Vacanța din Maramureș în 20 de imagini și 10 puncte
1 January 2018
Foto: Mihail Seidner
Am petrecut anul acesta Crăciunul cu familia în Maramureș, în Vadu Izei. Nu plecăm de acasă de obicei de Crăciun, dar ne-am propus să încălcăm regula. A fost o decizie bună și explic de ce în 10 puncte.
Tradițiile încă se simt în zona aceea de țară, ceea ce a adus un aer proaspăt vacanței.
Mâncarea este excepțională și nu mă refer neapărat la rețete, ci la gustul alimentelor. Când am băut lapte la micul dejun, m-am întrebat ce naiba o fi lichidul alb pe care îl consum zilnic de la Mega?
Aerul. Acolo am respirat!
Oamenii – frumoși, veseli, buni, curați.
Portul popular este încă folosit în zi de sărbătoare de către localnici.
Colindători din Vadu Izei
In sfârșit, zăpadă
Veselul cimitir de la Săpânța
Cimitirul de la Săpânța
Culorile cerului sunt surprinzătoare pe parcursul zilei și mereu schimbătoare!
Din categoria „aproape bine”: drumul până acolo este ucigător, dacă mergi cu mașina și mai și conduci. Cea mai bună variantă – dacă găsești zboruri – cu avionul până la Baia Mare sau Cluj și apoi cu mașină închiriată.
Ai ce face! În zonă sunt obiective turistice dintre cele mai variate: de la mănăstiri, la muzee. Sau, dacă nu ești genul, plimbările în natură sunt întotdeauna o alegere salvatoare.
Fânul peste iarnă
#nofilter
În zori
Gard din Muzeul Satului
Plimbarea cu mocănița este o experiență în sine.
Pălinca, afinata, vinul casei, apa de izvor, ceaiurile din ierburile culese astă toamnă din grădină… Să te tot hidratezi 🙂
Cu mocănița
În vagon, soba încălzea puternic, geamurile s-au aburit și bunica se amuza de desenele nepotului ei…
Drum nesfârșit
Fum, frig, ceață
Una din locomtive
#byebye
Nu pot trece peste Memorialul de la Sighet dedicat victimelor comunismului pe care l-am văzut împreună cu cei din familie și, mai ales, împreună cu copilul nostru. Nu citim despre aceste orori în cărțile de istorie. Ar trebui. Memorialul este construit în incinta închisorii din Sighet, acolo unde și-au dat viața mii de oameni din elita Ardealului și nu numai. Istoria anilor 1948-1964 este înfiorătoare și, dacă o vom uita, riscăm să o repetăm. Ana Blandiana și Romulus Rusan sunt „arhitecții” acestui proiect, de fapt al singurului muzeu dedicat ororilor comunismului din România.