Dr. Ovidu Grecu : "Succesul unei operații estetice este consultația"

Dr. Ovidu Grecu

Dr. Ovidiu Grecu este medic primar chirurgie plastica, estetică și microchirurgie reconstructivă, Doctor în știițe medicale, Membru titular al Asociației Chirurgilor Plasticieni din România, membru al Societății Române de Chirurgie Estetica, al Asociației de Medicină Antiaging și al Societății Române de Chirurgie a Mâinii. L-am întrebat despre conceptul de medicină estetică responsabilă pe care îl promovează asiduu.

Care sunt primele 3 sfaturi pe care le-ați da cuiva care ar vrea să apeleze la un medic estetician, fără să aibă recomandări medicale, ci doar din punct de vedere estetic?

Primul sfat ar fi să înțeleagă ce este chirurgia estetică, pentru că ea este o specialitate medicală care are o caracteristică aparte: se adresează, cel puțin aparent, unui om sănătos! Dar un om care accesează serviciile chirurgiei estetice, le accesează în general ca pe servicii comerciale, pentru că, fiind o chirurgie vizuală, cu rezultate vizibile care plac sau nu, atunci se trag foarte repede concluzii legate de chirurg. Și nu este așa.

Nu?

Nu, în general nu este așa. Pentru că, încă o dată, fiind chirurgie vizuală, fiind o chirurgie cu marketing, toată lumea are păreri și se pricepe. Și dificultatea este atunci când pacientul vine deja cu părerile bine formate înainte din alte surse decât cele autorizate. Și devine frustrant când, într-o relație medicală intervine un factor extern care îl face pe pacient să-i „comande” medicului ce să-i facă, deși poate nu este cazul.

De aici vine al doilea sfat: e normal să te informezi și să ai păreri și dorințe, dar când decizi dintr-un motiv sau altul că ai nevoie de chirurgie estetică, ascultă ce are să-ți spună medicul specialist pe care tu îl alegi și încearcă să-l înțelegi. Datoria doctorului este să-ți vorbească într-un limbaj pe care să-l înțelegi, cu exemple concrete pentru ca tu să afli  este abordarea corectă pentru tine.

Și al treilea sfat este să înțeleagă serviciile de chirurgie estetică, așa cum le înțelege atunci când se duce pentru o problemă medicală și să acorde timp. Majoritatea celor care apelează la medicul estetician are atitudinea de „am venit să-mi fac niște proceduri, dar repede, că mai am și alte treburi”. Nu contează că vorbim de un rid superficial sau un implant mamar, pacienta trebuie să-și organizeze viața ca atunci când are apendicită.

 

Unii oameni arată impecabil fizic, dar ei nu simt asta, iar alții au mici imprefecțiuni cu care pot trăi liniștiți.

 

Ați pomenit despre implanturi…

Da, pentru că, statistic, sunt cele mai cerute.

Care este vârsta la care este cerut acest implant? Statistic vorbind?

Vârsta femeii mature… cu niște extreme. De la 18 ani în sus, aș zice. Am avut însă și doamne peste 60 de ani- acesta un record în activitatea mea.

18 ani… Nu e cam devreme?

Ca vârstă da, este prea devreme, dar dacă acea persoană are 1,85 înălțime și are pieptul plat, nu mai este vorba doar de estetică, ci și de încrederea în sine, etc. intrăm într-un domeniu delicat. Apelezi la chirurgia estetică numai atunci când vrei să apelezi la ea. Sunt femei cu sâni superbi de la natură, dar ele îi vor mai mari, și mai mari… E problema lor, eu ca medic am datoria să le prezint consecințele și efectele cerințelor lor.

Și la 60? Nu e mai dificil atunci?

Medicina estetică este creată mai ales pentru situațiile dificile care apar în timp! Primul pas în abordarea medicinii estetice este să-ți alegi un medic pe care îl consideri de încredere și să asculți indicațiile lui chirurgicale, pentru că atunci când se vorbește despre indicații chirurgicale, se vorbește despre anatomie și statistică medicală. Sigur, depinde mult și de experiența medicului, de miile de persoane pe care le-a văzut și care pot influența, prin cazuistică variată, deciziile medicale.

 

Sunt femei cu sâni superbi de la natură, dar ele îi vor mai mari, și mai mari… E problema lor, eu ca medic am datoria să le prezint consecințele și efectele cerințelor lor.

 

 

De când faceți această meserie?

De 21 de ani. Chirurgia estetică, cea la care pare că se pricep toți, este o nișă a chirurgiei plastice care este foarte stufoasă și foarte interesantă. Acolo înveți cel mai mult și, pe parcursul curburii de învățare se poate face chirurgia estetică, cea aplicată omului sănătos.

În chirurgia estetică te caută pacienta, tu te prezinți, e cu totul și cu totul altceva. Succesul unei operații estetice este consultația! Operațiile estetice sunt greu de algorimat. La apendicită sunt niște proceduri, teoretic și în chirurgia estetică sunt, dar procedurile nu seamănă de la un caz la altul în cazul implantului mamar, de exemplu. Fiecare pacientă îți pune alte întrebări, își dorește altceva și aici răspunde fiecare dintre noi, cum îi spune experiența, fiindcă nu am învățat la Facultatea de Medicină cum să facem un implant mamar.

Cum ar trebui să îmbătrânească o femeie?

Cât de frumos poate, că de aceea este femeie, și frumusețea din interior trebuie lăsată a fi văzută în exterior. Trăim într-o relație socială, trebuie să ne respectăm unii pe alții și, dacă ai posibilitatea de a te arăta celorlalți cu un aspect îngrijit, atunci fă-o… dacă ai indicații de la medic! Cu toții vrem să fim tineri, sănătoși, frumoși și nemuritori, la orice vârstă am fi, așa că chirurgia estetică e ceva ce nu va muri niciodată, oamenii așteptând minuni de la noi.

 

O femeie cochetă din 2020 nu se compară cu cea cochetă din 1980. Nu au nicio legătură. Ce putea face femeia atunci nu are nicio legătură cu ce poate face ea azi

 

Sunteți acești creatori ai unei variante mai bune a femeii…

Da, dar nu așa cum credeți dvs. pacientele și aici este echilibrul și profesionalismul, aici este businessul, reclama, imaginea, aici este totul. Dar scopul este unul singur: să ai un om mulțumit după ce ai făcut ceva pentru el și toată lumea să fie cu sentimentul datoriei împlinite. Chirurgia estetică pare simplă, dar nu este deloc așa, ea se rafinează pe măsură ce capeți experiență.

Apar tot felul de noutăți în meseria dvs. Cum le vedeți?

Apar și nu apar. Este o chirurgie vizuală, supusă marketingului. Este o chirurgie privată, nu se face pe baza asigurării medicale, așa că tot ce apare este prezentat mai interesant și mai tentant decât poate fi cu adevărat, pentru că tot ce apare, de fapt, ca să fie considerat bun, trebuie să treacă proba unui timp. Noutățile apar de la firmele medicale, din marile laboratoare, dar până când nu trec proba timpului, a statisticii, etc. eu m-aș abține să le promovez foarte mult. Pe noi, chirurgii esteticieni ne întreabă în fiecare zi pacienții despre ce mai e nou, despre lucruri pe care ei le știu, pacienții azi sunt foarte informați despre aparate noi, substanțe care șterg imperfecțiunile… Credeți că un chirurg estetician este un chimist care realizează substanțele respective? Poate fi, da, unii chiar contribuie la asta, dar majoritatea suntem chirurgi care ne știm meseria și nu știm care este efectul ueni anumite substanțe. Și atunci acestea trebuie să treacă de avizele statutului român, și după aceea calitațile acestor substanțe trebuie să se certifice în relația pacient doctor, în mod concret.

Cum a fost PRP-ul, tratamentul Dracula, în România cunoscut ca tratamentul vampir. Să știți că el, ca apariție, nu este o mare noutate, nici acum 5, 6 ani nu era o noutate. Eu am colaborat prima dată pe acest tratament acum 10 ani și ceva. Și când i-am întrebat pe cei care făceau asta, doctori germani, mi-au spus că tratamentul are încă multe „coli albe”. Ei bine, de atunci, ele s-au umplut. Nu de tot, dar s-au umplut. Între timp mi-am făcut eu însumi un astfel de tratament, chiar acum o săptămână, și a avut un efect extraordinar. Eu îl folosesc pentru estetică, dar el mai poate fi folosit și pentru altele.

 

Cu toții vrem să fim tineri, sănătoși, frumoși și nemuritori, la orice vârstă am fi, așa că chirurgia estetică e ceva ce nu va muri niciodată, oamenii așteptând minuni de la noi.

 

Pentru ce anume?

Statistica de care vorbeam și-a dovedit valoarea ei grozavă și a demonstrat că poate fi folosit în zone cu probleme medicale cum ar fi tendinite, traumatisme și efectele sunt foarte rapide. În estetică, până când pacientura să capete încredere, a trecut ceva, dar acum el se face în mod uzual, prețurile au scăzut mult. Nu mai este deci o noutate, deși mai sunt multe de descoperit în ceea ce-l privește de către noi, medicii. Dar a trecut ceva timp de la apariția lui până când să spunem, iată, e sigur și are rezultate. Deci da, apar noutăți chiar și în felul nostru, al medicilor de a înțelege ce este bun.

Totul azi este cu acid hialuronic și despre acid hialuronic. Ce e adevărat  în ceea ce-l privește?

Este cea mai de succes modă în chirurgia estetică. A apărut, nu mai dispare, ba chiar crește. Au fost mode care au apărut și care au dispărut exact așa cum au apărut, și sunt mode care cresc. Cum sunt acest hialuronic, PRP-ul, toxina botulinică. Acestea sunt mode care nu trec, pentru că au demonstrat în timp că sunt eficiente, sunt răspândite și cu prețuri de masă. Hialuronicul este un compus similar cu acei compuși care, structural, ne dau nouă fome și strălucire, etc. Și apelăm la ce ne face mai străluucitori, da.

O femeie cochetă din 2020 nu se compară cu cea cochetă din 1980. Nu au nicio legătură. Ce putea face femeia atunci nu are nicio legătură cu ce poate face ea azi. Azi se fac tratamente cu acid hialuronic împreună cu PRP-ul, de exemplu. Au efecte în patologie, vom vedea dacă și în estetică.

Ne refacem colagenul cu pastile?

Ca orice lucru care are tendința să se transfome în panaceu– acel ceva ipotetic, iluzoriu, existent care îți rezolvă toate problemele de sănătate- așa are tendința să devină și acidul hialuronic, și PRP-ul, tratamentul Dracula și colagenul. În momentul în care un lucru nu îți face rău statistic vorbind, el se poate transforma în panaceu. Mi-e greu să vorbesc despre colagen, eu sunt medic chirurg plastician, am folosit și eu astfel de tratamente, dar cred că medicii reumatologi sau ortopezi sunt mai în măsură să dea un răspuns clar.

Ce nu poate schimba la o femeie chirurgia estetică?

Genetica ei. Chirurgia estetică face niște minuni, dar între niște limite. Și poți schimba cu lucruri mici inclusiv starea ei de bine. Chirurgia estetică te poate schimba pe tine ca om, în momentul în care micul complex pe care îl ai și pe care  îl vezi doar tu, este rezolvat. Asta oferă o siguranță de sine și o încredere extraordinară. Pentru că medicul, prin ceea ce face, acționează nu numai asupra corpului, ci și asupra minții și când reușeșete asta în mod armonios, poate schimba inclusiv atitudinea persoanei. E de la om la om. Sunt oameni care arată impecabil fizic, dar ei nu simt asta, iar alții pentru care micile lor imperfecțiuni nu contează. Am avut o doamnă superbă care voia nu știu ce și i-am spus că nu e cazul să facă ce vrea…

Deci puteți refuza?

Hm… asta e dificil, trebuie nuanțat. Eu sunt doctor, nu furnizor de servicii comerciale. Am un cuvânt de spus în meseria mea, și pot indica lucruri, dar filtrul este și la pacient. Că depinde de costuri, de câți medici ai consultat și ce ți-au zis, că medicii au păreri similare, dar și diferite uneori. Să refuzi un om este foarte greu, depinde ce-ți cere să faci, și apoi nu sunt eu omul să judec pe cineva.

Dar intră o femeie pe ușă care este foarte frumoasă. Nu are nevoie de nimic și îți cere să-i faci sânii cât mai mari. Ce faci? O refuzi, sau nu? Ei asta este o întrebare interesantă la care e greu de dat un răspuns, pentru că, dacă ea are o imagine de sine tulburată, deși arată impecabil, dar ea nu simte asta din motivele ei, o refuzi sau nu? Este o problemă complexă care ține și de filosofie și de psihologie.

Lasă un comentariu:

Comments are closed.