Dr. Cristian Csapo-Martinescu este medic stomatolog la Dent Estet și, ca orice medic din această clinică, am ajuns la această concluzie, are o poveste extraordinară. Cristi Csapo, cum este cunoscut, este și chitaristul trupei Grimus de rock alternativ, fiind o vedetă a genului.
Poveștile de succes din Dent Estet continuă și, o dată cu ele și descifrarea specializărilor, demontarea miturilor și obținerea informațiilor medicale de la prima sursă.
Ce piesă din ceea ce cântați cu Grimus s-ar potrivi cu ceea ce munciți?
(râde) Nu m-am gândit niciodată la asta… Ca mesaj dat de versuri și ca stare venită din muzică și orchestrație, aș alege ceva foarte domol la început, cam cum e „Albatross” de pe ultimul nostru album. E o piesă ca un val, exact ca și starea pe care o am în cabinet. Aici cunosc foarte mulți oameni, ceea ce e foarte important și, chiar dacă nu cred neapărat în treaba asta, iau contact și cu aura lor, cu energia lor… Și această energie mă influențează la rândul ei, de aceea aș alege piesa de care am spus, pentru că oamenii vin cu stări diferite, cu emoții variate, cu teamă uneori (deși nu este cazul), cu așteptări, cu curiozitate și astea vin „ca valul”…
https://www.youtube.com/watch?v=NTqgzIaJvzU
Sunteți din Cluj…
Da și nu. Sunt bistrițean și, după ce am terminat liceul, m-am mutat la Cluj unde am făcut facultatea și unde am stat vreo 11 ani.
De ce ați ales Stomatologia și nu Conservatorul?
Eu am ales Conservatorul, am vrut să fac Conservatorul. Am început cu chitara în clasa a șasea și după ce am terminat cu examenul de intrare în liceu, am început chitara clasică pe care am făcut-o 3 ani și mai bine, timp în care lucrurile au progresat bine. Profesorul îmi lăuda manualitatea și talentul și-mi spunea că asta trebuie să fac, să cânt! Așa că din clasa a 10 a am început să mă cam gândesc la muzică într-un mod mai serios și m-am orientat spre Conservator…
Și ce s-a întâmplat?
Părinții mei s-au „întâmplat”, dar nu sens negativ o spun… M-au readus de fapt cu picioarele pe pământ, am discutat mult, cu argumente pro și contra și, cumva, le-am dat dreptate. Ei m-au susținut întotdeauna, în tot ce am făcut, eu am fost mereu cel cu inițiativa, ei cu sfaturile.
Estetica dentară nu înseamnă acel Hollywood smile, nici dinții aceia albi ca mici bucățele de faianță puse în gură, fără niciun fel de viață sau personalitate. Nu asta este estetica dentară, asta e muncă de faianțar.
Și reușiți să țineți această pasiune vie, chiar dacă aveți o altă meserie? Mai apucați să mergeți la repetiții?
Da, în weekenduri, mai ales. Mergem și la concerte. Treaba asta cu Grimus a crescut în timp, iar dacă în timpul facultății programul era mai liber, în momentul în care a început munca, chiar dacă repetițiile erau intense și programul foarte dens, am început să dozăm efortul și, încet încet, cel investit în jobul de zi cu zi a atârnat mai greu. Dar faptul că suntem de foate mult timp împreună, Grimus este din 2005, ne ajută să ne înțelegem foarte bine.
Ce meserii au colegii dvs din Grimus?
Avem un IT-ist foarte bun, un profesor de pian și mai bun, care merge cu copiii lui la olimpiade de muzică, avem un doctor în genetică, un profesor de canto care e și vocalul și mai avem un student.
Deci în Grimus sunteți de 15 ani și la Dent Estet din 2011… Sunteți un tip stabil!
Da..
Sunteți căsătorit?
A doua oară:)
Cine are nevoie de specialitatea dvs, de estetică dentară și protetică?
Toată lumea are nevoie. Toate celelalte ramuri ale stomatologiei despre care ați povestit până acum cu colegii mei, ortodonție, paradontolgie, implantologie, endodoție, etc, toate astea se finalizează la mine. Asta înseamnă partea de protetică dentară, partea cu estetica dentară este un plus, poate, de atenție, de expresivitate, dar partea de funcționalitate, protetica dentară este cea care termină orice fel de tratament. Un pacient intră în cabinetul stomatologic cu diferite probleme care se rezolvă după un anumit protocol și se termină cu partea de protetică: tot ce înseamnă partea de coroane, proteze, implanturi, fațete, tot ceea ce ne face să zâmbim…
Sunt câteva mituri legate de fațete, că tot le-ați pomenit… Că doare după ce le punem, că strică dinții, că nu sunt pentru toată viața, că nu mai poți mânca bine, că sunt prea albe și creează un zâmbet fals, etc… Se pot demonta?
Sigur. Toate! Fațetele sunt un produs care se folosește în toate cabinetele. Toată lumea face asta! Peste tot. Toată lumea face implanturi, pune coroane, face estetică dentară. Dar de la meserie la marketing, e un pas foarte mare, fiindcă sunt pacienți care se pretează și cărora li se recomandă fațetarea și sunt pacienți cărora nu ar trebui să li se recomande asta, decât într-un singur caz, și voi fi foarte direct, dacă „ți-e foame”. Adică vrei să iei banii pacientului cu orice preț. Un medic cu coloana vertebrală nu face asta. În momentul în care vorbim de un pacient care are nevoie de așa ceva, vorbim de pacienți cu foarte multe plombe puse pe dinții din față, sau au foarte multe probleme legate de culoare, dinți pe care au fost încercate multe tratamente de albire, etc… Fațetele sunt lucrări permanente, nu se dau jos!
Pacienților mei, după ce le-am pus fațete, nu le-am dat nicio restricție. Au avut voie să mănânce orice, la orice temperatură, etc. Un medic care își face treaba bine, care are tehnician bun, care își respectă protocoalele de cimentare, de lipire nu își asumă niciun fel de risc, pentru că nu e niciunul! Fațeta este un strat nou de smalț care vine peste dinte și care îi schimbă acestuia culoarea, forma, și uneori, rar, îi poate schimba și poziția.
Iar dintele de sub ea nu se infectează, așa cum mai zice un mit…
Nu, dacă fațetele sunt bine preparate. Și dintele la fel, pentru că nu se dorește a face dintele mai mare decât este. Desigur, când e cazul. Aici intrăm în discuții tehnice referitoare la poziția dintelui, dacă există o alinire perfectă cu fața, sau nu, sau la grosimea lui inițială, că nu vrem să îngroșăm dintele și gura pacientului să fie supradimensionată.
Cunosc persoane publice care au suferit foarte mult din cauza acestor procedee, procesul de fațetare fiind urmat de dureri și multe pastile: antibiotice, antiinflamatoare…
Nu e ok. Nu trebuie să doară și nu trebuie să iei niciun fel de antibiotic, dacă totul e făcut ca la carte. Fațeta nu are nicio legătură cu antibioticul. Dacă medicul nu și-a făcut treaba bine, sau a luat o decizie proastă și a stricat dintele, atunci da, va încerca să repare prin tratamente, apoi lucrări pe canal…
Am văzut că ați studiat mult în America și Portugalia…
Cel mai mult în America. Ei au inventat „Hollywood smile”:) dar, sincer, nu am fost acolo pentru partea legată de estetică dentară, pe mine m-a interesat foarte mult implantologia pe care o practic de mulți ani în tandem cu partea de protetică și estetică, iar americanii, în implantologie, sunt cei mai buni. Excelează și la partea de comunicare, la felul în care îți este explicată o procedură, o manevră la modul la care înveți joi, vineri, sâmbătă, iar duminică poți veni și lucra în cabinet. În plus, americanii au și niște mari nume în protetică, unul dintre ele fiind al lui John Kois, un fel de dinozaur al proteticii, sau frații Salama, Maurice și Henry, și mai sunt, mai sunt… O mulțime de profesioniști care au inovat mult în domeniile lor și care nu s-au mulțumit cu ceea ce știu, ci au continuat să cerceteze. Și, deși sunt în vârstă, când mergi la cursurile lor afli numai noutăți legate de proceduri, de tehnică, unde americanii sunt la alt nivel. Stomatologia de azi se bazează numai pe proceduri minim invazive, less is more.
Vi s-a cerut aici, la Dent Estet, zâmbet de Hollywodd?
Da, mi s-a cerut, dar eu sunt un om cu putere de convingere și pot aduce pacientul cu picioarele pe pământ:), exact cum au făcut părinții mei cu mine… Și cred că foarte multe dintre fotografiile de tip before and after au convins mai mult decât orice, pentru că noi prezentăm pacientului felul în care va arăta după procedură. Una e să explici verbal și alta e să și arăți. Își dau seama de diferențe, de ce înseamnă estetică dentară. Estetica dentară nu este acel Hollywood smile, nici dinții aceia albi ca mici bucățele de faianță puse în gură, fără niciun fel de viață sau personalitate. Nu asta este estetica dentară, asta e muncă de faianțar.
Sunteți foarte modern, dar faceți rock alternativ…
… Care și el este modern, deși acum a devenit ușor clasic, e adevărat. Dar rockul alternativ a început cu Nirvana, dacă vă aduceți aminte, iar pe măsură ce a trecut timpul, muzica, în general vorbind, a devenit o „muzică ușoară” din ce în ce mai catchy, mai disco, mai dansantă și, cumva, e inevitabil să nu fii influențat de tot ceea ce înseamnă tot acest fenomen și acest comerț care e azi muzica.
Partea de premium în stomatologie vine cu garanția că ceea ce bagi în corpul tău este perfect curat, este testat, sănătos, totul a fost studiat, nu sunt semne de întrebare.
Cum ați descrie piața muzicală și piața medicinii stomatologice?
Din perpespectiva mea, a unui muzician care face rock alternativ, nu există piață, dacă vorbim despre muzica asta ușoară și dance, Inna și toate celelate fete care fac muzica modernă, există, da, o piață, există bani… dar eu sunt mai degrabă fericit cu ce fac și cu felul în care suntem apreciați pentru ceea ce cântăm, decât să mergem neapărat la Serbările Băicoiului și să perfomăm în fața unor oameni care nu au nicio treabă cu ce faci tu.
În schimb, piața de stomatologie a devenit din ce în mai mare, ofertele din ce în ce mai multe. Toate cabinetele și toți medicii au pacienți, că e loc pentru toată lumea, dar ca pacient este foarte important să te informezi, este foarte important ca atunci când te duci la un tratament, acel tratament să fie făcut o dată și nu de 6 ori! Și să nu fie greșit, ca apoi mergem la alt doctor, el face altceva, apoi iar în altă parte… Cu cât intervii într-un tratament care nu a reușit de prima dată, cu atât șansele lui scad dramatic. E foarte important ce materiale folosim, aici în clinică toți am venit cu ideea asta, că tehnologia este foarte importantă, asta am și primit aici, la Dent Estet și asta facem cu toții: lucrăm implantologie premium, ortodonție premium, estetică premium… Partea de premium în stomatologie vine cu garanția că ceea ce bagi în corpul tău este perfect curat, este testat, sănătos, totul a fost studiat, nu sunt semne de întrebare. Mai bine îți faci tratament mai rar și mai bine, decât des și ieftin, sau în grabă. Problemele care apar după un tratament eșuat sunt mai mari decât cele cu care ai venit…
Credeți în pastele de dinți care albesc?
Da, dar nu la modul la care Gandalf vine și albește dinții prin magie, ci în faptul că ele continuă efectul tratamentelor de albire făcute la stomatolog. Întrețin bine rezultatul acestora.
A existat o fluctuație a fluorului dat copiilor. Ba a fost bine, ba a fost rău… Care este taina fluorului?
Fluorul se găsește în multe alimente pe care le consumăm. E un calcul care se face de către pediatru, eu nu sunt, dar copiilor mei nu le-am dat fluor. Apar, din cauza supradozării, niște pete pe dinți de care nu mai scapăm o viață întreagă. Mama a fost pediatru, nu-mi amintesc să fi recomandat cuiva fluor.
Ce muzică ascultați când sunteți cu pacientul în cabinet?
Ascult ce auziți acum în boxe, și care depinde de starea fetei de la recepție:) Dar în principiu nu ascult muzică, pentru că prefer să nu fiu distras, că, atunci când aud muzică, inevitabil urechea mi se duce acolo.
Aveți fani printre colegi?
Da, și printre pacienți:) Vin uneori doar să mă vadă, să vadă dacă eu sunt chitaristul de la Grimus.
Există rutină în meseria dvs?
Paradoxal, deși fac același lucru în fiecare zi, fac protetică, iau amprente la dinți, fac implanturi, șlefuiesc lucrări, niciodată nu e la fel, pentru că fiecare pacient e diferit și caracterul fiecăruia face diferența.
Care este reacția care vă face să spuneți că ați făcut o treabă bună?
Când pacientul pleacă fericit, zâmbind și nu mă mai sună 6 luni de zile. Asta înseamnă că treaba a fost făcută bine.
DENT ESTET a creat un Masterplan DE Implantologie Digitală pentru a raspunde cererii accelerate de implanturi dentare de calitate. Ultimele analize statistice pe România, plasează țara noastră cu 10 procente peste media europeană în ceea ce privește populația edentată (care nu mai are dinți).
„În era în care tehnologia face tot mai mult parte din viața noastră, am folosit avantajele acesteia și am creat un protocol unic, având ca obiectiv binele pacientului. Masterplanul DE Implantologie Digitală este un pachet complex de servicii dedicate implantologiei ce oferă pacienților soluții moderne de tratament. Unicitatea acestei metode vine din faptul că pacienții au acces garantat, în aceeași clinică, la servicii complete și personalizate înainte și după efectuarea actului chirurgical: la chirurgie premium (implanturi de tip Nobel Biocare și Straumann) protetică dentară, tehnologii sigure și performante, echipe multidisciplinare certificate internațional. Colaborarea dintre medicul stomatolog implantolog si medicul stomatolog protetician asigură un rezultat final desăvârșit”, spune dr. Oana Taban, Fondator & CEO al grupului DENT ESTET.
.
Și primești pe email ultimele interviuri.
Prețuim și respectăm intimitatea ta. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.