Malvina Cservenschi : "Transform în aur tot ce mă inspiră din jurul meu"

Malvina Cservenschi

Malvina Cservenschi, creatoarea brandului de bijuterii Malvensky, s-a întors din Italia unde a studiat  la o școală de specialitate, diamantele și pietrele prețioase. Va lansa în primăvară o superbă colecție de bijuterii cu pietre prețioase. Vorbește cu pasiune despre bijuterii, despre aur, despre armonie și iubirea pe care încă o așteaptă. Și mai vorbește despre investiția în diamante și în familie.

În sfârșit, ne întâlnim, Cristina…

În sfârșit, Malvina… te aștept de câteva luni, ai dispărut din România, ai și făcut o școală între timp…

Da, știi că trebuia să plec la Londra să studiez 3 luni diamantele și, cu câteva zile de a pleca, am avut un sentiment pe care nu aș putea să ți-l descriu, că nu mai vreau să merg acolo. Așa că am plecat în Italia.

Ce ai făcut acolo?

Am început un proces creativ. Am învățat să desenez, să schițez, am desenat o colecție de bijuterii cu diamante, și cu pietre colorate, pentru că îmi doream foarte mult să le introduc în producțiile mele.

Și cum a fost în Italia?

Am fost la Valenza, care este cea mai „bogată” zonă în producători și fabrici de bijuterii de cea mai înaltă calitate din Italia. Și, împreună cu agenții mei de acolo, am început o călătorie pentru a-i cunoaște pe acești producători și pentru a alege fabrica cu care să lucrez. Îmi doream să găsesc acei profesioniști cu care să realizez o colecție la cel mai înalt nivel.

Știai cum va arăta această colecție?

Nu, dar știam de unde aș vrea să pornesc ca idee, și anume din colecția noastră „semnătură”, Infinity, care are la bază Coloana Infinitului a lui Brâncuși, dar nu-mi doream să arate la fel. Pornind de la această idee și învățând să desenez, în luna pe care am petrecut-o acolo, s-a născut colecția de 20 de piese cu diamante, pe lângă colecția de inele de logodnă.

Colecția păstrează minimalismul care te-a consacrat?

Da, păstrează. Este o colecție fină, rafinată, purtabilă. Dorința mea este ca aceste bijuterii să fie purtabile și, chiar dacă este o colecție de bijuterii pavate cu diamante, ele să poată fi purtate zilnic, dar și la evenimentele speciale.

Ce pattern-uri ai mai folosit?

Am plecat de la hexagonul neregulat pe care l-am transformat într-o petală și în acea petală am început să creez flori cu două, sau trei, sau cinci petale. E o colecție florală, într-un stil care amintește de art deco.

Ai avut mereu această pasiune?

Am avut întodeauna în mine pasiunea pentru a crea cu mâinile și din imaginție. Absolut orice, nu numai bijuterii. Săptămâna trecută am schimbat mobila în casă, de exemplu, am creat deci ceva, am rearanjat ceva. Felul în care gătesc este și el un proces de creație, felul în care îmi aleg hainele pe care le îmbrac, tot ceea ce fac este un proces creativ.

Te deranjează urâtul, deci.

Mă deranjează inesteticul, mai degrabă, de fapt cred că mai mult, mă deranjează dezordinea. Și mă deranjez oriunde o văd, că e vorba de o stradă, sau o casă. În Italia, în zona în care am locuit, în Piemonte, în Valenza, inclusiv natura era organizată, nu numai viața. Nu-mi place dezordinea și mizeria. Mă inspiră frumusețea lucrurilor, dar dacă mai atașez și bucuria și armonia pe lângă frumusețe, atunci e și mai bine.

Ai adus ordinea și în viața ta?

E un proces continuu, e multă muncă să faci ordine în viața personală, profesională, acasă, în dressing, în birou, în sertare, peste tot! Eu, de fapt, organizez lucrurile în așa fel încât să-mi fac viața mai ușoară. Se spune că atunci când arunci jumătate din lucrurile pe care le ai, este pentru că, de fapt, vrei să organizezi ceva în interiorul tău.

Aurul este purtător de energie, iar noi dăm viață bijuteriei pe care o purtăm.

 

Ești și antreprenor, pe lângă creator. Se completează cele două? Câți oameni ai în echipă?

16 oameni.

Cărora le plătești salarii.

Da.

Și pentru care plătești taxe.

Da.

Și cum se împacă cele două?

Nu este ușor. Mi-am pus mereu întrebarea cum să le fac pe toate, fiindcă o zi vreau să mi-o petrec cu departamentul financiar și să mă uit pe cifre, ca să iau cele mai bune decizii, o zi aș vrea să mi-o petrec cu departamentul creativ, cu cei doi oameni pe care îi am și cu care găsesc idei de campanii și de cum să le promovăm de-a lungul anului, la cele mai importante sărbători… Toate aceste lucruri se adună și am nevoie de timp pentru fiecare persoană în parte, dar în același timp, mă sună clienți, sau prieteni, care mă caută pentru a-i sfătui ce fel de produse să ia pentru diverse ocazii. Vreau să petrec timpul și în front office, în magazin, ca să cunosc și clienții, vreau să mă las inspirată de ideile lor și să urmăresc echipa și să observ pe fiecare parte. Și lista ar putea continua și, pentru că m-ai întrebat cum împac cele două lucruri, creația și antreprenoriatul, răspunsul ar fi că… am plecat din țară.

Din luna iulie, până în decembrie mi-am dedicat timpul exclusiv creației, desenului și studiului. Am făcut cea mai bnă școală de pietre prețioase, diamante și perle, pentru că mi-am dorit să mă prezint în fața clienților mei informată în acest domeniu și profesionistă. De asemenea, și echipa mea trebuie să învețe aceste lucruri, mi-am dorit să-mi trimit echipa la training, pentru ca noi toți să fim bine pregătiți. Nu numai că ne vom prezenta noua colecție în primăvară, dar îi vom informa pe clienții noștri și despre diamante și pietre prețioase, cât valorează un diamant, și cât merită să investești în el.

Cât merită?

Investiția într-un inel de logodnă este echivalentă cu asumarea relației și iubirea pe care i-o porți partenerei tale. Trebuie să vezi ce i se potrivește, cum arată mâna ei și să pornești de la cât de mult îți dorești să-i oferi. Se spune că a cumpăra un inel de logodnă este o investiție, pentru că va fi purtat mereu de aleasa ta. Din ce am citit și învățat la școală, pentru că inclusiv asta te învață, o investiție într-un inel de logodnă ar trebui să fie egală cu 4, sau 5 salarii.

Dar nu este o regulă, poți cumpăra un diamant mai mare, cu o culoare mai închisă, de exemplu, cu un anumit tip de claritate, sau poți investi într-o culoare mai deschisă și să plătești mai mult. Eu văd diamantele ca pe niște ființe vii și cred că ar trebui să facem un interviu separat despre acest subiect.:)

Facem, da…

Ele vin de la mii de metri de sub pământ, sunt extrase, culese, tăiate de briliantieri, o meserie pe care am găsit-o în Italia. Chiar lângă fabrica unde am făcut colecția, este una unde doar se taie pietre! Asta m-a inpsirat și am vrut să aduc ceva nou, tăietura Malvenski. Vreau să fac o tăietură nouă de diamant cu ajutorul unui briliantier.

Marilyn Monroe spunea că perlele și diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei fete.

Încep să cred că are dreptate. Nu i-am dat dreptate, până când nu am studiat diamantele și perlele la școală.

Am împlinit 40 de ani și simt că sunt într-o horă din care nu mă mai pot desprinde.

 

Cum e combinația de perle și diamante, cum ai descrie-o?

Rafinată și extrem de elegantă. Tocmai ce am creat un colier din perle și diamante pe care urmează să-l lansăm la anul. Am această pasiune pentru perle de la mama mea, care are foarte multe șiraguri și cel puțin o dată pe an îmi dăruieșet unul și simt cum ele mă schimbă atunci când le port. Perla lângă diamant prinde și mai multă valoare.

Ce cuvânt ai folosi atunci când te gândești la perle?

Eleganță. Sublim

Și ce cuvânt ai folosi când te gândești la diamante?

Putere.

Și atunci când te gândești la smarald?

Viață. Mi-a picat exact smaraldul la examen. Și tocmai îl întrebasem pe profesorul meu de ce smarladele sunt atât de ascumpe, de ce valoarea lor este așa de mare, având în vedere că smaraldul prezintă atâtea imperfecțiuni la interior? Și mi-a răspuns că ceea ce face ca aceată piatră sî fie așa de prețioasă este chiar istoria ei, că a fost descoperită în anul 500 î.H în Egipt, fiind prima piatră verde descoperită.

Nu ți-au spus nimic despre culoarea ochilor tăi?

Ba da:) Că e o piatră care seamănă cu ei, ochi de tigru se numește.

Ce fel de femeie ești?

Complicată. Sunt multe lucruri în mine care nu-mi dau pace și stare. Uite, săptămâna trecută am fost să învăț crawl într-un mod profesionist, pentru că nu am făcut asta până acum. Fac diferite sporturi, dar pe acesta nu l-am făcut. Și aveam o problemă, nu puteam sta cu capul sub apă. Dar am învățat stilul crawl numai în 3 ore, acum trebuie doar să mă perfecționez. Și profesorul mi-a zis că nu a mai întâlnit pe nimeni ca mine care, matur fiind, să nu se plângă că înghite apă, sau că-i intră apă pe nas și care să continue să înoate, oricare ar fi piedica. Așa sunt și în viața mea de zi cu zi, eu merg tot înainte. Mereu înainte. Știi cum mă simt acum? Ca într-o horă nebună (mie îmi place să joc la nunți:)) în care, odată prinsă, nu mă mai pot opri. Am împlinit 40 de ani și simt că sunt într-o horă din care nu mă mai pot desprinde.

Cum te conectezi totuși cu tine?

Stau cu mine, pur și simplu. Uite, ieri am ajuns acasă, Andreea se uita la televizor de pe canapea…

Cine este Andreea?

Andreea este fetița pe care am luat-o acasă și care locuiește cu mine. Este colega Dănuței, cealaltă fetiță de care am avut grijă.

 

Dacă te pierzi de tine, este cel mai grav lucru care ți se poate întâmpla

 

Ai adoptat-o?

Nu cu acte, pentru că mai are puțin și face 18 ani, își dorește să plece la facultate în Olanda, dar eu sunt mămicuța ei, și ea fiica mea… Deci ea stătea pe canapea și se uita la televizor, iar eu m-am întins pe mocheta moale din fața șemineului și am stat așa, lângă brad. Evident că îmi apar în minte gânduri din ziua respectivă, sau ce trebuie să fac a doua zi, dar încerc să le elimin și să stau liniștită.

Ce influență are aurul asupra ta? Ești înconjurată de aur, lucrezi cu el…

Știai că aurul preia din energia omului? Nu știu dacă ai observat, dacă ai mers la Artmark când este licitație cu bijuterii că, atunci când ții o bijuterie în mână, simți energia ei și simți dacă este pentru tine, sau nu. Bijuteria păstrează energia ta, ea se „curăță” ținută în apă și sare, timp de 24 de ore. Aurul este purtător de energie, iar noi dăm viață bijuteriei pe care o purtăm.

Și totuși, tu reușești să-l modelezi în forme, îl stăpânești…

Eu traduc în aur tradiții, simboluri, nevoile oamenilor și tot ce mă inspiră din jurul meu.

 

Investiția într-un inel de logodnă este echivalentă cu asumarea relației și iubirea pe care i-o porți partenerei tale

 

Tu spui mereu că împlinești, prin bijuteriile tale, dorințele oamenilor. S-au și împlinit, știi cazuri?

Da, a venit la un moment dat în magazin o fată. Și am văzut în ochii ei că se întâmplă ceva, i-au dat lacrimile și mi-a spus că are o problemă de sănătate. Am simțit atunci că trebuie să-i dăruiesc Arhanghelul Rafael, din colecția celor 7 Arhangheli, a cărui rugăciune aduce un echilibru între trup, minte și suflet. L-a primit cu lacrimi în ochi, a plecat, nu am mai vorbit cu ea două luni și m-a sunat să-mi spună că a rămas însărcinată la o lună de la purtarea bijuteriei. De curând a venit și cu fetița în magazin căreia i-a cumpărat o pereche de cercei cu îngerași. Și este foarte emoționant să știi că ai participat la starea de bine a cuiva. Oamenii au nevoie să strângă ceva în mână când se roagă… Au nevoie să se sprijine pe ceva, un duhovnic, o icoană, o amuletă, un Arhanghel, oamenii au nevoie să se bazeze pe ceva, ca să nu se piardă. Ea a crezut că totul va fi bine și așa a fost. Și am multe povești de genul acesta…

Crezi? Credința e importantă?

Credința e importantă. Și să ne uităm foarte des în noi înșine și să ne găsim acolo pacea, noi să fim un sprijin pentru noi înșine, pentru că atenția noastră poate fi împrăștiată în multe locuri. Dacă te pierzi de tine este cel mai grav lucru care ți se poate întâmpla… Trăim într-o vâltoare, se întîmplă atâtea lucruri în relațiile interumane, pe stradă, la muncă…

Tu nu ai vrut să stai pe loc, ai evoluat, ai făcut școli. Nu ești un om care să stea locului. Ai un motor în interior…

Da, îl am de când mă știu și e o moștenire de la tata și de la bunica, mama lui, care m-a și crescut și care a făcut armata cu mine la țară. Tata este un om atât de pasionat de ceea ce face, că nu stă o clipă! A construit un coteț pentru găini, o seră, un garaj și vreo 12 stupi. A studiat viața albinelor și cum se realizează de la zero un stup, și-a comandat materialele și s-a apucat de treabă. Așa sunt și eu, nu pot face nimic, dacă nu înțeleg mai întâi tehnic procesul. De aceea procesul creativ al unei bijuterii este foarte tumultos. E o mare diferență între schița cu creionul pe care o faci pe calc, proiectul 3 D după schiță, proiectul din ceară, bijuteria turnată în aur și apoi montarea pietrei.

Ești calmă mereu?

Nu, dar mă mențin calmă. Interiorul meu este ca un motor care merge mereu.

Văd că ai un Arhanghel la gât…

Da, este arhangelul Chamuel, care te ajută să-ți găsești sufletul pereche.

L-ai găsit?

L-am găsit…

Ești iubită?

Da, de multe persoane, dar nu de cel de care vreau eu să fiu iubită. Am totul în viață, însă nu am acel ceva care să completeze acest tot. Am independență, libertate, am un business extraordinar, o echipă minunată, o familie sănătoasă, am chiar și o fetiță minunată acasă, mă bucur de tot ce este în jurul meu, m-a înzestrat Dumnezeu cu tot ce-și putea putea dori cineva, dar nu am iubirea unui partener pe care mi-o doresc eu, aceea simplă care aduce stabilitate, siguranță, chiar o rutină, dacă vrei. Nu-l am pe acel partener cu care să trec peste lucrurile grele și peste probleme, că una e să le rezolvi singură, și alta împreună cu cineva. Mie asta îmi lipsește, dar știu că va veni.

Lasă un comentariu:

Comments are closed.