Dr. Smaranda Buduru : "Într-o piață tot mai dificilă, e nevoie de parteneri puternici"

Dr. Smaranda Buduru

DENT ESTET susține profesionalismul, admiră cariera obținută prin muncă și succesul și aplaudă femeile care au reușit toate acestea fără a renunța la viața personală, la familie, la iubire.

DENT ESTET aplaudă însă toate femeile ale căror valori personale au rămas în picioare, deși greutățile vieții le-au îngenuncheat uneori. Ele ne-au inspirat în acest demers editorial:

#Peopleperson și DENT ESTET, vă prezintă „ModeleDEcarieră”


Smaranda și Rareș Buduru, medici stomatologi, au fondat în Cluj, în 2001, ceea ce avea să devină cea mai importantă clinică de stomatologie din Transilvania, Clinica Stomestet.

În 2021 ea a devenit parteneră cu DENT ESTET dintr-o strategie de business, dar și datorită valorilor pe care cele două branduri le au în comun, rezultând ceea ce am putea numi cel mai valoros business din acest domeniu din zonă.

Smaranda Buduru este Medic primar Stomatologie Generala, Medic primar Protetica dentara, Doctor in stiințe medicale a UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca Departamentul de Estetica, Protetica si Ocluzologie, Conferentiar catedră Protetica Dentară, șef disciplină „Ocluzie Dentara din cadrul UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Ne-am întâlnit acum câteva zile în sediul DENT ESTET din Aviatorilor, București, acolo unde am băut o cafea și am stat de vorbă despre business și viață. Mi-a făcut mare plăcere că am cunoscut o femeie serioasă, caldă și inteligentă cu care am discutat despre succes, despre noua generație de studenți la Stomatologie, despre călătorii și carieră.


Doamna dr. Smaranda Buduru, care sunt lucrurile pe care le-ați învățat din facultate și pe care le-ați păstrat până acum în meseria dvs?

Mai nimic în afară de etica de muncă. Dar dacă ar fi să mergem foarte specific pe manopere stomatologice, chiar am stat o dată și am vorbit cu soțul meu, stomatolog și el și ne-am întrebat ce mai facem noi din ceea ce am învățat și ne-am dat seama că… nu mai aplicăm mare lucru. Și anesteziile, și obturațiile, și protetica și chirurgia… mai toate s-au schimbat de când am terminat facultatea în 1991.

Înseamnă că toate cursurile din Facultatea de Stomatologie trebuie să țină pasul cu noutățile…

Fără îndoială. Eu îmi schimb cursurile cel puțin o dată la 2 ani. Nu complet, dar le adaptez tot timpul și asta din două motive: o dată că se schimbă lucrurile cu viteză, în al doilea rând, pentru că ai nevoie, ca profesor, de dinamism și de noi abordări.

Care sunt valorile legate indisolubil de succes și performanță? Că orice antreprenor de succes are niște valori la care nu renunță și care l-au făcut să aibă succes. Care sunt, în cazul Dvs.?

În primul rând, corectitudinea. Și, chiar dacă vorbim despre antreprenoriat, nu banii au fost aceia pe care i-am urmărit în afacerea noastră- clinica Stomestet din Cluj. În primul rând au fost pacienții și nevoile lor, serviciile pe care trebuie să le primească și apoi au venit banii, dar nu ei au fost mobilul nostru, al meu și al soțului meu împreună cu care am fondat clinica.

Dacă te concentrezi asupra banilor, nu întotdeauna ai succes, pentru că s-ar putea ca, la un moment dat, orbit de elementele financiare, să iei decizii foarte proaste și acest lucru se va simți. Și o altă valoare a fost că am muncit pe brânci, dacă pot vorbi așa. Pe brânci, 12- 14 ore pe zi, ani de zile!

 

Chiar și cu succesul te obișnuiești

 

Mă fascinează puterea de muncă și creativitatea femeilor de succes atunci când vine vorba despre antreprenoriat. Care a fost, în cazul dvs, primordială- puterea de muncă sau creativitatea în business?

Creativitatea.

Ce înseamnă creativitatea în cazul unui business de stomatologie?

Am terminat facultatea în 1991 și am ajuns să fac primul meu cabinet privat în 2001, deci la 10 ani după facultate. Și atunci piața nu era foarte ofertantă, erau câteva cabinete mai mici, Oana Taban a fost prima  care a început în domeniu o afacere la scară mai mare.

