(#youngpeople) Simona Crăciun : "Nu există „the big boss” în antreprenoriat"

(#youngpeople) Simona Crăciun

Simona Crăciun are 25 de ani, o privire directă, senină. Face un business dulce, se numește Tort de bezea care, după 3 ani de când a început, a depășit nivelul de start up. A ajuns o companie serioasă- cum zice ea- care a deschis și un spațiu offline după creșterea pe care a avut-o în online. Simona a dărâmat toate miturile unui business în România, pentru că nu a avut nicio problemă până acum cu nimeni. Nu a dat nicio șpagă, chiar a fost ajutată de instituțiile pe care de obicei le blamăm. Spune că atitudinea este totul. 

Care este cea mai grea parte din a face un Tort de bezea

Să-ți iasă mereu la fel:).

Așa este, nu m-am gândit la asta, de fapt tu, în fiecare zi, trebuie să oferi același gust.

Da, pentru că, fiind torturi artizanale pe care le producem pentru fiecare client, necesită un efort special de fiecare dată și trebuie să livrăm același tip de produs de fiecare dată. Dar ni s-a mai întâmplat, fie din neatenție, sau din supra aglomerarea cu comenzi, sau dintr-un motiv oarecare, să mai greșim. Dar avem marele noroc că toți clienții noștri țin la noi, chiar ne iubesc și, dacă ne atrag atenția, o fac frumos și noi suntem foarte atenți la ce spun ei, pentru că nu sunt niște chestii voite. Noi vrem să păstrăm aceeași calitate de fiecare dată, dar eroarea umană mai apare. Asta este deci greu, sau partea dificilă, dar, repet, pentru că avem clienți care ne spun frumos ce cred și, mai ales, în mod constructiv, atunci și noi reacționăm imediat și cu atenție.

Tu ce tort de bezea preferi?

Pe cel din colecția de primăvară cu fistic, zmeură și ciocolată albă, în formă de petală, care este foarte ușor de porționat. Noi avem niște colecții sezoniere: toamnă, iarnă, primăvară, vară.

E important să faci astfel de colecții? E o strategie de marketing?

Nu numai, este legat de gusturile specifice fiecărui sezon. Uite, pentru iarnă, noi am propus o variantă de portocală caramelizată, nutella și mascarpone, sau cremă de scorțișoară cu pere caramelizate, care sunt în mod evident gusturi de iarnă. Cea de primăvară are acest amestec de fistic, zmeură și ciocolată albă și cea de Paște pe care o vom introduce în colecțiile noastre permanente, conține un tort în formă de cuib, ceea ce face parte din tematica de Paște.

Când îți place atât de tare, nu simți greul, chiar dacă muncești mult, trebuie să oferi un produs la același standard mereu

 

De ce ai iești din zona de online? Offline-ul nu-ți aduce un stress în plus?

Ba da, dar și un mare beneficiu. De pildă, un client are nevoie de un tort pe ultima sută de metri, altul vrea să vină cu familia să guste o minibezea, de pildă dimineață a venit un cuplu, el în costum, ea în rochiță, să mănânce o bezea. Astea sunt momente foarte frumoase. Și momentele pe care le putem crea în online, le putem crea și în offline. Mai sunt și clienții sceptici care se întreabă cum să cumpere un tort de bezea de pe internet? Deși are validare, sunt recenzii și poze, sunt sceptici, vor mai întâi să ne cunoască, cine suntem, ce facem, cu ce lucrăm… Vin aici, gustă, apoi comandă și online.

Tu ești Millenials. Ai 25 de ani. Ai avut curaj să pornești.

Am tot tatonat în 2015 aproape un an de zile și da, a fost un curaj să trec către un business nou, Acum mi-am dat seama cât de greu a fost, de fapt. Și la început cred că am anticipat:)

Dacă ai fi știut încă de la început, ce-ai fi făcut? Ai fi renunțat?

Nuu… Când îți place atât de tare, nu simți greul, chiar dacă muncești mult, trebuie să oferi un produs la același standard mereu.

Și tu ești o tânără care are angajați tot tineri.

