Dezideriu-”Mercur retrograd” : "2022 ar trebui să fie mai bun ca 2021, dar doar pentru cei atenți, care învață din lecțiile trecutului"

Dezideriu-”Mercur retrograd”

Urmăresc @mercur.retrograd pe Instagram alături de alți 434 000 de oameni și mă amuză. Uneori râd de-a binelea și trimit prietenilor câte un screenshot care îi vizează și ne distrăm de adevărul scris acolo de Dezideriu, care pune zodiile în tot felul de contexte în care ele ar reacționa.

L-am întrebat despre anul 2022, despre astre și despre felul în care ne raportăm la ele. Dezideriu, cum își spune, lucrează în comunicare, a lucrat în presă, are verbul la el, iar  umorul său este de cea mai bună calitate.


„Dezideriu”, fiecare an are povestea lui astrală? Seamănă vreun an cu altul?

Da. Fiecare an are propria încărcătură, dar fiecare an vine la pachet cu lecțiile trecutului. Pentru că fiecare planetă are un ciclu de rotație și aici trebuie menționat că planetele mici sunt ceva mai rapide, în timp ce planetele mari se mișcă ceva mai greu.

Ca să fie cumva mai clar, planetele mai apropiate de noi, Venus, Mercur, Marte, Jupiter sunt cele mai relevante pentru tot ce înseamnă previziuni pe termen scurt și mediu, în timp ce planetele mari devin relevante pentru o idee de ansamblu pe termen lung – de unde și temele trecutului care rămân relevante foarte mult timp.

Totul e ciclic. După ce se iau în considerare pozițiile planetare (unde se află ele, în ce constelații) se trece la interpretarea aspectelor pe care le formează planetele între ele. Fiecare unghi are o încărcătură și o lecție. Și apoi se face un rezumat. Abia ulterior, această ”hartă” trebuie suprapusă pe ”harta” natală a omului, pentru o idee mai clară despre ce ar putea să urmeze.

Prima lege și cea mai importantă în astrologie este că toate sunt tendințe, nu legi.

Oare 2022 va aduce vești mai bune pentru omenire? De fapt, cu ce va veni el?

La fel ca fiecare an, 2022 vine cu veștile bune pentru cine are de gând să acționeze în consecință. Problema noastră la nivel general și ce mi-am propus și eu să mai schimb – ființa umană încă are pretenția ca astrologia să îi prezinte un manual de instrucțiuni cu ce are de făcut în viață, dar cu bullet points, de la capăt, fără echivoc.

Or, astrologia ar trebui să fie în primul rând un instrument de auto-cunoaștere și nu un soi de glob de cristal în care ne uităm să vedem viitorul. Viitorul nu este ceva bătut în cuie, pentru că depinde de acțiunile noastre din prezent și de înțelepciunea noastră acumulată din experiența trecutului.

2022 poate fi foarte bun, dar de fiecare dată trebuie văzută voința omului, evoluția sa și abia apoi formulată o idee. Altfel, la nivel foarte general, da, ar trebui să fie mai bun ca 2021, dar doar pentru cei atenți, cei care învață din lecțiile trecutului și se adaptează. Or, adaptarea, vindecarea pot fi procese destul de grele, cum ne învață și psihologia, o altă ramură prietenă cu astrologia în vremuri demult apuse.

 

Degeaba mă bazez pe Jupiter să îmi dea milioane de euro, dacă eu nu am job, stau în casă și mă uit la televizor toată ziua. Nu așa funcționează norocul.

 

Ce spun planetele despre noi? Au ele mesaje ascunse?

O să răspund mai întâi la a doua întrebare, pentru că există o parte de ceață și în zona asta. Astrologia nu a fost niciodată ”ținută secretă”, nu a fost o ”artă ocultă la care aveau acces doar cei inițiați”, a fost întotdeauna lăsată la liber pentru toată lumea.

Doar că oamenii care doreau să acceseze așa ceva trebuiau să demonstreze că sunt capabili să acceseze, că au intențiile curate și – mai important – că au constanță în munca lor. Este o muncă de cercetare. La fel cum oamenii de știință aleg să se specializeze pe o ramură sau alta și rămân în domeniu toată viața, la fel era și cu astrologia.

Din nou, în vremuri antice, astrologia era privită ca un instrument valabil, nu era nici mai rea, nici mai urâtă, nici mai deșteaptă, pur și simplu era încă un element care putea să completeze imaginea pentru un subiect anume.

Several Circles, Wassily Kandinsky (1926)
Astrology, Frans Floris, sec 16

Și, ca să revin la prima întrebare, planetele pot da niște idei generale despre care sunt tendințele noastre de manifestare. Nu este la fel pentru toată lumea, manifestările diferă, dar scheletul este de obicei același.