Eu am decis ca de la început, în cabinetul nostru, fiecare să se specializeze pe ceva, astfel încât pacientul să poată beneficia de un tratament foarte bun. După ce am organizat așa lucrurile (care la început nu au fost ușor de înțeles), a fost un succes. Și astfel afacerea a crescut. Am introdus fotografiile pacienților când nimeni nu vorbea și nu făcea asta. Au fost câteva lucruri pe care le-am făcut și care au contat.

 

Dacă te concentrezi pe bani, nu întotdeauna ai succes, pentru că s-ar putea ca, la un moment dat, orbit de elementele financiare, să iei decizii foarte proaste.

 

Ce face Clujul să fie plin de oameni de succes?

Găsiți că e așa?

Da, așa mi se pare…

Da, poate. Dacă ne gândim, istoric vorbind, acest oraș a fost locul de naștere al lui Matei Corvin, cel mai mare rege al Ungariei. De aceea, când a ajuns rege, a scutit Clujul de taxe. Orașul s-a dezvoltat foarte mult în perioada Imperiului Austro-Ungar, s-a construit aici prima universitate de pe teritoriul actual al României, undeva pe la 1600.

Clujul a fost elitist mereu, chiar și în perioada comunistă. Este un oraș mic, ne cunoșteam între noi, dar este și a fost un oraș „dominat” de Universitate. În ceea ce-l privește, s-a creat un fel de miraj… A început cu IT-ul, a venit multă lume tânără în oraș și asta s-a simțit imediat.

Când un domeniu merge foarte bine, le trage și pe celelalte după el. Medicina, mediul universitar, arta, restaurantele, toate sunt la cote foarte sus. Poate că, privit de la distanță, orașul pare un pic mai interesant decât este în realitate, dar a devenit și victima propriului succes. Clujul este acum foarte aglomerat, viața s-a scumpit. Însă noi iubim orașul, este al nostru și ne mândrim cu el.

De ce v-ați asociat cu DENT ESTET? Care a fost strategia de business?

În primul rând a fost o energie, energia Oanei care este incredibilă:). Apoi eu, fiind prinsă în mai multe direcții, la un moment dat am simțit nevoia unui parteneriat puternic, pentru că piața devine tot mai dificilă.

De ce?

E plină de cabinete, au apărut clinici mari. Glumeam și ziceam că acum câțiva ani toată lumea știa în Cluj cine a doamna doctor Buduru. Acum vin oameni noi, tineri, care poate nu știu așa de bine orașul, care se adaptează.

Am simțit nevoia unor parteneri puternici, pentru că energia mea se împarte între meserie, studenți, antreprenoriat și casă. Am ales DENT ESTET pentru că este condus de un doctor, nu-mi doresc combinații cu oameni care vin din afara acestei ramuri pentru că eu nu cred că ei înțeleg toate conotațiile domeniului.

 

Înțeleg destul de greu noua generație care consideră că are multe drepturi, dar nu și că ar avea obligații și, din când în când, simt nevoia să-i readuc pe studenți cu picioarele pe pământ.

 

Ce mai poate reprezenta o provocare pentru o femeie de succes a cărei carieră se află pe o linie dreaptă care urcă constant? Ce vă mai dă adrenalină?

Da, interesantă întrebare. Intervine rutina la un moment dat, în orice etapă a vieții noastre. Chiar și cu succesul te obișnuiești. Cred că în profesie mi-ar plăcea să inventez ceva important, am foarte multe gânduri legate de revoluționarea curiculei universitare, dar în ultima perioadă m-am tot gândit să fac multe lucruri în afara stomatologiei,unul dintre ele ar fi să scriu o carte, un roman. Când scrii, trăiești o reîncarnare periodică în propriile tale povești.

 

În orașele mari nu lipsesc cadrele medicale din stomatologie, sunt chiar suprapopulate. Dacă însă vom merge spre periferie sau spre mediul rural, atunci lucrurile stau cu totul altfel. Acolo este nevoie de cabinete, medici, tehnicieni, lumea fuge de zonele defavorizate, deși sunt zone bune pentru a începe meseria.

 

Cum ați descrie stomatologia de performanță azi? Ce are ea definitoriu?

Trebuie să cunoști foarte multe lucruri, iar ca să cunoști multe lucruri, trebuie să citești mult. Azi nu prea mai avem timp pentru asta, de aceea ai nevoie ca cineva să-ți dea informația distilată, informația care contează.

Așa că ai nevoie să fii mereu la curent cu ceea ce se întâmplă în meserie, pacientul nu trebuie să fie mai informat ca tine, asta mi s-ar părea trist. Pentru că există oameni care au o problemă și se informează până în detaliu despre problema respectivă. În altă ordine de idei, performanța este foarte profund legată cu industria, există multe deviceuri, multă tehnologie avansată, aparate, instrumente, etc.

Cred că instrumente medicale și aparate de mare acuratețe pot achiziona mulți… Dar nu toți cei care le dețin au și succes. De ce?

Da, asta le spun și eu doctorilor mei, că și cel mai performant aparat te poate încurca dacă nu știi să lucrezi cu el! Și aici apar problemele, pentru că aceste aparate costă foarte mult din păcate pentru noi, medicii, și din păcate și pentru pacienți, pentru că ei sunt la capătul lanțului de investiții. Dar, o dată ce te-ai hotărât să faci efortul de achiziție, trebuie să-ți acorzi și timpul pentru curba de învățare care nu e nici simplă, nici scurtă.

Am cumpărat acum 4 ani prima mașină de frezare computerizată pe care am plătit o mare sumă de bani, dar am păstrat și o altă mare parte de bani pentru materialele care se vor consuma pe procesul de învățare…

 

Nu cred că poți avea succes profesional fără un suport bun acasă.

 

Ce urmăriți să-i învățați în primul rând pe studenții dvs?

Revin la prima întrebare… Etica de muncă, adică să fii dispus să muncești și să înveți. E o generație pe care o înțeleg destul de greu, pentru că are multe drepturi, dar nu consideră că ar avea și obligații și, din când în când, simt nevoia să-i readuc cu picioarele pe pământ. Da, sigur, ai drepturi, dar gândește-te la câte lucruri trebuie să afli despre tine ca om și ca medic. Eu am o relație bună cu studenții, dar nu sunt o persoană facilă, să știți.

Sunt suficienți de mulți medici și personal în stomatologia din România?

În orașele mari vă voi spune că nu lipsesc cadrele medicale din stomatologie, sunt chiar suprapopulate. Dacă însă vom merge spre periferie, sau spre mediul rural, atunci lucrurile sunt cu totul altfel. Acolo este nevoie de cabinete, medici, tehnicieni, lumea fuge de zonele defavorizate, deși sunt zone bune pentru a începe meseria.

În orașele universitare situația este foarte bună, dar în orașele mai mari însă fără universități, nu e la fel. Forța de muncă din România pleacă, asta o știm, și același lucru se întâmplă și cu medicii și asta mi se pare trist, pentru că, după o facultate gratuită, după ce statul investește în acești tineri, ei pleacă și nu aduc nimic înapoi statului.

Cum ați cunoscut-o pe dr Oana Taban?

Am făcut odată o vizită în București și am ajuns în DENT ESTET unde am cunoscut-o pe Oana și am rămas uimită de energia ei inepuizabilă!

Ce loc are în viața Dvs. succesul profesional? Ce e înaintea lui? Ce vine imediat după el?

Înainte de orice este familia mea. Nu cred că poți avea succes profesional fără un suport bun acasă, ce ar mai conta toate astea altfel? Că nu te iubesc nici turbina din cabinet, nici banii. Banii îți dau confort, dar nu bucurie și nici iubire.

Ce vine după succes? Nu știu, poate că e ceva ce se întâmplă după 50 de ani, dar mă aflu în căutarea unei profunzimi care vine din afara meseriei și a confortului material… Încerc să mă regăsesc pe mine ca persoană, pentru că uneori mă pierd în viața asta foarte aglomerată.

Care vă sunt bucuriile și care dezamăgirile?

Cele mai mari dezamăgiri din viața mea au venit din minciuni și nerecunoștință. Mi s-a întâmplat de câteva ori să fiu dezamăgită de oameni pe care i-am ajutat și de la care nu așteptam neapărat recunoștință, dar nici opusul ei…

În ceea ce privește bucuriile, ele vin din orice: dintr-o zi bună la cabinet, de la un film bun seara acasă, dintr-un telefon cu un prieten din copilărie…

Cum vă relaxați? Unde vă place să mergeți?

Noi ne-am mutat din Cluj, așa că mă relaxez acasă, la 18 km de oraș- zona în care locuim este verde și plăcută. Mă mai relaxez făcând sport, nu am mai făcut de mult, dar este o activitate care îmi dă o stare foarte bună… și când călătoresc.

Cum vă cheltuiți banii? Modă? Relaxare? Shopping? Călătorii?

Călătorii. În ultima vreme nu s-a mai putut din cauza pandemiei, dar voiam să ajungem în America de Sud- călătoria era programată pentru 2019, dar nu ne-a ieșit, așa cum nu ne iese nici anul acesta cu Australia și Noua Zeelandă. Dar sunt sigură că vom ajunge cândva, avem răbdare.

Lasă un comentariu:

One response to “Dr. Smaranda Buduru”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *