Cu Mara despre Coco

Cu Mara despre Coco

M-am întâlnit cu Mara Coman pentru a vorbi despre o nouă carte dedicată lui Coco Chanel.

Nu, nu am vorbit așa, în vânt, Editura Litera va posta discuția pe canalele sale de social media cât de curând.

„Coco Chanel- Viața intimă” este o carte incintantă și extrem de bine documentată.Este scrisă de Lisa Chaney, care a studiat la Oxford și care a predat cursuri de istoria artei și de literatură, a realizat emisiuni culturale și a scris pentru Spectator sau The Sunday Times.

Înainte de toate, sigur veți întreba: altă carte despre Chanel?

Da. Alta. Nu e de mirare, personalitatea lui Chanel va fi mereu fascinantă și inepuizabilă pentru biografi.

S-au scris, e drept, mii de pagini despre ea, s-au făcut filme, s-a discutat enorm despre Coco și viața ei, dar Lisa Chaney a folosit scrisori și documente noi care pun încă un reflector pe scena unde acest personaj și-a jucat rolul timp de 90 de ani, cât a trăit.

În primul rând, am vorbit cu Mara despre iubirea prezentă în viața lui Chanel, iubire care apare în absolut toate capitolele cărții, Mara spunând că, în timp ce a parcurs-o, a încercat să țină un fel de listă a iubiților și iubitelor lui Coco, pe la jumătatea volumului renunțând…

Agitată și plină de aventuri, drame și fluturi a fost viața lui Gabrielle, începând cu Etienne Balsan, primul său amant oficial, până la ducele de Westminster cu care a împărțit titlurile editorialiștilor presei din ambele țări, Franța și Marea Britanie, relația lor fiind atât de juicy pentru ei.

Am vorbit despre Parisul finalului de secol și schimbarea majoră a mentalităților, context în care apariția și strălucirea din ce în ce mai intensă a lui Coco Chanel au fost remarcate și admirate sau contestate.

De la bogăție la faliment, de la amantă captivă la devoratoare de iubire, de la societăți întregi foind în juru-i în salonul său care, la un moment dat, era centrul absolut al culturii și artei pariziene, și nu numai, până la singurătatea pe care o spulbera cerându-i șoferului să ia masa cu ea…

De la nopți pierdute până la cele de somnabulism în care mergea goală prin Ritz, hotelul în care a locuit 17 ani pentru că „atunci când locuiesc într-un hotel, am senzația că viața mea este o călătorie”.

De la controversata relație din timpul războiului cu un ofițer german, până la artiștii cu care și-a împărățit patul și inima. Spunea deseori că „viața mea amoroasă a devenit foarte dezorganizată pentru că cel pe care l-am iubit a murit” făcând referire la Arthur Capel- Boy.

Cartea merge până în asemenea detalii din viața fantasticei Coco, încât se pun sub lupă și minutele de frică sau frustrare pe care le încerca la lăsarea serii când începea să se simtă abandonată, sentiment care a urmărit-o toată viața și de care a și fugit cam tot atât prin drogurile de care era dependentă.

Nu era o persoană drăguță, drăgălașă, dimpotrivă, avea asperități, era uneori agresivă, chiar violentă, foarte pretențioasă cu ea și cu ceilalți, muncitoare până la obsesie și modernă înainte de a se înțelege exact ce înseamnă asta în epocă.
Mi-a trecut prin cap, în timp ce vorbeam cu Mara, că apar pe lumea asta oameni care au un rol definit, au o sarcină dată de Sus, care sunt „locuiți” de obsesii și viziuni și care trec prin timpul lor lăsând urme adânci.

Coco a fost așa și, citind fiecare pagină cu sprâncenele ridicate, înțelegi că pe astfel de oameni îi motivează lucruri ce nu pot fi vizibile pentru ceilalți.

Lucidă până în ultimul moment când a spus, închizând ochii: „deci așa se moare” după ce i s-a injectat morfina împotriva durerilor, Coco Chanel a plecat din această lume care a îndurerat-o și chinuit-o, dar pe care a subjugat-o și remodelat-o, la înmormântarea ei venind absolut toată lumea modei momentului, inclusiv Balmain și Balenciaga care, delicat cum era, s-a rugat pentru sufletul ei, deși ea a fost cea care a rupt prietenia lor.


În fine, sugestia noastră ar fi să luați cartea și s-o răsfoiți pe o plajă, sau acolo unde veți merge, pentru că în felul acesta veți călători de două ori în același timp.

Lasă un comentariu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *