Lisa Taddeo : "Cred că sunt doar două lucruri pe lume: durerea și dorința"

Lisa Taddeo

Lisa Taddeo, jurnalistă și scriitoare americană, a scris o carte despre dorință. Trei femei, apărută la Ed Litera nu este însă un roman, ci o carte nonficțiune. Cele trei femei care și-au deschis sufletul și viața în fața Lisei Taddeo au fost găsite după 6 călătorii în lung și-n lat în Statele Unite, după mii de ore petrecute de ea pe drumurile americane, spre orașele din centru țării, dar și de pe coasta estică. Maggie, Lina și Sloane sunt cele 3 femei ale căror povești sunt despre dorința lor, despre felul în care aceasta le-a schimbat viețile. Maggie trăiește o poveste cu profesorul ei de engleză, bărbat însurat și tată a trei copii, Lina, o casnică măritată greșit, este dominată de dorința pentru un bărbat pe care îl vrea aproape cu durere, iar Sloane, femeie bogată și elegantă, are o căsătorie deschisă în care soțul ei îi alege acesteia parteneri cu care îi place să o vadă. 3 tipuri de povești, aceeași dorință descrisă de Lisa Taddeo în modul cel mai onest cu putință.

Cred că această carte ar putea fi citită mai degrabă de bărbați.

Foarte puțini au citit-o, din câte știu …

Dar foarte mulți bărbați se plâng că nu înțeleg femeile.

Da, dar nici nu cred că vor cu adevărat:)

Ce reacție ai avut de la cele 3 femei după ce a apărut cartea?

Maggie a fost incredibil de fericită pentru că a spus că apariția acestei cărți a fost ca o închidere firească a cazului său, Sloane a fost temătoare în legătură cu o posibilă reacție a comunității ei care ar fi putut afla cine este, iar Lina nu că nu a fost impresionată de apariția poveștii, dar în comunitatea ei, oamenii nu prea citesc, neapărat. Dar până la urmă, toate trei au simțit că au fost reprezentate exact așa cum mi-au spus povestea. Le-am dat copii ale cărții înainte de apariție, pentru că, dacă ar fi vrut să adauge ceva sau să scoată ceva, să poată face asta. Și a fost de mare ajutor faptul că nu au vrut nici să scoată și nici să adauge ceva.

E surprinzător că aceste povești, în care există multă judecată, se pot întâmpla în America, imaginea generală despre America fiind că e o țară foarte open minded.

Așa am crezut și eu! Numai că am aflat că oamenii din orașele mici la care te aștepți să fie cei mai puritani, nu sunt chiar așa, iar cei din orașele mari la care te aștepți să fie foarte deschiși și destupați la minte, judecă foarte mult.

De ce ai căutat acest subiect? Dorința…

Cred că sunt doar două lucruri pe lume: durerea și dorința, cred că toate celelalte-  joburi, ambiții, avere, sunt auxiliare. Bineînțeles, toate relațiile noastre cu copiii, cu partenerul, țin de dorință, de a fi văzut, de a fi iubit, dar m-a interesat tot ansamblul acestor sentimente. De aceea am vrut să fac ceva care să fie atotcurpinzător. Și toată lumea vrea să vorbească despre sex, să fim serioși, deși eu am vrut să depășesc acest subiect în carte, să merg mai departe. Mie mereu mi-a plăcut să vorbesc cu prietenele lor despre problemele lor cu iubiții lor. Sunt chestii naturale, care mă mișcă.

Cred că am trăit într-o societate patriarhală atâta timp încât e foate dificil pentru femei să fie total oneste în legătură cu ceea ce simt, asta în principal tot din cauza altor femei care le privesc critic.

Am o întrebare legată de #metto pentru că am senzația că se exagerează puțin. Mie îmi place să primesc un compliment de la un bărbat și să văd dorința în ochii lui. Cum mă situează asta pe mine?

Da, sunt de acord în multe puncte cu acest lucru, dar este interesant că #metoo e o chestiune resimțită  diferit de la persoană la persoană. Sunt foarte multe nuanțe pe care mișcarea #metoo nu le ia în considerare. Este foarte dificil să critic elemente ale mișcării #metoo din mai multe motive, în principal pentru că femeile care fac asta sunt văzute ca antifemei, dar cred că este și multă victimizare a genului feminin și punerea la pământ a celor care simt altfel. Pentru că e există o diferență între a fi violată și a ți face gesturi nepotrivite. Și asta ar trebui reglementat la alt nivel, pentru că și eu am simțit, de exemplu,  că vreau să mă răzbun pe un astfel de bărbat scriind despre el și făcându-l să se simtă ca un loser.

Ai avut reacții din partea vreunei comunități religioase, sau politice?

Nu! Dar nu sunt două tabere distincte, politicienii și oamenii religioși, ci mai degrabă cei care cred că femeile sunt niște victime, însă adesea vorbesc, de fapt, despre ei înșiși, se văd pe ei înșiși când spun asta, și alții care sunt destul de destupați la minte ca să vadă cum sunt femeile în realitate.

De ce se așteaptă de la femei care el să fie discrete în suferința lor, să nu vorbească despre ea?

Cred că am trăit într-o societate patriarhală atâta timp, încât e foate dificil pentru femei să fie total oneste în legătură cu ceea ce simt, asta în principal tot din cauza altor femei care le privesc critic. Competiția este considerată a fi apanajul masculinității, dar dacă femeile fac asta, sunt rele, dacă două femei se bat pe un bărbat e considerat a fi lipsit de bun gust. Există un citat care spune că, dacă o singură femeie ar spune adevărul, lumea s-ar crăpa brusc. Cum vi se pare asta legat de percepția femeii?

Ce este în patriarhat și matriarhat?

Nu știu, nu sunt istoric, dar cred că ar trebui să topim noțiunea de gen, așa cum îl cunoaștem, să topim noținea de rasă, pentru că toți suntem la fel. Există, sigur, părți care ne diferențiază, dar ar trebui să le celebrăm, nu să le folosim pentru a-i judeca pe alții. Fiica mea de 4 ani are un coleg la grădiniță care are 2 tați, iar ea nu vede asta ca pe ceva ieșit din comun. Spune „celălalt tată al lui”… Acesta este un lucru normal în generația ei, pentru noi nu a fost, și nici pentru generațiile de până la noi. Noi am fost înrădăcinați în viziunea alb negru, de femeie-bărbat, dar cred că umanitatea va privi altfel lucrurile. Însă va fi un proces foarte lung. Fiica mea trăiește într-un mediu progresist, dar fratele meu trăiește într-un oraș înstărit unde prietenii copiilor lui încă spun lucruri negative despre copiii mai săraci sau diferiți. Deci încă se aruncă semințe de genul acesta în copii de către părinții lor.

Foto Ed Litera și traducere Nadine Vlădescu

Lasă un comentariu:

Comments are closed.