Andreea Mache și Ioana Grigore : "Am creat prima piață de ateliere online pentru copii, ca să fim sigure că-și aleg ceea ce li se potrivește"

Andreea Mache și Ioana Grigore

Ioana și Andreea sunt două tinere care și-au dorit să povestească despre proiectul lor.

Din senin,într-o zi,  am primit un mesaj și apoi un telefon și o voce entuziasmată și puțin emoționată mi-a spus cine e și ce vrea.

Voia ca lumea să fle despre proiectul pe care ea, Andreea Mache și prietena sa, Ioana Grigore, l-au gândit și dezvoltat, ateliereonline.ro

Andreea lucrează într-o corporație, unde face consultanță de eficientizare, reducere de personal, îmbunătătirea serviciilor, creștere de impact. Este în concediu de maternitate și se va întoarce curând la serviciu. A făcut Facultatea de Limbi Străine.

Ioana Grigore este din Craiova și este tot în concediu de maternitate, are doi copii, unul de 8 ani și un bebeluș de 6 luni. A terminat Facultatea de Finanțe Bănci, dar și-a dat seama că îi plac marketingul și vânzările ceea ce a și făcut inițial în corporații. După o reconversie profesională, plecând de la Oracle, compania unde lucra, a început marketing, vânzări în digital.

 

Cum v-ați gândit și cum ați ajuns la ateliereonline.ro?

Andreea: Noi cochetam demult cu ideile de business, făceam mereu brainstorming-uri, și cum Ioana mergea cu copilul la diferite activități, cu cel mare de 8 ani, înainte de pandemie, după instalarea stării de urgență, a zis hai să aducem activitățile acestea acasă. Și așa am pornit, plecând de la o nevoie proprie, fiindcă nu numai ea era într-o situație delicată cu copilul, cu școala online, cu timpul lui, ci atât de mulți alți părinți.

Eu lucram de acasă, ceea ce pentru mine nu era o problemă, dar poate pentru alți părinți era și asta era iar ceva nou apărut peste noapte în familii. Ne-am adunat forțele și am încercat să facem ceva creativ, distractiv, de care era și este nevoie. Ne-am dat seama că nu numai copiii și părinții erau afectați de noua criză, ci și oamenii care aveau joburi ce nu se mai puteau desfășura și așa am ajuns la concluzia că ar trebui să-i ajutăm și pe aceștia să treacă în online, ca să nu li se piardă talentul. Vorbim de actori, psihologi, etc…

Ioana: Foarte mulți facilitatori ne-au mulțumit în lacrimi că le dăm ceva de făcut, și ne-au spus că oricum voiau să treacă în online, dar nu știau cum…  Și atunci i-am învățat, le-am adus clienți, am adunat la un loc copii, părinți și traineri.

Noi ne uităm la toate orele care au loc pe platforma noastră, la absolut tot și scriem feedback articulat fiecărui facilitator, luăm de asemenea feedback de la copil și părinte și apoi discutăm cu facilitatorii lucrurile care nu merg, sau care ar putea să meargă mai bine.

Andreea: Cu unii chiar nu e nevoie, sunt foarte buni, alții întreabă ei ce trebuie să facă pentru a fi mai eficienți în online…

Platforma voastră se numește ateliereonline.ro. Ce ciudat, acest domeniu nu era luat?

Andreea și Ioana râd amândouă și îmi spun că au descoperit și ele după 2 săptămâni de căutat tot felul de nume, că domeniul acesta era liber. A fost ca și când le-ar fi așteptat pe ele să-l ia. 

Și cum merge acum? Cu ce vă diferențiați de alții?

Andreea: Noi nu avem angajații noștri și suntem un fel de market place unde ca părinte intri și alegi pentru copilul tău aria pe care dorești să o descoperi, să o explorezi pentru el. Avem ateliere care nu existau în online, au fost create pentru noi, cum ar fi dezvoltare personală cu Daniela Militaru care face consiliere vocațională și am făcut ateliere efectiv axate pe aptitudini și beneficii ale copiilor. Si face și un curs de mindset, despre cum îl pregătești pe cel mic să dea piept cu noua generație și cu responsabilitățile ei. Eu, când eram la școală nu aveam dilemele acestea, dar nici nu aveam acces la atâta informație. În schimb copiii azi trebuie pregătiți… Jobul meu a fost mereu să înlocuiesc oamenii a căror muncă repetitivă nu mai putea fi făcută de ei. Copiii trebuie dezvoltați pentru o gândire creativă și activă non stop și trebuie să schimbăm educația în acest sens.

Ioana: Gândim mereu împreună cu facilitatorii abordări noi care pot fi folositoare copiilor și care pot schimba ceva în bine la ei.

Și cum găsiți acești oameni care să facă atelierele? E foarte greu, e ca și cum a distribui niște actori într-un film.

Așa au crezut și ele, îmi spun, dar a fost simplu, spre surpinderea lor, pentru că au constatat că există interes pe piață și din partea facilitatorilor, și din partea părinților. Ba mai mult, au adus în rândul celor care țin ateliere online chiar mămici care pot găti cu copiii, cum e Mădălina, cea care face ateliere de turtă dulce. Sau alte mame care au o experiență în home schooling. Într-un cuvânt, ele au realizat întâlniri între oameni care pot dărui și alții care abia așteaptă să primească.

Câte ateliere aveți?

Ioana: Vreo 20 de ateliere listate și 15 facilitatori, dar, ca să vă faceți o idee, avem interviuri cu cel puțin 2 facilitatori pe zi. Și platforma va trebui schimbată, pentru că devine din ce în ce mai mare, de aceea vom angaja pe cineva😊. Ne așteptam să fim la nivelul de azi, abia la sfârșitul anului, lucrurile au mers foarte bine într-un timp foarte scurt.

Câte ore munciți pe zi?

Ioana: 15 ore… Ni s-a dus și vestea printre facilitatori, ne sună, ne caută. Ce ni se întâmplă frecvent este că am avem discuții cu oameni despre ce anume își doresc și, din aceste discuții ne dăm seama că putem face altceva cu ei și au fost mulți care ne spuneau că și-au descoperit vocația cu ajutorul nostru. Deci facem, fără să ne fi propus, chiar și coaching😊

Dar nu totul este roz, nu se poate. Ce piedici ați avut și aveți?

Andreea: Multe. De pildă, dacă un facilitator vede pe platforma noastră un atelier de inteligență emoțională, nu mai este foarte încrezător, pentru că sunt multe platforme care au astfel de cursuri și mesajul nostru, oricât de clar ar fi fost transmis, nu pot să zic ca a fost recepționat, pentru că oamenii sunt reticenți să facă același curs. Și noi asta ne dorim, să avem o platformă cu 10 oameni care să facă gestionarea emoțiilor, de exemplu, pentru că tu, ca părinte, trebuie să ai și o chimie cu persoana respectivă care se ocupă de copilul tău. Că dacă azi avem un facilitator care face curs de gestionarea emoțiilor, nu înseamnă că mâine nu putem lista un altul.

Ioana: Noi suntem, cum îmi place mie să spun, un fel de Emag al atelierelor. Dacă dvs vă doriți să faceți un curs de turtă dulce cu Mădălina, noi îl listăm pe site. Încurajăm concurența între facilitatori.

Și pe site cum sunt aceste ateliere prezentate?

Andreea: Pe categorii și beneficii. Am încercat să le mapăm așa încât părinții să le poată alege în funcție de nevoile lor. Apoi există video de prezentare ale facilitatorului. Mai avem videouri de primit, nu le avem încă pe toate. Și asta este important pentru că, în locul unui text lung pe care nu-l citește poate mult lume, facilitatorul are un video care spune mai multe despre el.

Ioana: Noi am vorbit mult cu părinții, cu care am și intrat în detalii despre copiii lor și am putut să ne dăm seama cam ce facilitator i s-ar potrivi fiecărui copilul, sau ce atelier i-ar fi bun. Părintele poate asista la atelier, poate sta cu copilul, ceea ce se întâmplă frecvent. De asemenea, dacă copilul nu este fericit, sau nu-i place, după primul atelier, noi returnăm banii, ni s-a întâmplat de două ori până acum. Au existat și părinți cărora le-a plăcut un facilitator atât de mult, că l-au contactat și au devenit clienții acestuia.

Ne dorim să ajungem la familii și, ceea ce ne stă oarecum împotrivă, este experiența părinților cu școala online, pentru că spun că ai lor copii stau mult în fața laptopului. Diferența este că la noi copiii nu stau atât de mult în fața computerului, pentru că dansează, cântă, scriu, desenează…. Ideea este că ei oricum vor sta în fața unor device-uri și, cu atât mai mult este important ce fac cu ele, ce văd la ele, cu ce îi ajută ele efectiv. Nu ne mai putem opune acestui lucru, tot ce putem face este să-l controlăm și să-l folosim pentru a fi util tuturor.

 

Lasă un comentariu:

Comments are closed.