Dr. Dragos Calangiu : "Așa se întâmplă în stomatologie: dacă ai o problemă și nu ai rezolvat-o, mai apar alte trei"

Dr. Dragos Calangiu Foto: Petru Ivu

Dr. Dragoș Calangiu este Referent Medical Bredent Implant System. Este specialist în Implantologie Dentară. Și, ca orice medic din echipa DENT ESTET are și pasiuni care îl fac special. A cântat într-o trupă rock, acum cântă băiatul lui, a făcut aeromodele și machete și învață să piloteze pentru plăcerea sa la o școală de specialitate.

Este bonom și amabil, genul pe care îl poți „asasina” cu întrebări. Ceea ce am și făcut, că, dacă aveți nevoie de informații legate de implant, le găsiți aici din plin.

Domnule doctor, eu aș începe întrebându-vă despre zbor, aeromodele și meșteșugit machete…

Oh, am evoluat, să știți, am ajuns la școala de zbor…

Dar de ce școala de zbor? Vreți să deveniți pilot?

Știți ce fain e? Ai senzația de libertate deplină și de faptul că nu există față, spate, înainte, înapoi, sus, sau de jos. Și nu, nu vreau să devin pilot, o fac doar pentru plăcerea mea.

Știu că sunteți și un mare constructor de machete… Asta presupune răbdare și manualitate, exact ceea ce vă trebuie aici, în cabinet…

(râde) Da, am avut aceste abilități de când mă știu…

Sunteți la DENT ESTET de mai mult de 14 ani și faceți implanturi. Dar nu ați făcut asta de la început, nu? Când ați făcu prima dată un implant?

O să vă surprind, dar fac implanturi din 2002. Nu era, într-adevăr, ceva comun atunci, eram un grup mic de medici care făceam asta, cred că am fost printre primii 50 din țară.

Care sunt miturile legate de implanturi?

 

dor, că sunt respinse de organism… Organismul nu respinge implanturi, da, pot apărea complicații ca la orice plagă, ca la orice zgârietură, la fel și plaga deschisă pentru un implant se poate infecta. Dar este un risc de 1-2%… Și nu, nu dor… Oricum pacientul vine cu teamă și prima întrebare este dacă îl va durea. Și îi spui că nu, nici atunci, nici după…

Un alt mit este că nu poate oricine să facă un implant. Nu este adevărat. Altul e că la aeroport implantul face aparatele să piuie. Nu se întâmplă așa ceva.

Implantul poate fi pus chiar dacă pacientul suferă de o boală parodontală?

Este chiar o soluție pentru ea!

Și de ce am apela la un implant, dacă avem posibilitatea de a face o lucrare care ne ține o viață?

Dumneavoastră ați merge cu un Trabant?

Dacă m-ar duce din punctul A în punctul B…

Din punctul A în punctul B v-ar duce… orice… Și o punte, deci. Dar așa cum Trabantul poluează, așa și puntea afectează dinții din jur.

De ce există la DENT ESTET un Master Plan de Implantologie Digitală?

Este un pas în față, adică noi încercăm să scoatem în față ce este mai bun. Și pe piața de implanturi sunt de toate felurile, dar pentru că noi avem implanturi premium, vrem să și comunicăm asta pacienților și să le spunem că lucrăm doar cu materiale de top. Și într-adevăr sunt de top. De aceea noi îi prezentăm un plan întreg, care presupune o serie de controale, de igienizări.

Ce este un implant premium?

Este cel are se potrivește unei categorii foarte largi de cazuri, cu o precizie foarte mare, cu o suprafață foarte bine cunoscută și cu rezultate foarte bune.

Imagini din clinica DENT ESTET

Și dacă sunt un pacient care aș vrea să folosesc acest Master Plan, ce ar trebui să fac?

Mai întâi, ca la examen, prima condiție este să te prezinți. Față în față cu pacientul poți să-i explici care sunt avantajele unui implant și de ce urmăm noi acest Master Plan. Noi am împrumutat pentru el practici din clinici vechi, cu renume, care și-au aranjat un algoritm de lucru cu pacientul. E vorba despre proceduri. Cele pe care noi le-am preferat au fost din Portugalia, unde dr Malo a găsit niște soluții inovatoare în implantologie care au rezultat dintr-o gândire a lui liberă de rutine și reguli.

Care sunt beneficiile Master Plan-ului?

În primul rând, pacientul obține o garanție și o liniște că lucrurile sunt făcute bine. Da, pot avea încredere în servicii, în echipa care lucrează, în produsul folosit, da, pot avea încredere în ceea ce urmează după. Mai mult decât atât, etapele de evaluare prin care trece pacientul înainte de implant sunt un CT, o scanare orală, un model tridimensional, programul smile design prin care îi poți oferi un zâmbet mai frumos. Și apoi tratamentul, și mai ales monitorizarea care mi se pare factorul numărul doi după ceea lucrarea în sine.

