Ca să vorbim despre Casa de ceai Regina Maria, trebuie să trecem un pic prin istoria Castelului Bran, care a fost martor al evenimentelor istorice încă de la construcție, din anul 1377, de numele lui legându-se figuri de marcă precum Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Iancu de Hunedoara și Mihai Viteazul. În ceea ce-l privește pe Vlad Țepeș, că tot există o mulțime de păreri legate de întrebarea dacă acesta a călcat sau nu pe la Castelul Bran, datele istorice consemnează că, în anul 1459, însărcinat de principii Transilvaniei cu rezistența antiotomană la graniță, Vlad Țepeș este aliat cu Banul și Brașovul în timpul primei sale domnii (1436 – 1442) și în perioada de până la cea de-a doua domnie. Cu toate acestea, la începutul anului 1459, în timpul celei de-a doua domnii (1456 – 1462), armata sa trece prin Bran și atacă Brașovul pentru a rezolva un conflict între domnitorul Țării Românești și sașii care cereau taxe vamale tot mai mari și îl susțineau pe oponentul său la tron. Atunci Vlad Țepeș a ars suburbiile orașului și a omorât sute de sași, provocând comunitatea să se răzbune și să-l zugrăvească în cronici ulterioare drept un tiran extrem de sângeros. Dincolo de zidurile reci, gri, culoarele înguste și poziționarea pe care o are, toate acestea dându-i un aer înfricoșător, Castelul Bran este strâns legat de legenda Contelui Dracula. De mit și legendă, de usturoi, de vârcolaci, iele și strigoi sau moroi. Legat de acest subiect, Castelul Bran oferă turiștilor experiențe de neuitat: vizite nocturne pentru a identifica fenomene paranormale, petreceri tematice cum ar fi cea de Halloween și nu numai.
Regina Maria redă castelului strălucirea
Dar Castelul Bran trăiește astăzi datorită Reginei Maria, care l-a transformat în reședința preferată de vară, alături de cea de la Balcic. „Sunt mulți ani de-atunci, într-o excursie peste graniță îl văzusem stând într-o singurătate nebună pe stânca pe care e înălțat și-mi fluturase prin minte ce încântare ar fi fost să stăpânesc o asemenea fortăreață și s-o prefac într-un cămin. Ce basm ar fi însemnat să chem la viață un mic castel medieval, o adevărată poveste de zâne. Și lucrul de necrezut s-a întâmplat: după doi ani de la răsboiu, autoritățile orașului Brașov au venit la mine într-o delegație solemnă și mi-au oferit castelul de la Bran, ca dar deplin, ca sa fie întreg al meu”. Așa își amintea Regina Maria modul în care Castelul Bran, „mica cetate uitată dincolo de zăvoarele munților”, a intrat în viața sa.
În 1920, locuitorii Braşovului au dăruit Castelul Familiei Regale a României, Branul devenind, astfel, reşedinţa favorită a Reginei Maria şi, mai târziu, a fiicei sale, Principesa Ileana (a intrat în proprietatea sa în 1938, ca urmare a testamentului lăsat la moartea sa de Regina Maria). Principesa Ileana s-a stabilit în timpul regimului Antonescu la Bran unde a locuit cu întreaga familie. Aici a deschis Spitalul „Inima Reginei”, care a funcționat prin eforturile sale. În 1947, odată cu expulzarea Familiei Regale, Castelul a fost confiscat de Statul Comunist.
În anul 2006, Castelul Bran a intrat în proprietatea copiilor Principesei Ileana: Dominic Habsburg-Lothringen, Maria-Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer.
