Celui de-al Doilea Război Mondial o enormă comoară din Evul Mediu, într-o ambarcațiune conservată sub pământul de la Sutton Hoo.

Imagini din timpul săpăturilor

Situl a fost acoperit însă imediat după descoperirea sa tocmai pentru a fi apărat de bombardamente și toate artefactele au fost ascunse în siguranță în metroul londonez. Au fost expuse pentru prima dată public la 7 ani după moartea lui Edith.

Povestea este adevărată și reabilitează numele lui Basil Brown care nu fusese inițial menționat în legătură cu comoara de la Sutton Hoo.

 

Carrey Mulligan și Ralph Finnes

 

Lasă un comentariu:

Comments are closed.