 

De fapt un implant ce este? O rădăcină de metal și un dinte?

Este doar rădăcina de metal, dar nu neapărat de metal. Sunt cele ceramice care vin cu o serie de avantaje asupra celor metalice.

Este esențial să facem lumină în cunoștințele pacientului, care înainte e tentat să-l consulte pe doctorul Google, sau pe colegul lui, dr Yahoo.

Și se pot face implanturi unul lângă altul?

Școlile de implantologie promovau ideea că pentru fiecare rădăcină să se pună un implant. Asta însemna că, pentru trei dinți lipsă, se puneau 3 implanturi, ceea ce astăzi este complet depășit. Gândiți-vă că azi construim arcade întregi cu doar 4 implanturi.

Cunosc oameni care au făcut implanturi și care au luat o lună de zile antibiotice.

Tocmai ați cunoscut oameni care au trecut printr-un eșec.

Durează mult punerea unui implant?

În 2002 eram o echipă de medici cu care lucram și aveam o pacientă cu implant. Eram doi medici, două asistente și am avut de pus două implanturi și a durat 2 ore. După ani de zile m-am reîntâlnit cu pacienta resprectivă care avea nevoie de 3 implanturi. Am fost doar eu și asistenta și a durat cu totul 40 de minute:). Între timp, vedeți, învățasem:) Deci poate dura un implant, ca să răspund, până la un sfert de oră. Dar vorbim, sigur, de cazurile ideale. Că și un molar poate fi extras între 5 minute și două ore.

Cine apelează la un implant?

Oamenii au început să înțeleagă valoarea calității, și sunt informați. Nu mai există pacient neinformat, unele informații sunt adevărate, altele false, dar au informații. Este esențial să facem lumină în cunoștințele pacientului, care înainte e tentat să-l consulte pe doctorul Google, sau pe colegul lui, dr Yahoo. Trebuie să-i spui pacientului ce este adevărat și ce nu. E adevărat că pe forumurile pe care ei intră, pot găsi oameni care descriu tot felul de experiențe. Dar le vor scrie numai în cazurile în care nu au fost mulțumiți. Cei mulțumiți nu stau să scrie.

Igiena pacientului este factorul determinat pentru perioada de supraviețuire a unui implant

 

Dar asta nu înseamnă că experiențele acelor oameni nu au fost reale.

Da, numai că frecvența lor este extrem de mică. Ceilalți, mare masă, nu scriu.

Ce culoare au implanturile:? De fapt, dinții?

Ce culoare vrem noi. Am pus odată și unul transparent pentru o persoană publică… Cu acordul ei, firește:)

Credeți că estetica dentară va ajunge la artă?

Ea este deja artă. E un mecanism de gândire, e o mână de artist acolo. Sunt niște reguli acolo, care trebuie respectate, dar după ce ele se termină, intervine creativitatea, arta medicului.

Cu ce dimensiuni ați lucrați?

Milimetri și nanometri…

Toată lumea se spală pe dinți, dar numai 10% o fac corect. Iar dacă nu te speli corect pe dinți, e egal cu a nu te spăla pe dinți.

Orice implant se potrivește cu orice situațe?

Nu, există implanturi mici pentru dinți mici, există implanturi ceramice pentru zonele frontale, etc…

Populația României a fost tratată zeci de ani pe timpul lui Ceaușescu de către medici stomatologi care lucrau cu materialele pe care le aveau, nu prea bune, ceea ce au generat foarte multe probleme.

Am întâlnit multe situații în care a trebuit să reluăm un tratament făcut atunci de la capăt , dar nu e vina medicilor din acea perioadă. Au fost niște eroi oamenii ăia, pentru că au reușit să facă minuni! Nu aveau mijloacele de sterilizare de azi, nu aveau soluțiile de azi, nu aveau implanturile pe care le avem acuma. Pe vremea aceea, erau foarte multe lucruri irealizabile. Totuși au existat medici care pe vremea respectivă au reușit să împingă lucrurile în față.

Care este valabilitatea unui implant?

Aici este o discuție pe care oamenii o înțeleg mai greu, dar da, implantul este garantat pentru tot restul vieții. Producătorul garantează că materialul lui este excelent, eu garantez că l-am pus bine, mai departe mingea e în terenul pacientului.

Adică?

Adică supraviețuirea unui implant depinde în cea mai mare măsură de igiena pacientului. Eu nu am cum să verific dacă zilnic pacientul se spală pe dinți.