Da, Mirela și Dana fac parte din generația asta și mă ajută foarte mult, nu știu ce m-aș fi făcut fără ele. Și mai e doamna Daniela care e persoana care verifică dacă totul e făcut cum trebuie și ne ceartă dacă nu e. Ea ne ajută foarte mult. Nu știu dacă aș putea șă fac ce fac acum cu o echipă 100% formată din tineri. Experiența contează enorm.

 

Clienții sunt alături de noi de 3 ani de zile și revin mereu și mereu. Nu știu de ce. Poate pentru că suntem prietenoși, poate pentru că scriem note personale fiecărui client.

Dărâmă câteva dintre miturile despre afacerile din România.

Șpaga. Nu am dat niciodată niciun leu șpaga cuiva. Am norocul de a fi tânără și toți simt nevoia de mă ajuta, nu am primit niciodată nicio amendă, prietenii mi-au spus să pun de-o parte încă o dată cât e investiția pentru șpagă, fiindcă începusem o afacere de alimentație publică. Nu a fost nevoie de nimic. Dimpotrivă, am avut numai experiențe bune, știu că nu sună obișnuit. Majoritatea spun că vin cei de la ANAF sau DSV, DSP și îți dau în cap și nici măcar nu știi ce trebuie să faci. Eu cred că și atitudinea contează, „ce pot face ca totul să fie bine, cum să îndrept lucrurile” asta schimbă mult. E un fel de gândire, un mod de a te purta. Nu știu, poate și numele „Tort de bezea” ne ajută:)

Ai mulți prieteni care fac business?

E o tendință, da… dar nu aș putea spune că am mulți, e un mix. Am prieteni care s-au „aruncat”, inclusiv fratele meu, care face cea mai ușoară bicicletă pliabilă din lume, Hummingbird Bike, la Londra, la fabrică. E proiectul lui, este fondatorul lui și vorbesc cu el și îmi spune cât este de greu.

Care este secretul vânzărilor în ceea ce te privește?

În primul rând, în România ultimilor ani, businessurile s-au îndreptat către nișe. Dacă ne uităm la piața companiilor sau în industria cofetăriilor, se merge mult pe uite, „eu asta știu să fac și fac foarte bine”. Deci, o dată nișa și apoi faptul că facem asta de foarte mult timp și am devenit un reper. Și asta ne-am și dorit. Când oamenii se gândesc la un tort de bezea, vrem ca ei să se gîndească la noi. M-am gândit mult la diferențiera asta, poate și faptul că am creat o companie în care a cam dispărut linia între personal și profesional. Cred că așa se întâmplă la fiecare business mic. Nu știu dacă acest lucru se va păstra în cazul în care afacerea se va extinde, Acum suntem uniți și discutăm toate lucrurile, și vorbim, și ne susținem. În mod activ avem grijă de oamenii cu care lucrăm.

Și cu clienții? Ce e diferit în relația cu ei?

Faptul că suntem disponibili mereu și încercăm să le oferim torturi pe ultima sută de metri. Clienții sunt alături de noi de 3 ani de zile și revin mereu și mereu. Nu știu de ce. Poate pentru că suntem prietenoși, poate pentru că scriem note personale fiecărui client, mai avem companii ca Bitdifender care aleg să lucreze cu noi și mi se pare așa de frumos că au ales o companie românească.

Crezi și tu că mai binele este dușmanul binelui?

Nu cred… De exemplu, deschiderea acestui spațiu… Mi-a fost teamă, e o investiție de 30 000 de euro. Și cred că oamenii se vor bucura de el, se vor bucura să ne cunoască personal, pentru că e clar că nu avem cum să ne cunoaștem toți clienții. Și atunci ei vin aici, ne și cunoaștem și se și leagă o relație mai specială. Deci și faptul că am mărit spațiul de producție și că am deschis aici, au fost decizii bune. Cât despre extindere, mă gândeam să deschid Tort de bezea în orașele mari…

Nu ai clienți mulți în țară, nu?

Am clienți, de pildă acoperim evenimentele mari, nunți, botezuri, petreceri… Avem de exemplu clienți din Bacău, care găsesc aici pe cineva care să vină la ei și mănâncă de la noi tort. Nu sunt mulți, dar există.

Cât muncești pe zi?

În ultimele săptămâni, am pierdut șirul. E o perioadă de acomodare cu noul spațiu, dar lucrurile se vor schimba pe parcurs. Cam 12 ore pe zi… Noi acuma depășim faza de start up, devenim o companie serioasă. În aprilie 2019 am împlinit 3 ani de zile, și am ajuns la un alt nivel. Se vede că businessul se maturizează, crește, și eu cresc odată cu el. Chiar am intrat într-un accelerator de business, Aspire Academy, creat de Alexandra Copos.

Ce cifră de afaceri are Tort de bezea?

Anul trecut am încheiat cu 180 000 de euro și anul acesta sper să depășim 200 000.

Ce rol are matematica în Tort de bezea?

Matematica are rol în orice. Dacă îți place matematica de mic, atunci învaț-o, că vei avea nevoie…

Știu că nimic nu-ți scapă inclusiv cât cântărește o zmeură. Cât cântărește?

5 grame,

Și o afină?

3 grame.

Incredibil:)

Da, clar, ca să poți acoperi o nuntă sau un eveniment mare, e nevoie de organizare la milimetru și secundă. Cred că și o fire creativă are nevoie de această rigurozitate și organizare.

Și bezea, și excel și strategie

 

Tinerii azi pleacă din România. Tu nu te-ai gândit…

Eu am avut norocul să fac un liceu internațional, ICHB, care ajută mult tinerii să plece afară la facultate. Și pleacă, stau o perioadă de 2, 3 ani și apoi îi văd, ușor, ușor cum se întorc. Am prieteni buni care s-au întors și fac tot felul de programe, sau companii.

Votezi?

Da, de când am făcut 18 ani.

Am încercat și eu să fac bezele, știi? S-au ars de fiecare dată! Care e secretul?!

Până și noi am muncit mult până să ne dăm seama. Cuptorul este șeful bezelei. El te va îndruma mereu:) E o magie acolo.

Tu faci cu mâna ta?

Da. Și azi am făcut aici bezele, de dimineață. Suntem o echipă în care toată lumea face tot. În start-up-uri, în general, cine crede că va fonda o companie și el va sta la birou și va da tonul muncii, face o mare greșeală. De la dat cu mopul și măturat, până la strategie și decizii de business, trebuie să le faci pe toate. Nu există the big boss în antreprenoriat. Aici faci totul și foarte bine. Atunci când fondezi o companie și vin oamenii să lucreze la tine, asta e o minune. Și trebuie să respecți asta.

Deci și bezea, și excel și strategie. Tot. Acesta este un lucru pe care îl recomand celor care încep un business, și anume să știe să facă totul foarte bine din afacerea pe care ei o încep. Adică nu știu dacă puteam să vând torturi, dacă nu știam să fac torturi. Dacă nu știam să-i spun clientului ce cremă, cum merge, ce conține, cum e gustul…

Tort de bezea este, pentru tine….

…Ce mai bun lucru care mi s-a întâmplat vreodată. Eu, când am început în 2015, eram într-o perioadă foarte grea, într-o depresie… Și am renăscut cu Tort de bezea. Și sunt recunoscătoare pentru oamenii pe care i-am cunoscut prin acest business și pentru oamenii din echipă pe care acest business i-a adus lângă mine.

Caritate faci?

Cât pot, da. Facem torturi și le ducem la case de copii, mai sunt proiecte de strângere de fonduri și dăm torturi la licitații caritabile…

Care este mantra ta?

Tort de bezea- Îți prezint o lume a bezelei”

Ce conține lumea bezelei?

O atmosferă. Și un stil de viață până la urmă, pentru că noi suntem alături de oameni în momentele lor de bucurie, și asta ne încarcă extraordinar: îți cumperi un tort pentru o zi de naștere, ca să mulțumești unui partener, unui client, să-i mulțumești unui om iubit. Plăcere, un moment cu tine, răsfăț. Infinite momente. Tort de bezea este o stare de spirit.

 

Lasă un comentariu:

Comments are closed.