Sound of Light: luminile aurorei boreale au fost transformate de Huawei în simfonie.

Sound of Light: luminile aurorei boreale au fost transformate de Huawei în simfonie.

Probabil că voi scrie despre această zi și în jurnalul pe care îl țin pe noptieră. Ziua în care am asistat la primul concert de muzică compusă de un om, dar aranjată simfonic de Inteligența Artificală a unui telefon de înaltă performanță, Huawei Mate 20 Pro. Am trăit s-o văd și p-asta, cum ar fi zis bunica mea….

Am fost zilele acestea la Viena, orașul în care parcă întotdeauna e Crăciun.

Acolo am avut parte de o experiență unică. Într-una din sălile de concerte clasice din oraș, am ascultat interpretată live de orchestra Synchron Stage Orchestra simfonia Sound of Light, compusă de Mark Sayfritz în colaborare cu Inteligența Artificală, inspirată fiind de luminile Aurorei boreale. Din echipa care a muncit 3 luni pentru acest proiect și care a făcut posibilă această minune, face parte Kjetil Skogli de meserie vânător de auroreAm ținut să precizez asta, pentru că mi se pare ca de pe altă planetă…

Evenimentul este mai jos, aceasta este înregistrarea transmisiunii care s-a făcut în timp real, pe canalul Huawei. De pe la minutul 25 începe muzica. Ascultați-o și veți auzi lumina cântând.

Procesul a fost unul complex. S-au filmat și înregistrat 10 tipuri de Aurore boreale, pentru că ele, se pare, nu sunt la fel. Primelor 4 li s-au asociat teme muzicale compuse de Mark Sayfritz, pe care apoi Inteligența Artificială a Huawei Mate 20 Pro le-a combinat în funcție de frecvență și intensitate și a rezultat o simfonie, Sound of Light,  interpretată de Synchron Stage Orchestra dirijată de James Shearman. Orchestra este una dintre cele mai „vânate” de studiourile din Hollywood pentru muzica din producțiile sale. Așa se face că apare pe genericul unor filme ca Titanic, Avatar, Pirații din Caraibe, Toy Story. De curând a înregistrat coloana muzicală pentru documentarul BBC, Blue Planet 2.

James Shearman este cunoscut aranjor și dirijor sub bagheta căruia se aude muzica din „Crima din Orient Express”, „Machester by the Sea”, sau „Harry Potter”.

Cu alte cuvinte, echipa Huawei a lucrat cu muzicieni de valoare pentru a produce prima simfonie creată de o Inteligență Artificială.

Dirijorul James Shearman
Syncrhon Stage Orchestra

 

Lasă un comentariu:

Comments are closed.