Nu înțeleg…

Igiena pacientului este factorul determinat pentru perioada de supraviețuire a unui implant. Pentru că se acumulează placă bacteriană care determină o inflamație gingivală, care creeză un lanț de evenimente ce duc la resorbție, resorbție, resorbție, și… implantul cade. De asta, în acel Master Plan pe care îl avem, există o perioadă de monitorizare, așa încât să fim siguri că igienizarea se face bine, corect, iar dacă nu e făcută corect în stadiul inițial, se fac pur și simplu lecții de spălat pe dinți. Cu spălatul pe dinți e o mare problemă. Toată lumea se spală pe dinți, dar numai 10% o fac corect. Iar dacă nu te speli corect pe dinți e egal cu a nu te spăla pe dinți. Pastele de dinți sunt mentolate, senzația de prospețime se instalează imediat și ai senzația că te-ai spălat 2 minute. În realitate, te-ai spălat 30 de secunde. De fapt, sub 3 minute nici nu se pune că te-ai spălat.

Ce paste de dinți recomandați?

Poate nu mentolată în rest, orice se folosește.

Ați avut cazuri care v-au provocat profesional?

Și o banală obturație te poate provoca, depinde cum vezi lucrurile. Dacă ești un tip care a căzut în rutină, nu mai ai provocări.

Și la clinicile din Sibiu cum este?

Ele funcționează cu oamenii din zonă, dar aproape permanent este cineva din clinicile „mamă” ca să implementeze ritmul de lucru, șabloanele de lucru.

Și cum sunt pacienții care vin la Sibiu?

În afara Bucureștiului oamenii vin la medic că au probleme cu un dinte pe care le rezolvă, dacă se poate, pe loc. Nimeni nu privește situația la nivel general. Noi privim tot ansamblul: oase, articulații, tot și îi prezentăm pacientului problemele lui de sănătate orală în general, big picture. O să fac o analogie tot cum maținile, că îmi plac:) Prima mea mașină a fost un Trabant. La Trabant, dacă aveai probleme cu o piesă și insistai să mergi cu ea defectă încă vreo câteva zile, se mai stricau încă 3 din cauza ei. Cam așa se întâmplă și în stomatologie: dacă ai o problemă și nu ai rezolvat-o, mai apar alte trei… Asta este mentalitatea care trebuie schimbată în afara Bucureștiului.

Ați dus Master Plan-ul și acolo?

Da, exportăm tot ce facem și în clinicile noastre din afara Bucureștiului.

Cum comparți serviciile DENT ESTET față de alte țări… Germania, Franța…?

Suntem mai buni, da. Și nu e o glumă. Colegii din clinică merg la 3 congrese pe an, sunt tot timpul puși la punct. Suntem o echipă foarte dinamică…

Cine apelează la implanturi: femeile sau bărbații?

Toți.

Cui îi este cel mai frică?

Înregistrați?

Da:)

Bărbaților.

Domnule doctor, de ce își pierd dinții culoarea odată cu înaintarea în vârstă?

Dinții sunt o structură cristalină care trece prin multe șocuri. În urma lor, pe dinți apar multe fisuri microscopice. În aceste fisuri se așează colonii bacteriene ale căror produse de metabolism sunt colorate. Astfel, apar multe puncte microscopice colorate care schimbă fața dintelui.

Procesul de albire strică dinții?

Nu,:) iată alt mit, nu distruge smalțul. Acționează asupra acestor fisuri, le sigilează și uneori poate atinge o fibră nervoasă de suprafață. De acolo vine durerea, nu pentru că atacă smalțul…

DENT ESTET a creat un Masterplan DE Implantologie Digitală pentru a raspunde cererii accelerate de implanturi dentare de calitate. Ultimele analize statistice pe România, plasează țara noastră cu 10 procente peste media europeană în ceea ce privește populația edentată (care nu mai are dinți). 

„În era în care tehnologia face tot mai mult parte din viața noastră, am folosit avantajele acesteia și am creat un protocol unic, având ca obiectiv binele pacientului. Masterplanul DE Implantologie Digitală este un pachet complex de servicii dedicate implantologiei ce oferă pacienților soluții moderne de tratament. Unicitatea acestei metode vine din faptul că pacienții au acces garantat, în aceeași clinică, la servicii complete și personalizate înainte și după efectuarea actului chirurgical: la chirurgie premium (implanturi de tip Nobel Biocare și Straumann) protetică dentară, tehnologii sigure și performante, echipe multidisciplinare certificate internațional. Colaborarea dintre medicul stomatolog implantolog si medicul stomatolog protetician asigură un rezultat final desăvârșit”, spune dr. Oana Taban, Fondator & CEO al grupului DENT ESTET.

Lasă un comentariu:

Comments are closed.