De exemplu, despre Berbeci se spune deseori că sunt încăpățânați. Ei bine, astrologia ne arată că acolo sunt Taurii, în timp ce Berbecii sunt fixiști. Nuanțele fac toată magia. Și dacă sunt nativi (sau ascendent) Taur și Berbec care citesc acest articol și au puțină auto-cunoaștere la activ, s-ar putea să regăsească aceste elemente ceva mai mult decât alte zodii.

Imagine din Roma

Care zodii vor fi mai avantajate în noul an și care  vor avea încercări speciale?

Zodiile avantajate sunt cele care se pregătesc, cele care lucrează, cele care cercetează, cele care nu stau să cadă din cer ceva. Din păcate, astrologia a fost tratată în ultimii zeci de ani ca un soi de rubrică de ziar unde ne mai amuzăm puțin sau ca o artă secretă care trebuie descifrată de oameni care știu adevărul suprem. Adevărul suprem este că nu există adevăruri supreme și că adevărul fiecărui om în parte contează pentru sinele propriu și personal. Sau ca să citez un clasic: ”Totul este relativ.”

Din nou, aici este alegerea mea de a nu menționa o zodie sau alta ca fiind mai norocoasă sau mai ghinionistă, în mare parte pentru că nu știm ce să facem cu informația asta. Ca să dau un alt exemplu, Jupiter este considerată în astrologie planeta norocului, este denumită Marele Benefic și astrologia antică o menționa ca un semn al bogăției, al norocului, al vieții bune. Ei bine, pentru că și astrologia evoluează, la fel ca orice altă știință, am descoperit mai recent că Jupiter nu vine doar cu binele, dar Jupiter amplifică tot ce ”atinge”.

Astfel, Jupiter poate alimenta o anumită situație, un plan, un drum cu tot ce îi dăm noi voie să alimenteze. Dacă atitudinea mea față de bani este de tip negativ (”ochiul dracului”), Jupiter o să se asigure că nu o să am bani, pentru că eu sunt absolut convins că nu e bun. Sau și mai rău, că mai pierd și din ce am. Dacă am o atitudine mai rațională și mai practică, Jupiter îmi va da cât e nevoie și chiar și în plus, pentru că nu am bariera mentală referitoare la bani.

Dar trebuie subliniat că planetele nu dau pur și simplu cumulul de factori care pot fi incluși în ecuația asta este foarte mare. De la educație, intenții, statut, relații, voință, plan mental, toate contează și toate pot contribui la un rezultat sau altul. Degeaba mă bazez pe Jupiter să îmi dea milioane de euro, dacă eu nu am job, stau în casă și mă uit la televizor toată ziua. Nu așa funcționează norocul.

 

Din păcate, astrologia a fost tratată în ultimii zeci de ani ca un soi de rubrică de ziar unde ne mai amuzăm puțin sau ca o artă secretă care trebuie descifrată de oameni care știu adevărul suprem.

 

Ce zodie este Covidul ăsta?

M-am întrebat și eu, dar nu am stat să cercetez foarte tare. Tehnic vorbind, referindu-mă la informațiile publice, virusul ar fi Capricorn, pentru că a fost descoperit fix la final de an 2019, de unde și denumirea COVID-19. Dar asta nu ne ajută foarte tare în a înțelege mai bine sau în a gestiona cumva mai ușor situația. Aici specialiștii trebuie să vorbească.

Știu că îți place acest domeniu, că ai o pasiune frumoasa în ceea ce-l privește, poate că nu întâmplător îl și prezinți  cu umor și delicatețe… Și pare că-ți plac toate zodiile. Ai, totuși, preferatele tale?

Nu și chiar am încercat să îmi aleg câteva favorite, dar dacă stai și urmărești îndeajuns de mult timp oameni și faci conexiunile cu zodiile, îți dai seama că există o fărâmă de magie în toată lumea. De la curajul Berbecului, la pasiunea Taurului pentru tot ce e mai bun în viață, la replicile și atitudinea Gemenilor, la spiritul mămos al Racilor, la demonstrațiile de forță ale Leilor, la cârcoteala Fecioarelor, la eleganța Balanțelor, la cinismul Scorpionilor, la joi-de-vivre al Săgetătorilor, la mintea absolut infinită a Capricornilor, la spiritul de prietenie al Vărsătorilor, la ciudățenia superbă a Peștilor, fiecare zodie are niște calități și defecte la pachet. Am încurajat mereu oamenii să studieze acest domeniu pentru a forma o imagine mai clară despre tendințe umane și nu pentru a descoperi viitorul, pentru că sunt încă multe de descoperit și abia am început.

 

Pe măsură ce te adâncești într-o direcție sau alta îți dai seama că de fapt habar nu ai care sunt realitățile din domeniul respectiv și abia atunci începi să te sperii și să înveți.

 

Contul tău de Insta este „Mercur retrograd”, deși lucrezi în comunicare😊 Altă ironie… Și totuși, Mercur va mai fi mult retrograd în țara asta? Că pare că pe la noi e numai așa… Avem noi niște lecții de învățat?

Exact! Tocmai pentru că toată lumea asociază Mercur retrograd cu ceva rău, mai ales pe partea de comunicare, am vrut să vin și să explic că noi alegem să privim doar partea negativă. În perioadele de Mercur retrograd se întâmplă și multe lucruri bune, dar pe care noi le omitem, pentru că preferăm să ne enervăm că telefonul face figuri, dar nu ne dăm seama de revelațiile personale care apar în perioada menționată.

În perioadele de Mercur retrograd, pentru că mintea noastră are tendința să privească lucrurile altfel, putem avea parte și de puseuri de inspirație. Perioadele astea sunt absolut superbe pentru artiști plastici, pentru actori, pentru că în aceste momente apar revelații importante și pot manifesta ceva nou, ceva relevant.

La fel, pentru fiecare om în parte, Mercur retrograd poate răspunde la diverse întrebări și curiozități pe care le avem în perioada respectivă. Aici vorbim de procesul de introspecție, nu globul de cristal. Dar trebuie să vrem să facem acest efort, să ne ”ascultăm” mai bine, să nu mai luăm de bun tot ce apare pe internet, toate discursurile motivaționale care ne spun că trebuie să credem în noi și să facem tot ce vrem. Că dacă am face asta toți, n-am mai avea nevoie de ajutor extern pentru o apocalipsă.

Imagine dintr-un muzeu din Praga

Țările au zodiile lor? Ce zodie e România?

Au. Și România are, dar aici depinde de la astrolog la astrolog, pentru că fiecare are o altă metodă. În funcție de data la care se referă, zodia diferă. Dar dacă nu mă înșel, și sper să nu mă înșel, pentru că nu am studiat îndeajuns de bine această ramură astrologică, România este asociată zodiei Vărsătorului. Alții astrologi, din câte am mai auzit și eu, au asociat România cu zodia Racului, dar aici e posibil să fie vorba de influența ascendentului. Despre aceste două zodii știu eu, dar e posibil să mai fie astrologi și cu păreri separate.

Cum să ne începem anul? Mai mult petrecând, sau mai degrabă, dormind?

La cum au fost anii ăștia, aș zice că fiecare este liber să aleagă exact ce simte că vrea să facă. Nu e nimic greșit în a sta acasă la ora 08:00, cu un spirit de relaxare, o baie caldă, un film bun sau o carte bună. La fel cum cei care preferă să marcheze momentul într-o petrecere de zile mari sunt la fel de îndreptățiți. Altfel, astrologia nu recomandă neapărat la trecerea dintre noi, dar legendele spun că e bine să avem un gând bun, o speranță de mai bine și bani în buzunar :))

Umorul vine deseori dintr-un fel de relaxare. Ești îngrijorat vreodată de ceea ce se întâmplă în jur?

Tot timpul. Întâmplarea face că am lucrat în zona media și a presei și am trăit cu știri și printre jurnaliști, subiecte și discuții. Pe măsură ce te adâncești într-o direcție sau alta îți dai seama că de fapt habar nu ai care sunt realitățile din domeniul respectiv și abia atunci începi să te sperii și să înveți. Dar, odată cu trecerea timpului, înveți să îți dozezi atitudinea prăpăstioasă și începi să înțelegi că nu este oricum ceva ce ai putea tu să controlezi. Și aici poate să înceapă relaxarea necesară pentru actul creației.

Ți-e frică de boală? De ce ți-e frică, în general?

Mi-e frică de moarte, la fel cum ne este tuturor. Dar și aici contează să avem un tonus bun, o atitudine corectă (nu pozitivă-doar-așa-că-trebuie) și o dorință de a face mai bine ca ieri în viețile noastre.

Ești întrebat des despre hărți astrale? Faci des asta pentru cei care te solicită?

Tot timpul, toată lumea are curiozitatea pentru așa ceva. Și eu refuz aproape pe toată lumea :))

Adevărul fie spus, sunt foarte puțini oameni cu care colaborez pentru astfel de exerciții, timpul nu îmi permite să mă dedic 100% acestui domeniu, dar aici este și o alegere personală. Mi-am ales oamenii cărora să le fac astrograme și chiar am prieteni, prietene și oameni dragi cărora nu le fac astrograme, de principiu, pentru că vreau să mai las puțin mister între noi 🙂

 

Lasă un comentariu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *