Parfumul Chanel Riviera reconstituie Riviera lui Coco Chanel

Parfumul Chanel Riviera reconstituie Riviera lui Coco Chanel COCO CHANEL APPARTEMENT

Probabil că, dacă aș avea posibilitatea de a face o călătorie în timp, aș fugi în sudul Franței în anii ’20, la villa lui Coco Chanel de pe Riviera franceză, „La Pausa”.

Și, dacă aș putea să fiu așa, o prezență invizibilă, aș vrea să particip la o cină a ei și a partenerului ei de atunci, Ducele de Westminster, cu Salvador Dali, cel pe care divina creatoare l-a găzduit în Villa La Pausa oferindu-i spațiu pentru ca acesta să picteze tablourile sale excentrice în care suprarealismul vorbește despre imposibilitate și poezie.

APPARITION OF FACE AND FRUIT DISH ON A BEACH (1938)

Se pare că Chanel și Salvador ar fi avut și o poveste romantică, așa zice presa vremii, dar cine suntem noi să ne luăm după ea și, în fond, ce importanță are? De fapt, vila a fost construită împreună cu cel de care era îndrăgostită atunci, Ducele de Wesminster, cei doi find gazde și pentru Winston Churchill, sau Jean Cocteau.

Salvador Dali în La Pausa

Revin…

Aș vrea să stau la masă cu ei și să-i aud vorbind. Ce și-or fi spus oare? Ce mărturisiri îi făcea Dali lui Gabrielle Chanel? Ce vorbeau?

Dali și Chanel la La Pausa

Și mi-ar mai fi plăcut să o însoțesc pe Chanel la toate petrecerile de pe yachturile din larg, acolo unde cercurile artiștilor și bogaților socialites se distrau admirând luminile de seară ale mării Mediterane.

Și, dacă mi-ar mai plăcea ceva, ar fi să simt mirosul acelor seri, să simt textura perlelor puse pe o măsuță lângă pat, împreună cu broșa și tabachera, atunci când Coco mergea la culcare.

Ce mirosuri, ce viață, ce destine…

Probabil că o astfel de nostalgie au avut și Laboratoarele Chanel când au scos parfumul Chanel Riviera, cel despre care am mai vorbit și care mi se pare a fi atât de sensibil, de aerat, de ușor, încât se amestecă pe piele cu mirosul verii și al serii, emanând o aromă incitantă…

Luxul acela, al începutului de secol douăzeci în care lumea nu avea să știe ce va aduce și sfârșitul lui, ce comunism, ce fascism, ce războaie civile, dar și ce evoluții și demostrații de eliberare a umanității..

Hm… Am ajuns departe plecând de la informația pe care voiam să o dau legată de Les Eaux de Chanel, în care parfumul Chanel Riviera vrea să reînvie măcar olfactiv atmosfera acelui an ’30 din sudul Franței când Saint Tropez era un sătuc și lumea nu se stropea cu șampania Crystal pe plajă…

…Și când Gabrielle Chanel se distra pe yachtul Ducelui de Westminster, dansa cu Jean Cocteau și călătorea la Monaco cu mașina, însoțită fiind de Marele Duce Dmitri…

Dar nu am această ocazie, de aceea mă folosesc de mirosuri ca de amintiri pe care nu le-am avut, dar pe care mi le-aș fi dorit…

Cu Grand Duke Dmitri

Sursa foto: Pinterest

 

Lasă un comentariu:

Comments are closed.