Pib-ul României ar crește cu 24 de miliarde de euro anual până în 2030 prin valorificarea potențialului femeilor

Pib-ul României ar crește cu 24 de miliarde de euro anual până în 2030 prin valorificarea potențialului femeilor Unspalsh foto

Mie termenii aceștia de „egalitate” și „egalitate de gen” nu-mi plac, dar recunosc că alții nu prea găsesc pentru a defini conceptul din spatele lor.

Nu-mi place ideea de „egalitate”, pentru că în comunism eram „egali” unii cu alții, în realitate nu eram egali deloc și unii erau „mai egali decât alții”. În fine, o fi de la traumele mele…

Dar ideea din spatele acestor cuvinte este clară și corectă.

Citeam zilele trecute un raport de la McKinsey&Company, o companie care oferă consultanță în management, care ajungea la concluzia că Pib-ul României ar crește cu 24 de miliarde de euro anual până în 2030 prin valorificarea potențialului femeilor.

Cu alte cuvinte, femeile din România nu sunt implicate în piața muncii așa cum ar trebui, pentru că ele, deși reprezintă 52% din populație, acoperă doar 43% din forța de muncă.

În ceea ce privește participarea pe piața muncii, 59% dintre femeile din România sunt angajate – comparativ cu o medie de 64% în Europa Centrală și de Est și de 79% în țările nordice. Analizând același indicator în cazul bărbaților, România are o medie similară cu cea regională și cu Europa de Vest, de 78%.

Studiul ajunge și la alte concluzii/soluții foarte interesante

„Acest plus de 24 de miliarde de euro ar putea fi generat de trei factori: creșterea cu 550.000 a numărului de femei active pe piața muncii, majorarea cu 1,5 ore pe săptămână a numărului de ore plătite lucrate de femei și angajarea mai multor femei în sectoarele cu productivitate mare (utilități, producție, servicii financiare, imobiliare.

Da, știu, multe sunt ideile care ar duce lucrurile mai departe, problema este că nimeni nu este dispus să le aplice, sau în fine, foarte puțini.

Femeile reprezintă cu adevărat un potențial enorm care nu este folosit și care duce la risiprea unor șanse de a îmbunăți viitorul.

Mai multe despre raport și soluțiile pe care acesta le oferă aici.

La nivelul întregii Europe Centrale și de Est, îmbunătățirea egalității de gen pe piața muncii ar putea duce la o creștere a PIB-ului cu 146 de miliarde de euro anual până în 2030 (de la 700 la 846 miliarde de euro).

Acest prim raport McKinsey&Company privind egalitatea de gen în Europa Centrală și de Est a analizat șapte țări din regiune: Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Ucraina.

Deci femeile sunt dispuse să muncească, au determinarea și puterea de o face, au o minte structurată și vizionară (de cele mai multe ori) pentru că sunt pregătite mereu pentru „planul B” sau pentru „strategia de supraviețuire”. Și asta nu pentru că ele ar fi superioare bărbaților, nu se pune problema în acești termeni, ci pentru că așa sunt ele construite, pur și simplu.

 

Lasă un comentariu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *