Covoare de lăsat moștenire: brand românesc, țesătură nepaleză

Covoare de lăsat moștenire: brand românesc, țesătură nepaleză

Îmi scrie prietena mea, Noemi Meilman din #acinceaputere despre un brand românesc, Atelier Kairos, un brand de covoare cu design realizat în România, dar care se produc în Nepal. Cu 150 000 de noduri pe metru pătrat, meșteșugite manual, covoarele acestea au o poveste frumoasă…

Mă interesează să cunosc oameni care fac lucruri ce țin o viață, dar și oameni care cumpără astfel de lucruri care nu au moarte. Consumul fără noimă, doar de dragul consumului cred că a intrat sau va intra, prin forța lucrurilor, într-un declin, la un moment dat…

În fine, dacă vă atrage domeniul, aceste covoare sunt în trei modele: Carousel, Aventurine & Wabi Sabi.

Fiecare model are un concept, (imaginile sunt mai puternice decât cuvintele) și sunt realizate fie din lână de la oile tibetane, fie din mătase chinezească, fie din combinația celor două, fie din cânepă.

În orice caz, covorul se realizează după dorința fiecărui client și la el lucrează apoi 30, 40 de artizani!

Atelier Kairos a fost lansat oficial acum un an, în toamna lui 2020 de către Horia Bercă și Sorin Urziceanu. Cei doi au expertize în domeniul IT, respectiv arhitectură și sunt prieteni de mici, se cunosc din copilărie, de la școala primară.

Pasiunea lor pentru design și pentru consumul responsabil a dus la crearea acestui prim brand românesc de covoare lucrate manual, prin proceduri etice și ecologice și tehnici hand knotted atent executate într-un atelier nepalez cu o expertiză de trei generații.

Covorul “Carousel” este un omagiu adus optimismului și speranței.

 

Covorul “Aventurine” este inspirat de piatra recunoscută pentru proprietățile sale terapeutice, numită și “piatra dezvoltării personale”.

 

“Wabi-Sabi” este inspirat de conceptul japonez wabi-sabi, de “frumusețea imperfecțiunii”, asociat cu pacea, serenitatea și progresul vieții.

Procesul de producție al unui covor trece prin mai multe etape toate respectând noua tendință, sustenabilitatea. Fie că vorbesc despre procesul de vopsire, fie de spălarea covoarelor pentru care se folosește un sistem de filtrare și reciclare a apei, cu impact redus asupra comunității sau a grădinilor acestora, fie de desăvârșirea covoarelor care se face cu foarfece și instrumente care nu folosesc electricitatea.

Modelul Wabi Sabi

Lasă un comentariu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *