Filme despre tirani, asuprire și puterea oamenilor

Filme despre tirani, asuprire și puterea oamenilor

Ești interesat să devii tiran? Nu e simplu. Trebuie să urmezi niște etape, să ai o strategie… Vrei să conduci? Întâi trebuie să crezi că o poți face. Și de aceea ai nevoie de un manual. Manualul tiranului.

Vrei să afli despre Ucraina și să înțelegi contextul care explică ceea ce se întâmplă azi?

Prima este întrebarea laitmotiv a serialului „How to become a Tyrant” (Netflix), a doua este întrebarea menită să trezească curiozitatea pentru documentarul „Winter on Fire” și despre care scriu mai jos…

 

Docu-seria „Cum  să devii un tiran” (How to become a tyrant), narat de Peter Dinklage (Tyron Lanister din Game of Thrones) este un serial cu 6 episoade dedicate celor mai mari dictatori ai istoriei (Hitler, Stalin, Muammar Ghaddafi, dinastia Kim din Coreea de Nord, Idi Amin, Saddam Hussein)- sunt amintiți mult mai mulți (da, și Ceaușescu) în contextele legate de subiectele principale.

Dincolo de orice, serialul are umor. Bineînțeles, un umor negru care te face să râzi mai cu cu pofră, mai cu părere de rău.

Că nu ai cum să nu râzi când afli că poporul coreean știa că liderul suprem, Kim Jong Il, avea un corp care nu producea deșeuri (!!) deci nu avea nevoi fiziologice ca noi toți ăștia, oamenii de pe Terra. Sau că la nașterea lui o rândunică a adus vestea și o nouă stea a apărut pe cer.

Un tiran are un brand, o strategie, o gașcă, o viziune (care se defectează pe parcurs), o lăcomie și un adevăr al lui și numai al lui.

Un tiran modifică istoria, o subjugă, așa cum își subjugă publicul, poporul, adepții.

Un tiran este crud, n-are treabă cu drepturile omului și nici cu educația.

Școala, cartea și ideile sunt lucruri care împiedică un tiran să rămână tiran, pentru simplul motiv că adevărul este un lucru care creează dezbateri din care se nasc idei. Periculos!

Și educația poate duce la apariția, Doamne ferește, a unui rival.

Și iar râzi scurt, că nu ai cum, când îl vezi pe Muammar Ghaddafi predând în școli (a avut o perioadă când făcea asta) singura materie care se învăța: cartea lui. Din care elevii dădeau examen! Geografia era interzisă (dacă oamenii vor să călătorească?), ca și limbile străine, desigur. Singurul autor studiat era el, singurul adevăr era al lui și singurul intelectual era el.

Serialul e din categoria binging fără ezitare:), este cu adevărat educativ, recomand vizionarea lui în familie.

„Winter on fire”

Documentar dureros, la care nu râzi, ci te strângi de oroare. Filmul este despre evenimentele din Ucraina, despre Maidan (piață) adică despre alungarea lui Ianukovici din 2014.

Este un amestec de Piața Universității, mineriade și Revoluția din 89. Secvențele seamănă izbitor cu ceea ce s-a întâmplat în România (vezi 10 august) și, vâzându-l, mi-am dat seama că răul este mult mai adânc decât știam din ceea ce am trăit sau am aflat eu din cărți și din filme. Răul este în gene, comunismul nu dispare așa ușor, de fapt eu cred că nu va dispărea deloc, dacă e să-mi dau cu părerea.

Și mai înțelegi ceva din acest documentar: de ce sunt ucrainienii așa de bravi și ce-i face să reziste atât de mult în fața armatei rusești.

Am vorbit cu Theo despre aceste subiecte, pentru că el la școală nu învață despre ele… Manualele trec ușor peste partea asta de istorie.

 

Foto Netflix

 

Lasă un comentariu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *