Cine nu vrea să aruncăm Pământul la gunoi

Cine nu vrea să aruncăm Pământul la gunoi

Cei care aleg să se gândească de două ori atunci când fac un business. Ce și cât câștigă și ce/pe cine afectează câștigul lor. Cei care aleg să recicleze și cei care aleg sa/se responsabilizeze.

De curând am văzut filmul lui Al Gore, „An Incovenient sequel: Truth to Power”. Este un film făcut la 10 ani după ce a lansat cartea „An incovenient Truth” în care avertiza asupra a ceea ce avea să se întâmple cu clima dacă omenirea nu încetează să polueze planeta.
Eu am citit-o atunci, fiind preocupată de când mă știu de grija asta față de natură, chiar și atunci când nu știam că se cheamă „ecologie”… Cartea m-a pus pe gânduri, așa cum a pus pe gânduri o mulțime de alți oameni. Sigur, în acești 10 ani, timp în care Al Gore pe atunci Vicepreședintele Americii a fost acuzat că exagerează și că teoria se are la bază interese personale, clima s-a schimbat, temperatura a crescut, fenomenele extreme s-au dezlănțuit. Totul poate fi urmărit aproape în timp real pe siteul https://climate.nasa.gov/.

Trailerul filmului este aici și el poate fi văzut pe HBO Go.

M-a preocupat și am susținut cât am putut și cum am putut reciclarea și grija față de mediu.
Și am decis să susțin companiile care schimbă ceva în jurul lor, în viața noastră, mă refer desigur la schimbări în bine. Reciclarea este una din activitățile pe care le susțin necondiționat.

Prima companie care mi-a atras atenția în România a fost Sigurec. O firmă care reciclează după modele de afară și care se luptă să strângă deșeurile în mod organizat, deși românului îi pasă foarte puțin de asta.
Vă las linkul mai jos, decideți singuri ce și cum faceți. http://www.sigurec.ro/
Eu reciclez prin ei plasticul, bateriile, hârtia. Adun plasticul în saci acasă, îl încarc în mașină și îl duc în parcarea Băneasa Shopping City unde se află un punct de colectare Sigurec. Mi-am descărcat aplicația lor, sunt abonată la newsletter, etc.

Mai nou însă, reciclez și capsulele din aluminiu de la  Nespresso.
Nu este un secret că sunt fană și mare consumatoare de cafea Nespresso. La început, când au venit în România, primul sau, mă rog, hai, al doilea lucru pe care l-am întrebat, a fost dacă reciclează capsulele de aluminiu..
Am primit răspunsul printr-un comunicat, o întâlnire, un eveniment și o explicație pe larg a ceea ce fac începând din luna martie a acestui an. Am aflat că acest material a fost ales de către Nespresso tocmai pentru că este singurul care oferă o protecție perfectă aromelor de cafea precum și împotriva oxidării acesteia. Aluminiul se poate recicla la infinit, iar ceea ce rămâne în interiorul capsulelor după ce cafeaua este consumată, se poate transforma în biogaz. Capsulele nu sunt, așadar din plastic cum am crezut inițial…

Colectați capsulele folosite într-o pungă de plastic reciclabilă la rândul ei. Punga poate fi preluată de curierul care vine cu comanda acasă, sau poate fi dusă la magazin.

Începând cu luna martie a acestui an, membrii Clubului Nespresso pot aduce capsulele de cafea, odată folosite, în oricare dintre cele trei puncte de vânzare din București, pentru a fi ulterior reciclate. Procesul se realizează cu ajutorul unei companii locale specializată în reciclare și are ca finalitate transformarea zaţului de cafea în biogaz și a foliei de aluminiu în materie primă.
Din această vară Nespresso va face posibilă colectarea capsulelor de cafea utilizate și prin intermediul companiei de curierat, atât în Bucureşti cât şi în restul ţării. Astfel, membrii Clubului Nespresso îi vor putea înmâna curierului capsulele utilizate în momentul în care acesta le va livra noua comandă de cafea.

Cum funcționează sistemul de reciclare a capsulelor:
În prezent, membrii Clubului Nespresso din București pot aduce capsulele de cafea utilizate în:
• Nespresso Boutique, situat în Calea Dorobanți nr 210;
• Punctul de vânzare Nespresso din cadrul AFI Cotroceni, culoarul Champs-Élysées;
• Punctul de vânzare Nespresso din cadrul Băneasa Shopping City, la parter;
Pentru a strânge şi depozita acasă capsulele de cafea utilizate, până la următoarea vizită în punctele de vânzare, membrii Clubului Nespresso pot ridica din magazinele Nespresso gratuit, odată cu comanda de cafea, pungi sigilabile care la rândul lor vor fi reciclate.
Începând din această vară Nespresso va face posibilă colectarea capsulelor de cafea utilizate și prin intermediul companiei de curierat. Membrii Clubului Nespresso îi vor putea înmâna curierului săculețul sigilat în care au strâns capsulele utilizate în momentul în care acesta le va livra o nouă comandă de cafea. Pe www.nespresso.com aflați toate detaliile.

Poate că acestea sunt prea mici ca exemple, dar vă asigur că fac diferența. Și în fond, atâta vreme cât nu suntem noi înșine la putere să putem schimba ceva la scară mare, măcar să schimbăm la scară mică, la scara noastră de bloc, sau oriunde ne-am afla….

 

Lasă un comentariu:

Comments are closed.