A fost romantică, fiindcă am văzut-o împreună cu soțul meu, am comentat-o și descoperit-o împreună cu el. Rar avem parte de asemenea momente, din cauză de viață, muncă, stres, timp…

Am început cu Etretat, locul în care Europa se termină brusc în faleze înalte de 100 de metri din calcar și silex și unde refluxul Mării Nordului lasă la vedere un fund de mare rotunjit de atâtea valuri, calcaros și ciudat, ca de pe o altă planetă.
Vânturile sunt reci și puternice, iar aerul este mereu curat, mereu proaspăt și parcă sărat…
Locurile au fost pictate de impresioniști, peisajele îți taie răsuflarea, îți armonizează energia… Mâncarea este gustoasă, evident pe bază de pește și fructe de mare, iar cidrul, băutura locală, poate fi consumată de la cea mai slabă licoare, alcoolizată fin, până la 48 de grade, în calvadosul ținut în butoaie cu anii…
Am fost și în grădina japoneză de deasupra mării, grădină atașată de vila unei actrițe celebre a secolului trecut, Madame Thebault, inspirată fiind de pictorul Claude Monet, el însuși un grădinar de excepție. Puteți citi mai multe aici.
Mont Saint Michel.
O insulă ruptă de continent, dar legată de el când marea e la reflux printr-un pod lung.
Acolo se înalță o biserică închinată Arhanghelului Mihail. Insula e mică, puțin sumbră dacă e înnorat și foarte abruptă. Ne-a fost greu nouă, oamenilor moderni și echipați să urcăm pe scările care duc în vârf după ce am venit cu autobuzul cei 2 km de pod… cum s-or fi descurcat cei din vechime, mă întreb…

Rouen
Un oraș liniștit, cu străzi vechi și case și mai vechi. Este uluitor să construiești un oraș, să-l întreții și să-l iubești mai mult de 1000 de ani… Lecții pentru bucureșteni, de exemplu, lecții la tot pasul.
Am vizitat, evident, catedrala din Rouen, imensă și rece, frumoasă și… foarte veche. E atestat locul de închinăciune care a stat la baza construcție încă din 309, deși chiar și francezii spun că este puțin probabil să fie atât de devreme apărut. Sigur, marja de eroare duce la anul 409 sau așa ceva, lucru care nu e mai puțin impresionant…

Am văzut apoi locul în care a fost arsă pe rug Ioana D’Arc. Acolo a fost ridicată o biserică, dar… așa cum a fost Ioana percepută ca fiind sfântă, deși nu prea, nici asta nu e o biserică în sensul clasic, ci o construcție futuristă cu elemente foarte vechi inserate armonios în arhitectura ei.

Giverny
Sa te plimbi prin grădinile lui Claude Monet, e o plăcere despre care este inutil să mai scriu…
Mi-a plăcut că pe pereții casei am găsit multă artă japoneză. Impresioniștii- am aflat- au fost mult influențați de artiștii japonezi ale căror opere le găseau la Paris, la „dealerii” vremii. Se cumpăra artă japoneză la prețuri de nimic, iar pictura, moda și stilul de viață din Franța acelor ani erau mult influențate de stilul venit din Țara Soarelui Răsare.

Versailles
Las imaginile sa vorbească…