Casa de Ceai unde Regina Maria își lua ceaiul de la ora 5
Odată cu Castelul, familiei regale i-au revenit şi anexele de pe domeniul Bran: Casa de Ceai, Casa Administratorului, Casa de oaspeți „Principesa Ileana”, parcul Castelului cu cele două lacuri, două drumuri de acces, precum şi tabernaculul Reginei Maria. În tot acest timp, castelul a fost remobilat și transformat în ceea ce reprezentase cândva locaţia preferată a Reginei Maria. Aceeași soartă o are întregul domeniu Bran, căruia i s-a redat aerul de reședință regală. Parcul castelului este în plin proces de reamenajare, iar clădirile anexe sunt renovate rând pe rând.
Construcția Casei de Ceai a început în anul 1920, când Regina Maria a decis că aici își va savura ceaiul de la ora 5 și tot aici va organiza mini-recepții pentru prieteni și apropiați.
Pentru o comunicare ușoară între Castelul Bran și Casa de ceai a fost construit un funicular, cu ajutorul căruia se transportau alimentele și băuturile. Furată de regimul comunist, căzută într-un somn lung, abandonată, năpădită de licheni și de mușchi, anchilozată și prăfuită, Casa de ceai respiră, astăzi, din nou. Renovarea ei s-a încheiat în toamna anului trecut, rod al eforturilor noii administrații, investiția de aproximativ un milion de euro fiind atribuția exclusivă a acesteia. Și, pentru că spațiul acesta inedit trebuia să fie administrat de cunoscători în domeniu, s-a încheiat un contract de închiriere cu echipa coordonată de domnul Liviu Popescu care activează, cu succes, în domeniul ospitalier de peste 20 de ani. De altfel, la deschiderea oficială a Casei de ceai Regina Maria din acestă vară, s-a subliniat că s-a dorit păstrarea rafinamentului princiar al trecutului.
Astăzi, Casa de ceai Regina Maria a Castelului Bran este o clădire proaspătă și cochetă, care își așteaptă oaspeții pentru a se bucura de experiențe culinare surprinzătoare. Atmosfera reamintește de începutul secolului XX, când Regina Maria transforma vechea fortăreață medievală într-un loc de suflet, sub bagheta ilustrului arhitect ceh Karel Liman, cel care a proiectat cu măiestrie edificii ale Casei Regale din România. Mobilierul și decorul sunt îmbietoare și relaxante, în tonuri calde și liniștitoare. Decorul este bogat și vine în completarea armonioasă a podelei originale din lemn. Atmosfera princiară este întregită de o selecție de fotografii de epocă ale membrilor familiei regale.
În ceea ce privește lista de bucate, vizitatorii Castelului Bran trăiesc surpriza unui bun-venit tradițional, cu gustări delicioase și băuturi alese, menite să îi încarce cu energie pentru aventurile în care urmează să pornească sau cu plăcutul abandon care urmează unui efort susținut. Casa de ceai oferă o varietate de feluri de mâncare, multe dintre acestea fiind de inspirație românească, dar cu o notă de originalitate. Accentul cade pe produsele proaspete, specifice zonei Branului, achiziționate de la producătorii locali. Totul este întregit de pâinea proaspătă, abia scoasă din cuptor.
Piesa centrală a oricărei mese care se respectă este vinul. De aceea, aici găsiți o paletă bogată de vinuri cu buchet pur autohton, purtând girul competent al unuia dintre cei mai reputați specialiști în oenologie, critic cunoscător și re-cunoscător de vinuri, autoarea recent publicatei „The Wine Book of Romania”, Marinela Vasilica Ardelean. La loc de cinste, desigur, „Chateau Bran”!
Accesul este foarte ușor. Fie întrebați direct la poarta Castelului Bran despre Casa de ceai Regina Maria, fie sunați, pentru rezervare, la telefon 0749.121.120. Detalii despre program sau despre organizarea unui eveniment găsiți și la casadeceai.castelulbran.ro
(Mulțumesc Bogdanei Păun- PR Manager al Castelului Bran – pentru aceste informații valoroase)
Și primești pe email ultimele interviuri.
Prețuim și respectăm intimitatea ta. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.