La 16 ani visezi să schimbi lumea. Greta Thunberg și generația ei au început deja.

La 16 ani visezi să schimbi lumea. Greta Thunberg și generația ei au început deja. Foto Getty

Azi mă simt bine. Bine de tot. Bine și tânără. Azi mă simt din generația lor, a celor tineri și foarte tineri, a celor care, la 16 ani, visează să schimbe lumea. Și știți ceva? E foarte posibil să o și facă.

Revolta tinerilor care azi se ridică și strigă, îmi dă speranțe.

Fiecare epocă are oamenii ei providențiali. Fiecare generație are o voce. Ei bine, astăzi, tinerii au mai multe voci și ele se aud și au efect mai rapid, pentru că au la îndemână rețelele sociale împotriva cărora nu se poate face nimic. Nu le mai poți închide gura.

Mă uimește forța acestei fete din Suedia, Greta Thunberg care, în fiecare zi de vineri se așeza în fața parlamentului suedez cu o pancartă, militând pentru salvarea climei. În fiecare zi de vineri. Constant.

Cînd vezi o fată de 16 ani în fața unei clădiri singură, cu o pancartă în mână cerând salvarea planetei, nu te gândești că n-o fi, de fapt, singură și că poate lângă ea mai stă, invizibil un înger care o păzește?

Greta a apărut parcă de niciunde și, după 6 luni de proteste, a scos în stradă zeci de mii de tineri dintr-o sută de țări. 

Totul a început când Greta a devenit îngrijorată, chiar deprimată la gândul că nu va avea viitor. Pentru că, dacă schimbările climei vor fi măcar la jumătate față de ceea ce se prognozează, și tot va fi un dezastru. A început să vorbească cu părinții ei, să le spună îngrijorările sale și aceștia au decis să o lase să acționeze cum va dori. De aici și-a luat zborul. A hotărât să nu tacă, să-și exprime îngrijorările în mod public. Tatăl ei a devenit vegetarian, mama a încurajat-o. I-au spus că totul va fi ok, dar ea nu i-a crezut. Nu a fost de ajuns pentru ea. Nu vrea să creeze o organizație, vrea doar să vorbească oamenilor despre pericolul nepăsării. Vrea să atragă atenția. Întrebată fiind dacă nu are emoții când vorbește, a răspuns că, indiferent cât de mulți oameni sunt în fața ei, nu are nicio tresărire. E clar că a venit pe lume cu o misiune, pentru că părinții ei spun că felul în care Greta privește lucrurile, în alb și negru, concentrată fiind doar asupra acestui subiect, este mai mult decât o dovadă. Ei au ales să o susțină, doar atât, în rest fata știe exact ce are de făcut.

Are 16 ani. Acum e nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace.

Protestul tinerilor de ieri, din România, la simularea bacalaureatului îmi dă, de asemenea, speranțe.

Și nu împotriva vreunui ministru au protestat ei, ci împotriva unui sistem putred, cu manuale greșite, cu metode depășite. #foaiagoală înseamnă, de fapt, o foaie plină de nemulțumiri, o foaie care povestește despre așteptări și visuri și despre dezamăgiri și frustrări.

Ei vor educație

Și, din păcate, nu o primesc aici, unde clasa politică e depășită, acoperită de disprețul tinerilor, impotentă de-a dreptul.

Tinerii strigă și, la 16 ani, întreabă, exact așa cum întreba Greta Thundberg de la microfon : ne-am născut, am venit pe lume și am dat de-o criză. De ce? Spuneți că vă iubiți copiii mai mult decât orice pe lume, dar acest lucru nu se vede în realitate.

Valul celor tineri se ridică. Și schimbarea vine chiar dacă în lume se ridică ziduri, chiar dacă miniștrii se indignează, chiar dacă politicienii se prefac că nu văd.

Generația în blugi” din care am făcut parte (deși pe atunci nu prea găseai blugi:) s-a transformat în generația digitală, generația care nu mai acceptă compromisuri. Noi nu am acceptat dictatura. Ei nu acceptă nepăsarea.

Dragii mei, revoltați-vă, indignați-vă, cereți-vă dreptul la viață și la identitate, faceți cum credeți, chiar dacă e greșit, nu contează. Veți găsi o cale prin care să ajungeți la ceea ce doriți, nu vă faceți griji.

Nu acceptați compromisuri, pentru că, un compromis mic, despre care credeți că nu contează, aduce după el unul mai mare, apoi mai mare și mai mare.

Dar nu mi-e teamă că nu veți reuși. Dacă Greta Thunberg, poate, poate întreaga ei generație.

Lasă un comentariu:

Comments are closed.