Dr. Andrei Filip : "Operațiile cu laser restaurează vederea în cel mai sigur mod posibil"

Dr. Andrei Filip

Tehnologia, în ceea ce privește chirurgia oftalmologică, face minuni! Medicul chirurg oftalmolog, Andrei Filip, fondatorul clinicii Ama Optimex- pe care o cunosc și o recomand- are multe de povestit, mai ales pentru cei trecuți de 40 de ani, care simt nevoia de ochelari sau la care apare cataracta sau glaucomul. Laserul repară multe probleme de vedere, iar dr. Andrei Filip a fost generos în detalii pe această temă.


Domnule doctor Andrei Filip, cum evoluează lucrurile în oftalmologie? Care este viteza cu care apar noile tehnologii?

Foarte mare, atât de mare încât, la cât de vastă este oftalmologia ca știință medicală, este nevoie să te surpaspecializezi. La noi în clinică, de la un moment dat încoace, fiecare dintre noi a ales să se ocupe de ce îi place cel mai mult să facă. Contează enorm să faci ce-ți place, mai ales atunci când vorbim despre vederea oamenilor.

În acest domeniu, consumul personal al medicului este foarte mare, ca și răspunderea lui. Și mai e ceva: noi suntem o echipă, avem multe lucruri în comun, care ne-au unit de-a lungul timpului, ne cunoaștem bine. De aceea, dacă un pacient dorește să vină la mine pentru o anumită problemă de care eu nu mă ocup, îi recomand un alt coleg din echipa mea sau chiar din altă clinică.

Dacă mă întrebați de tehnologie, vă dau un exemplu: Operația Smile. Cu ajutorul ei se pot corecta dioptrii de până la – 10! Laserul acționează asupra ochiului fără ca pacientul să-și dea seama. Deci disconfort zero. Acționează 8-10 secunde, după care eu continui ce a făcut laserul încă 20 de secunde și gata. Pacientul se ridică și pleacă acasă văzând cu ochii lui. A doua zi se recuperează cât să conducă o mașină, iar a treia zi poate face box, să sară cu parașuta sau să facă diving!

Deci dvs faceți chirugie în clinică…

Da, chirurgia refractivă cu laser, o ramură fascinantă care s-a dezvoltat spectaculos în ultimii 10 ani și îmi place mult să mă mai ocup și de operația de cataractă.

De pe la 40 de ani în sus nu prea mai putem citi fără ochelari, nu mai vedem bine, de ce?

Apare prezbiopia. Adică apare nevoie de ochelari pentru aproape.

Și ce se poate face, că e cam enervant:)

Da, așa este. Înainte vreme rezolvam această problemă cu lentile de contact, ochelari sau o operație de înlocuire de cristalin. Azi există o operația Prezbyond cu laser. Pacientul vine, se face evaluarea situației generale a ochiului, definim oportunitatea operației, cădem de acord că ea se poate face.

Și?

Și pacientul vine la sala de operație, unde avem două lasere. Primul laser lucrează cam 5-7 secunde. După aceea, folosim celălalt laser, care lucrează 20-40 de secunde per ochi și gata. După operație eu fac un selfie cu pacientul abia ridicat de pe masă și îi pun telefonul în față, foarte aproape. Și el vede nu numai chipurile, ci și detaliile din fotografie.

Apoi trece în sala de anestezie unde îl mai țin cât mai operez pe altcineva pe același timp. Îl mai las deci puțin, îi fac un prim control și poate pleca acasă. Omul acela poate merge seara la un restaurant și să comande din meniu fără ochelari, iar a doua zi să conducă mașina fără probleme. Acesta este progresul tehnologiei!

Operația de cataractă este, de fapt, o operație de restaurare a vederii

Care sunt primele semnele ale apariției catarcatei?

O să râdeți: fracturile. Oamenii, mai ales cei mai în vârstă, nu mai văd în profuzime, nu mai calculează distanțele, se împiedică și cad. Și, când le spun asta, se luminează la față pentru că ei cred că alta este cauza pentru care se lovesc. Despre această operație pot spune azi că ea se poate numi nu numai de cataractă, ci și de restaurare a vederii.

De ce?

Pe vremuri, existau cristalinele monofocale. O lentilă care are un singur centru focal, rezolvă vederea doar la distanță. Cel care ieșea din operația de cataractă avea totuși nevoie de ochelari pentru calculator, pentru citit, etc. Astăzi însă cristalinele moderne mă ajută pe mine, ca medic chirurg, să „împușc” mai mulți iepuri deodată. Pacientului cu diagnostic de cataractă, noul cristalin îi va oferi posibilitatea nu numai să scape de cataractă, ci să și vadă fără ochelari la orice distanță. Și aceste cristaline se pot utiliza foarte bine și în operația refractivă.

 

Nu există cazuri, chiar și complicate, pe care să nu le duc la bun sfârșit, pentru că știu ce fac și am viziunea care îmi permite să fac ce trebuie pentru ca pacientul să fie bine.

 

Fiecare operație pe care o faceți e la fel?

Da.

Și nu e rutină?

Nu, pentru că atunci când știi ce faci, ai tehnologie la îndemână, nivelul de stres operator se rezumă doar la seriozitatea actului în sine. Nu există cazuri, chiar și complicate, pe care să nu le duc la bun sfârșit, pentru că știu ce fac și am viziunea care îmi permite să fac ce trebuie pentru ca pacientul să fie bine. Vorbeam despre operație cu laser, Smile, care se face de 12 ani în lume. Echipa mea a adus-o în România acum 10 ani și avem deja peste 6000 de cazuri operate cu succes.

Care este cel mai de valoare aspect din relația medic pacient?

Încrederea! Dacă eu constat că pacientul are o problemă, trebuie să-i spun acest lucru. El trebuie să știe ce problemă are, în afară de diagnostic, mai ales dacă, din cauza ei, nu-i pot face operația sau în ce condiții ar putea fi făcută. Eu îi spun pacientului întotdeauna ce stă în puterea mea să fac și ce pot controla.

Și îi spun că, din partea mea, va avea mereu diagnosticul corect pus (chiar dacă se întâmplă să nu știu, spun că nu știu și apelez fie la colegii mei din clinică fie, de ce nu, din altă clinică). Pot controla și oferi execuția chirurgicală necesară, informarea și comunicarea transparentă și sinceră.

Care sunt variabilele din meseria Dvs?

Toți oamenii care vin la mine😊 Fiecare organism este unic, fiecare problemă este o provocare cu elemente unice, specifice, particulare…

Spuneați ce puteți controla. Dar ce anume nu puteți controla?

Frica. Eu pot fi alături de pacient, îl informez cu căldură, fac tot ce-mi stă în putere să îi rezolv problema, că de aia m-am făcut doctor. Nu pot controla însă așteptările lui, nu-i pot controla procesul de vindecare, îl pot influența și veghea, dar nu pot controla capacitatea fiecărui om de a primi și a se adapta la o schimbare.

Printr-o operație, eu schimb realitatea vizuală a cuiva.

După intervenție omul are așteptări și câteodată ele se potrivesc cu realitatea, alteori nu. Mă refer la prima zi după operație. Vorbim de o operație, o inflamație, un proces de vindecare. Unii iau asta într-un fel relaxat, alții nu.

Inteligența artificială a intrat în sala de operație?

Nu încă, dar va intra…

Clinica Ama Optimex împlinește anul acesta 33 de ani. Este un brand pe care l-ați ținut la nivel performant. Nu-l veți închide după ce vă veți fi făcut banii?

Hmmm… Banii. Business-ul. Clienții. Nu. La noi în clinică lucrurile nu se judecă așa și nici nu se pronunță astfel de cuvinte. Ama Optimex nu a început cu aceste gânduri. A fost altfel: mama, fostă profesoară de fizică, și-a dorit ca eu și tata, și el oftalmolog, să lucrăm împreună într-o clinică de familie. Iar eu nu am avut nimic împotrivă😊

Dincolo de această scurtă incursiune în trecut, vreau să spun că, dacă vrei să faci medicină, nu te apuci să calculezi că-ți cumperi ceva pe care îl amortizezi în 2 ani, 4 luni și 5 zile. Nu poți vorbi de un business plan. Eu gândesc așa: „am auzit că a apărut o tehnologie nouă. Îmi permit să o cumpăr?” Da, pentru că vreau să am acces la ea și eu, și pacienții mei.

