Cristina Balan : "Kitul Micul parfumier este un capriciu „vinovat” al celor în căutare de noi provocări înmiresmate"

Cristina Balan

Cât de des și de mult ne căutăm noi pe noi în adânc și cât de des avem nevoie să ne definim? Fiecare poate da răspunsul acestei întrebări în funcție de nevoile lui interioare și trebuie să recunoaștem că nu pe toți îi interesează asta. Putem trăit mult și bine fără introspecție și fără astfel de întrebări complicate. Putem, da, dar nu evoluăm.

Ne definim prin gusturile și preferințele noastre (și Doamne cât sunt de diferite!), ne definim prin visurile și speranțele noastre, ne definim chiar prin eșec și prin greșeli, ne definim prin prieteni și prin inamici. Ne definim prin voință, prin dorință, prin căință. Ne definim prin iubire și emoție, ne definim prin muzică și mâncare, prin ceea ce bem și ceea ce îmbrăcăm. Ne definim mereu și fiecare clipă este una bună pentru a mai adăuga ceva definiției noastre.

Dar ne definim la fel de bine și prin parfum, prin umbrele olfactive pe care le lăsăm în urma noastră, dar și prin luminile de esențe care ne preced. Ne definim prin miros, prin notele lui care sunt cu mult mai multe decât cele ale muzicii.

Și de aceea, când am aflat despre Micul parfumier, „jocul” prin care singur (sau alături de cei dragi), „înarmat” cu pipete și esențe puse în sticluțe mici de laborator, îți poți crea acasă propriul parfum, am vrut să știu mai multe, ca una care a făcut Chimia (ce timpuri!) și care a rămas cu nostalgia amestecurilor rezultate din picături și prafuri.

 

Sunt persoane care au acasă o garderobă olfactivă impresionantă și vor să treacă la pasul următor: să înțeleagă mai mult din culisele creării unui parfum.

 

În cazul Micului parfumier este vorba doar despre picături. La modul propriu. Jocul a fost inventat de Cristina Balan de la ELYSEE în timpul pandemiei, când ne petreceam timpul dintr-o cameră într-alta așteptând ca lumea să se schimbe. Lumea s-a schimbat, e adevărat, și în bine și în rău. Cum s-a schimbat în rău, nu vreau să insist, în bine însă a fost că i s-a accentuat creativitatea și dorința de a găsi soluții la probleme care nu au mai apărut până acum.

Una dintre aceste soluții pentru a ține în viață bucuriile vieții în vremuri în care izvorul lor cam secase, a fost Micul parfumier.

Cristina Balan, de unde a apărut ideea „Micului parfumier”?

Micul Parfumier a apărut în perioada lock down-ului din dorința de a stimula creativitatea clienților noștri în vreme de pandemie. Ne-am dorit ca “statul acasă”  să fie înmiresmat de un joc interesant și educativ. Am creat Micul Parfumier în 4 variante: oriental, floral, oceanic și mediteranean fiecare conținând câte 5 esențe, rețetare, pipete, flacoane pentru parfumurile create, etc. în așa fel încât fiecare membru al familiei să își poată construi propriul parfum. Am inclus chiar și etichete pentru a da numele dorit parfumului. Ne-am imaginat întreaga familie, stând în jurul mesei, fiecare pe post de mic alchimist cu pipeta, rețetarul, etichetele și flacoanele lui. Astfel timpul cu siguranță trece mai usor și mai… parfumat.

Care sunt ingredientele pe care le găsim în aceste pachete?

Am gândit setul de esențe astfel încât să se completeze foarte bine atunci când vrei să creezi de exemplu un parfum mediteranean: am inclus esențe florale din zona Mediteranei (floare de portocal, de lămâie, iasomie), note citrice (bergamotă, portocal, mandarina), note verzi aromatice care dau parfumului aspect proaspăt, ușor condimentat, dar și note marine. Totul gândit ca să poți crea un parfum mediteranean atât pentru el, dacă adăugăm majoritar note oceanice și verzi, cât și pentru ea dacă primeaza notele de neroli, sau florale din kit. Se pot face combinații nelimitate însă este recomandat ca fiecare combinație să fie notată pe rețetar pentru a reține exact formula în momentul în care dorim să creăm parfumul final.

 

Ne sună continuu clienții să ne spună ce noi rețete au creat, ce nume au dat parfumurilor lor și chiar ne recomandă să patentam numele lor, este o “joacă” fără sfârșit.

 

De ce să-mi fac un parfum? Ce fac dacă nu mă pricep la asta?

Sunt persoane care au acasă o garderobă olfactivă impresionantă și vor să treacă la pasul următor: să înțeleagă mai mult din culisele creării unui parfum. Iar acest set este exact ce trebuie pentru a pătrunde un pic mai mult în această minunată artă. Am dezvoltat acest kit pentru cei pasionați, dar novici în arta parfumeriei. Nu trebuie să te “pricepi” ci doar să fii creativ și să-ți placă să explorezi. Acestea sunt ingredientele necesare pentru a porni pe drumul Micului Parfumier. Este un mic “capriciu vinovat” pentru cei în căutare de noi provocari înmiresmate.
Mie, personal, mi-ar fi fost foarte util un astfel de set la începuturile carierei mele, ca o primă cheie spre descifrarea acestei taine minunate; ar fi fost totul mult mai ușor.

Cui se adresează pachetele „Micul parfumier” ? Cărui public?

Când am creat acest kit și văd cu bucurie că este deja “copiat” și în alte țări, am plecat având în minte clientul ELYSEE. Clienți care sunt cu noi demult, care nu puteau veni în magazine în perioada lock downul-ui și care ne solicitau mostre și noi provocări olfactive. Iubesc clientul ELYSEE (și nu spun asta cu scop comercial) pentru că de peste 12 ani ne însoțește în inedite aventuri olfactive. Fără clientul nostru sofisticat nu aș fi fost la rândul meu provocată să aduc noi și noi case de parfumerie de artă, să explorez continuu pentru a-mi respecta promisiunea făcută încă din prima zi,” ELYSEE oferă exclusivism”, chiar dacă acest lucru a presupus luarea unor decizii dificile precum cea de a întrerupe contracte cu branduri care au renunțat în timp la acest exclusivism și care pot fi găsite acum cam peste tot…

Ai avut surprize de pe urma lansării acestei idei? S-a născut vreun parfum nou, miraculos, neașteptat…?

Ne sună continuu clienții să ne spună ce noi rețete au creat, ce nume au dat parfumurilor lor și chiar ne recomandă să patentam numele lor :))) este o “joacă” fără sfârșit. Deci acest joc funcționează mai mult decât ne așteptam. Mulți dintre clienți au început prin a lua un set, iar apoi și-au adăugat încă unul și încă unul până au luat toate cele 4 seturi “Micul parfumier”. Îți dai seama că au de lucru acum cu atâtea combinații și posibilități nelimitate…

Tu ți-ai facut un parfum? Nu te întreb care, parfumul e ceva intim… dar te-aș întreba totuși, ce ingrediente ai folosit…?

Să fac parfumuri e pasiunea mea. În fiecare dimineață “brodez” pe această tema. Am acasă o garderobă imensa de esențe și parfumuri, așa că întrebarea asta e una… retorică:)

Cât despre ingredientele mele preferate, cu cât intri în lumea aceasta magică, cu cât cauți noi și noi ingrediente, nu te mai mulțumesc cele clasice, cunoscute, cauți ingrediente și acorduri atipice, dintre care aș enumera citral, mandarina roșie, petitgrain (în gama citrică), condimente interesante precum nutmeg, piper roșu sau piper timut sau din “modernitate”  Eugenol,  rasina Elemi, Iso E Super sau absolutul de alge… Sunt multe de spus… și mai multe de combinat în lumea minunata a celei de-a șaptea arte: cea a parfumului.

 

Lasă un comentariu:

Comments are closed.