Am știut, de când mi-a apărut postarea asta în feed-ul de Instagram, că subiectul acestui articol va fi drăguța interneților, respectiv spectaculoasa Monstera.
Nu cred că există om în orașul asta care să nu fi trecut cel puțin odată-n viață pe lângă o Monstera Deliciosa lăsată pe scară blocului. Există, de altfel, și un cont de Instagram, pe numele lui Scara Botanică, unde, în mare parte din fotografii, apar diverse monstere mai mari sau mai mici, mai bine sau mai prost îngrijite, mai la lumină sau mai la întuneric.
Există și o scară de bloc în București celebră pentru mini jungla pe care o găzduiește. Pentru curioși – se află chiar în rond la Piața Alba Iulia.
Poza de mai jos e un detaliu de acolo.
Revenind la Monstera, de ceva vreme a amețit tot Instagramul de la ea și de la frunzele ei perfecte, indiferent despre ce varietate de Monstera am vorbi. Practic nu te poți numi iubitor de plante dacă nu ai măcar una în casă. Frunzele atât de distincte ale Monsterei Deliciosa, ca niște palme larg deschise, de uriaș, au devenit o constantă în diversele soluții de design interior, fie că vorbim despre ghivece cu plante înrădăcinate, frunze tăiate și puse în vaze sau despre printurile nebune care au invadat tot, de la șervețele de hârtie până la draperiile de la Ikea.
Revenind la plantele vii din ghiveci:), presa de specialitate spune că sunt în total 52 de specii de Monstera, dintre care 4 au fost descoperite numai anul acesta.
Cu toate acestea, în magazinele locale de plante nu sunt disponibile, cel puțin în România, mai mult de două – trei specii, respectiv celebra Monstera Deliciosa (în unele magazine am văzut că au adus și varianta variegata) și sora ei mai mică – Monstera Adansonii.
Dar dacă intrați pe magazinele online de plante din UE veți găsi și alte specii de Monstera foarte populare. Desigur, la prețuri aferente.
Mai jos fac o listă a celor mai populare Monstere, pe care le găsiți disponibile online, dar și o varietate atât de rară încât a primit un hashtag numai al ei pe Instagram, care-i nega existența (da, ați citit bine, da’ ajungem și acolo și explic:).
Monstera deliciosa este cea mai comună varietate de Monstera, noi toți o știm și o iubim pentru că este cea mai bună variantă cu care îți poți începe colecția de plante. Și ca un fun fact – “deliciosa” vine de la fructul pe care îl produce, folosit în bucătăria mexicană. Desigur, plantele pe care le creștem noi în apartamentele noastre nu vor ajunge să producă aceste fructe, deși s-au mai văzut cazuri izolate.
Așa arată planta în mediul natural, greu de crezut că una crescută indoor va ajunge vreodată la aceste dimensiuniJ
Monstera deliciosa variegata nu este o specie diferită, ci mai degrabă aceeași, dar cu o variație de culoare. Aceste variații de culoare pot diferi de la alb la crem și urcă prețul plantei foarte mult. Dacă o Monstera Deliciosa costă undeva între 50 – 80 de lei (în funcție de mărimea puiului de plantă), sora ei variegata poate ajunge, în funcție de mărime, de numărul de frunze, nivelul de variație a culorii precum și fenestrațiile frunzelor, și la 1.000 de euro (există un magazin în Cluj care are una matură la vânzare, cu acest preț).
Fun fact: deși frunzele complet albe sunt absolut spectaculoase și funcționează ca niște aspiratoare de like-uri pe Instagram, atunci când o Monstera variegata începe să producă numai frunze albe se cheamă că își dă obstescu’ sfârșit. Pentru că frunzele full moon nu pot absorbi lumina, deci n-au cum să facă fotosinteză. Soluția este, desigur, să tăi vârful care a produs full moon și să aștepți să dea puncte noi de creștere.
Monstera Thai Constellation a luat pe sus Instagramul în 2020, practic acum există goana după Thai așa cum exista acum două sute de ani goana după aur în America.
Produsă din culturi celulare dezvoltate într-un singur laborator din Thailanda, numărul de plante disponibile pentru o piață în creștere este foarte limitat. Fapt care, ghiciți ce?, i-a crescut prețul foarte mult.
Există câteva magazine online de unde poate fi achiziționată, cel mai cunoscut fiind Grow Jungle, unde desigur că mai sunt câteva exemplare disponibile, la prețuri cuprinse între 230 – 700 euro.
Monstera adansonii a devenit populară în ultimii doi ani și în magazinele din România.
Este una dintre favoritele mele, pentru că deși are frunzele mult mai mici decât cele ale unei delicioase, este foarte ușor de îngrijit, crește super rapid și faptul că e o plantă agățătoare îmi dă un sentiment de jungle indoor.
Monstera pinnatipartita este o specie rară, agățătoare, originară din America de Sud și lucrul spectaculos la ea este acela că frunzele își schimbă dramatic aspectul, pe măsura ce planta se maturizează. Practic atunci când este tânără face frunze lobate, întregi, dar odată ce se maturizează și frunzele capătă fenestrații. Este disponibilă pe anumite magazine online din EU, cum ar fi Plant Circle, dar de obicei apar doar câteva exemplare, care se epuizează în primele minute.
Monstera dubia este super cute, zici că e o poezie.J Face frunze foarte mici, în formă de inimă, cu două nuanțe distincte de verde care îi dau o aparență de variegație. Dar cel mai drăguț lucru e faptul că frunzele cresc foarte aproape de planta de care se agață, atât de aproape încât și le lipește de ea. Eu nu am găsit-o disponibilă decât punctual pe niște grupuri de licitații de pe Facebook, dar aici puteți vedea cum arată.
Rhaphidophora tetrasperma, denumită comun “Monstera minima” nu este de fapt o MonsteraJ, dar seamănă foarte bine cu o delicioasă în miniatură și atunci când crește este absolut spectaculoasă. În ultima perioada a început să fie disponibilă și în România, de exemplu aici.
Și nu puteam încheia acest articol fără să vă povestesc despre Monstera obliqua, o specie atât de rară încât mulți ani existența ei a fost negată. Atât de negată încât a apărut un hashtag celebru deja pe Instagram – #itsneverobliqua. Dar ea există și există deja și câțiva plant collectors care au reușit propagarea ei. Desigur, este imposibil de scumpă, se vinde numai în cadrul unor licitații închise și ajunge la niște prețuri de ți-ar trebui vreo zece rinichi să cumperi un cutting cu două frunze (care frunze-s 10% frunză și 90% gaură). Doamne, dar ce frunze! Aici dovada că există!
Și gata, că iar m-am întins la vorbă:)
Și primești pe email ultimele interviuri.
Prețuim și respectăm intimitatea ta. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.