De la mamă la fiică, de la mamă la fiu

De la mamă la fiică, de la mamă la fiu

Eu nu vorbesc niciodată cu nimeni despre sănătatea mea, în afară de medicul de familie și specialiștii la care mă trimite acesta în funcție de ce problemă de sănătate am.

Nu m-am luat niciodată după nicio părere medicală văzută sau citită pe net, pe social media sau la cafea. Nu am întrebat și nici nu am cerut sfaturi de sănătate altcuiva decât medicului, fiindcă el este singurul care s-a pregătit o facultate întreagă și apoi ani mulți în practica sa profesională pentru a răspunde la întrebări știind ce spune. Așa încât, atunci când medicul meu de familie mi-a spus că este momentul să-l vaccineze pe Theo, băiatul meu, cu vaccinul anti-HPV, am spus imediat „da”.

Iar când fiul meu m-a întrebat de ce îi fac acest vaccin și la ce folosește- era destul de mare, avea 16 ani- pentru a afla că există boli grave care se pot transmite sexual, una dintre acestea fiind un tip de cancer care afectează femeile. M-a întrebat în ce fel se întâmplă asta și i-am explicat ca unui adult.

Mă bucur să scriu împreună cu colegele mele din #aCinceaPutere despre acest subiect, mai ales acum, în luna ianuarie care este luna conștientizării luptei împotriva cancerului de col uterin care are cea mai ridicată povară a bolii şi cauzează 50% din decesele prin cancere ginecologice.

Ca mamă, consider că am o responsabilitate nu numai pentru copilului meu, ci și pentru copiii altor părinți

Mi-am vaccinat fiul gândindu-mă la viitoarele sale partenere, copii, la rândul lor, ai altor părinți, care vor fi astfel de protejate împotriva acestui virus care se transmite sexual. HPV este agentul cauzator pentru majoritatea covârșitoare a cazurilor de cancer de col uterin (99%), a leziunilor pre canceroase și a formelor incipiente de cancer al colului uterin, precum și pentru majoritatea cancerelor vulvo-vaginale.

Eu am trăit emoțiile prezenței acestui tip de suferință- nu în ceea ce mă privește- ci la două dintre cele mai apropiate prietene pe care le am. Lor li s-a făcut rezecție de col uterin.

Medicul a decis că, în cazul lor, aceasta era cea mai bună metodă pentru a elimina infecția, întrucât, în urma tratamentelor, nu apăreau rezultate pozitive.

În toate aceste cazuri, depistarea virusului s-a făcut târziu, deși una dintre prietene era medic! Nu a fost prima dată când am constatat că nu contează ce diplome ai pe perete atunci când e vorba de o anumită disciplină a îngriirii de sine.

Azi când vorbesc cu ea îmi spune că se bucură că femeile au acum posibilitatea acestui vaccin, pentru că astfel ele pot preveni cancerul de col uterin, șansă pe care ea nu a avut-o…

Circa 8 din 10 femei se infectează măcar o data la un moment dat în cursul vieții cu Papilloma Virusul Uman (HPV). Și, deși este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală la om, este și cel mai adesea asimptomatică, rămânând sub diagnosticată. Anual, în România, cam 8000 de femei sunt diagnosticate cu un cancer ginecologic, cancerul de col uterin fiind cel mai frecvent dintre ele.

Mama mea, o femeie modernă în orice timp a trăit și trăiește, fie că vorbim despre anii 60, 80, sau 2000, m-a învățat că trupul nostru este un templu care trebuie îngrijit cu respect, fiindcă este prețios și unic.

Și mi-a demonstrat asta prin comportamentul personal, dar și prin dăruirea cu care a îngrijit-o pe mama ei, bunica mea, care, din păcate nu a avut aceeași grijă de sănătatea ei.

Bunica a avut mereu hipertensiune, a neglijatat tratamentul dat de medic pentru această boală și, în urma unui accident vascular, a paralizat pe toată jumătatea ei stângă, de sus până jos. Bunica a avut și un cancer genital care i-a dat de furcă, deși nu acesta a fost motivul plecării sale definitive.

Însă nu s-a îngrijit, în anii aceia oricum oamenii mergeau la medic numai dacă îi durea ceva sau aveau simptome pe care nu și le puteau explica sau vindeca singuri cu un ceai sau o aspirină… Ajungeau de obicei când era prea târziu și nu se mai putea face nimic.

Mergeți la medic, vaccinați-vă, în cele mai multe cazuri e gratuit sau compensat 50%

Azi lumea s-a schimbat și femeile au la dispoziție analize și vaccinuri care le pot prelungi viața. Unul dintre aceste vaccinuri este anti- HPV pe care fetele între 11 și 18 ani îl pot face gratuit direct la medicul de familie, pe baza unei cereri semnate de părinții lor.

Femeile cu vârsta cuprinsă între 19-45 ani beneficiază de rețeta compensată 50% pentru vaccin HPV, în timp ce băieții între 11-18 ani beneficiază de rețetă compensată 100%. Așa se face că vreo 5 milioane de români vor putea beneficia de vaccin HPV gratuit sau compensat în proporție de 50%.

Cu alte cuvinte nu există nici măcar scuza lipsei banilor, în cazul în care cineva ar vrea să se folosească de ea pentru a nu alege vaccinarea. Am auzit, din păcate, în anii din urmă atâtea bazaconii legate de vaccinuri!

Atâția oameni au dispărut dintre noi din cauza teoriilor conspirației și a prostiilor debitate de unul sau altul, alegând să nu facă vaccinul în perioada Covid sau să nu-și vaccineze copiii împotriva rujeolei sau a altor boli.

Faptul că azi există un vaccin care te ferește de un tip de cancer mi se pare extraordinar, un adevărat succes al medicinei și o șansă în plus la sănătate pentru femei!


*** Material realizat în cadrul campaniei „Hotărăște pentru viitor”, campanie națională de promovare a programului de vaccinare anti-HPV, susținută de organizația Mame pentru mame în parteneriat cu MSD România.” #HotarastePentruViitor

 

#ACinceaPutere nu este un site, nu este un blog, este un grup de 5 voci, Cristina Stănciulescu, Ana Bîtu, Diana Cosmin, Mara Coman și Noemi Meilman care se reunesc editorial atunci când lumea e strânsă cu ușa de câte un subiect care devine fierbinte ca un cartof.

#ACinceaPutere este despre bun simț, cinste, caracter, cultura și demnitatea care, dacă, și atunci când lipsesc, declanșează vocile acestei „platforme”editoriale.

Lasă un comentariu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *