Israelul în imagini

Israelul în imagini

Am ajuns la Ierusalim cu o mașină pe care am închiriat-o la Tel Aviv. Găsisem o cazare (eram mulți) prin Booking, cred, un apartament foarte mare lângă orașul vechi. Vă recomand, dacă mergeți cu familia (așa cum am mers noi) să închiriați prin Airbnb sau Booking apartamente, mai degrabă decât hotel. E doar o sugestie…

În Ierusalim am stat 2 zile, firește am fost în orașul vechi- fascinant și plin de energie- și în Tel Aviv, 3 zile.

Vorba vine „am stat”, fiindcă am călătorit non stop ajungând în Betleem, Nazaret, la Marea Moartă, la Marea Galileii, în Ein Hod -satul creat pentru artiști de către ahitectul român Marcel Iancu în 1953, singurul sat care nu are primar sau autorități și este locuit în exclusivitate de artiști din toate domeniile (de văzut neapărat). De asemenea în Jaffa, orașul vechi al Tel Aviv-ului, plin de galerii de artă și aducând un pic cu Saint Paul de Vence, dacă vreți. Orientală, dar și europeană, țara exercită o facinație căreia nu-i pot rezista.

Locurile sfinte sunt o inspirație, fiecare piatră a fost martora unei istorii, unui fapt, unui moment.

Fascinant este, deci, orașul vechi, cetatea veche a Ierusalimului, care are o arie de 1 km pătrat și 25000 de locuitori permanenți. A se calcula densitatea:)

Am văzut cum stau unii peste alții la propriu, evreii peste arabi, în niște containere minuscule, cu o curte minusculă și un loc de joacă (?!) toate înconjurate de sârmă ghimpată. De ce? Pentru că este important faptul că stau cât mai aproape de zidul vestic al Templului. Stau în Centrul Lumii, deci, și un astfel de loc, câțiva metri pătrați situați sus pe case, pe acoperișuri, costă mai mult decât un apartament în centrul orașului.

Haifa este de neratat cu ale sale grădini Baha’i, perfecte expuneri în natură ale principiilor simetriei și armoniei, așa cum cere această religie care are la bază conceptul că Dumnezeu este Unul și că toate bisericile și religiile sunt menite în a-l face pe om să se apropie de El, printr-o evoluție aproape obligatorie. Și că toate lecțiile istoriei ne sunt necesare pentru a învăța totul despre Dumnezeu și noi.

Ierusalimul, vedere din Ghetsimani
Poarta de Aur, cea pe care a intrat Isus în Ierusalim, zidită apoi de musulmani, fiindcă se spune că tot prin ea va veni și a doua oară.

 

ZIdul Pângerii sau zidul vestic al Templului, loc de rugăciune al evreilor și nu numai
Rugăciuni…

 

 

Biserica Sf Mormânt
Marea Galileei
Haifa
Gradinile Baha i

Grădina Ghetsimani
Panormă Tel Aviv, promenda

 

Jaffa

 

Galerii in Jaffa

 

Jaffa, stradă

 

Grădina Capernaum

 

Jaffa
Ein Hod

 

Lasă un comentariu:

Comments are closed.