Nu suntem bogați, să nu înțelegeți că aruncăm cu banii, dar în meseria mea, dacă nu am această tehnologie, timpul trece. Noi suntem o clinică de familie care a crescut încet și sigur. Ne-am ales această activitate, acest domeniu pentru că, în primul rând, ne place mult. Dacă aș face asta pentru bani, atunci ar trebui să mă las.

Transplanturi, glaucom și alte afecțiuni

Ce fel de transplanturi există?

De cornee, de cristalin…

Glaucomul se vindecă azi?

Glaucomul este ceva ce poate fi ținut în frâu, dar nu se vindecă. Nu are nicio manifestare, e mut. Un singur om a venit la mine în întreaga mea experiență, care mi-a descris niște fenomene vizuale pe care le avea și pe care multă lume le-ar fi trecut cu vederea. Ei, bine, el a venit spunând că știe că are glaucom. A fost o excepție și o curiozitate, dacă vreți.

Ce este glaucomul?

Ochiul are în interiorul lui lichide care se produc și se elimină. Dacă, în timp, raportul dintre lichidele care se elimină și cele care se produc se dezechilibrează, crește presiunea intraoculară. Și, cum cea mai moale parte din interiorul ochiului este nervul optic, acesta va fi presat și distrus de această presiunea crescută.

E ca și cum ai avea un garou la mână. Noi, medicii, găsim soluții pentru a ține în frâu această presiune. Și aici funcționează ceea ce spuneam mai devreme: încrederea dintre medic și pacient. Adică relația dintre pacientul cu glaucom și medicul lui curant va dura toată viața și se va baza pe încredere. Pacientul va face ceea ce medicul îi va recomanda, pentru că numai așa își va păstra vederea.

Gene false, lentile estetice, ochii ca accesorii. Efecte

 

Oamenii azi își folosesc ochii și ca accesorii… Schimbarea culorii, gene aplicate etc. Ce efecte au?

Lentilele estetice se folosesc de mult, iar dacă sunt folosite și corect, nu văd nicio problemă. Dacă vrei ochii negri, vei folosi lentile negre. Mâine vrei să ai ochii albaștri, pui lentile albastre. Scoți lentilele, vei avea ochii în culoarea cu care te-ai născut. Deci procesul este reversibil.

Dar nu există zi de operații în care să nu fiu întrebat de cel puțin 3 pacienți, dacă le pot schimba și culoarea. Și mă refer la oameni între 20-90 de ani😊 Și e normal că, dacă există cerere, unii s-au gândit să inventeze niște proceduri care modifică într-adevăr pigmentul din partea colorată a ochiului, rezolvând o dambla, dar dând de o belea.

 

De ce?

Atunci când umbli la un ochi, umbli pentru că există o problemă de sănătate, funcțională etc. Dar de ce să umbli la ochi dacă nu e nevoie? Pot apărea complicații nu acum, azi, sau mâine, ci în câțiva ani. Pentru că, dacă eu fac intervenția aceea de schimbare a culorii, procedura cu laser poate lăsa urme ireversibile!

Imaginați-vă că un om are ochii negri și vrea să și-i facă albaștri sau verzi. E cam greu ca, dintr-o culoare închisă, să faci una deschisă. Așa că se folosește o lentilă de contact albă mată care obturează culoarea ochiului negru și desenează pe deasupra ce culoare vrea omul să obțină.

Dar noaptea, la întuneric, când, pentru a capta lumina, pupila se dilată, ea, în acest caz, nu va mai avea loc să o facă pentru că are niște limite  impuse de lentila respectivă. Și omul va vedea un halou continuu… Sau e soare afară, pupilele se strâng și lasă un loc între ele și marginea lentilei. Ceea ce iar nu e bine. Deci nu aș recomanda această intervenție.

Genele puse. Ce se poate întâmpla?

Ireversibil, nu ceva rău. Dar pot apărea iritații oculare de la substanțele cu care se aplică genele. Pleoapele noastre au o formă și o greutate. Dacă se pune pe ele o greutate cât de mică în mod constant, mult timp, plasticitatea epidermului corneei va reacționa și își va schimba forma.

Dacă se vor purta aceste gene mai multă vreme, vederea va fi influențată. Partea bună este că, dacă genele false vor fi scoase, corneea va reveni la normal destul de repede.

Miracole

Ați avut parte de miracole în meseria Dvs de-a lungul timpului?

Am operat cândva pe mama unui prieten de-ai mei. Această doamnă avea o afecțiune la cornee care făcea ca efectul operației de cataractă să ducă la pierderea transparenței corneei. Exista acest risc și i-am informat pe cei doi. Asumarea intervenției a fost luată în cunoștință de cauză de noi toți: de mine, de prietenul meu și de mama lui.

Din păcate, ceea ce am spus că e posibil să se întâmple, s-a întâmplat. După operație, doamna și-a pierdut mult din calitatea vederii. Prietenul meu m-a întrebat ce se mai poate face. I-am spus că e posibil un transplant al unei părți de cornee și i-am îndrumat la clinica unde se făcea așa ceva.

Doamna s-a programat la acea clinică și i s-a pus să se ducă și să plătească un avans pentru comandarea corneei. M-a sunat, mi-a spus că e pe drum, i-am urat succes. După câteva ore m-a sunat din nou să-mi spună că a avut loc un accident, că o mașină a intrat în mașina lor și că nimeni nu a pățit nimic, deși mașina a fost distrusă.

Mă ruga să o consult totuși, pentru că îi era teamă să nu fi pățit ceva la ochi. A venit și, la consult, am constatat că nu mai avea nevoie de transplant, corneea ei începuse să funcționeze bine și lucrurile se îndreptau spre un drum bun. Dumnezeu făcuse o minune. Au trecut ani de atunci, doamna vede bine și totul este în regulă.

Ochelarii progresivi și riscurile automedicației

Cum ne adaptăm la ochelarii progresivi?

Adaptarea la o schimbare e ceva personal, dar cât de mult te enervezi că nu vezi va influența cât de repede te vei adapta la ochelarii progesivi.

Care sunt riscurile automedicației atunci când apar probleme oculare?

Depinde de ceea ce folosești, că așa ți-a zis cineva sau că așa crezi tu, sau că așa zice Google. Îți pot da un exemplu. Am o pacientă pe are o cunosc de mulți ani. Ochii ei sunt roșii, așa sunt ei de la natură, venele de pe fața ochiului sunt mai vizibile. Nu e plăcut, iar pacienta mea a fost foarte frustrată.

I-am indicat picături vasoconstrictoare pentru momentele când mergea undeva sau avea un eveniment, sau o situație specială. Dar atât. Numai că nu știu unde a citit sau de unde a aflat, că a găsit niște picături mult mai puternice pe care le-a folosit vreo doi ani. Rezultatul? A făcut cataractă la o vârstă la care nu avea de ce să facă.

O altă pacientă a făcut glaucom la 20 și ceva de ani tot din cauza unor picături luate pe cont propriu.

Văd la tv reclame cu picături pentru ochi uscați. Ce înseamnă ochiul uscat și care sunt tratamentele pentru acest sindrom?

Stăm mult în fața computerelor, suntem atenți la ceea ce lucrăm pe ecrane, la birou, citim, conducem mașini, stăm în aer condiționat. Ochii noștri au lacrimi care au rolul de a lubrifia, hrăni și influența dioptria etc. Ei, bine, stând în aer condiționat, acest film lacrimal se evaporă și, fiind foarte atenți la ecrane și la ceea ce facem, clipim mai rar și simțim că ochiul este mai abraziv.

Și asta se întâmplă un an, doi, cinci ani și așa apare senzația de corp străin, senzația de ochi uscat.

De ce sunt mai mulți care au azi așa ceva?

Pentru că azi mai toată lumea stă la computer și nu se mișcă, nu clipește… Stă în aer condiționat, acasă stă la tv, sau cu telefonul în mână. Pe vremuri, sindromul de „ochi uscat” îl aveau notarii, profesorii, contabilii, avocații, judecătorii, doctorii, filateliștii, bijutieri, cercetătorii, adică cei care își foloseau mult ochii pentru studiu sau aveau meserii specifice. Azi, o dată cu tehnologia, a apărut acest sindrom la mult mai mulți, pentru că, o dată cu beneficiile acesteia, au venit la pachet și niște consecințe:)

Lasă un comentariu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *