S-a lansat Bright Sky, aplicația utilă victimelor violenței domestice

S-a lansat Bright Sky, aplicația utilă victimelor violenței domestice Ada Condeescu, Mihaela Sîrbu și Oana Pellea, imaginile campaniei

Azi am fost invitată la un eveniment. M-am îmbrăcat frumos și mi-am dat cu parfum, chiar dacă nu m-a văzut nimeni, și chiar dacă nu m-am întâlnit cu nimeni. Nu în realitatea… reală, ci în cea virtuală.

Am fost invitată la lansarea aplicației Bright Sky de către Fundația Vodafone care mă uimește de fiecare dată cu energia ei și mi-a câștigat respectul pentru tot ceea ce face. Am văzut acțiuni extraordinare și am observat o implicare activă a acestei fundații în societate: la spitalul pentru copii de la Constanța, în donații de aparatură esențială salvării vieții, în lansarea unei aplicații care ne ajută în lupta cu Covid 19, Dream Lab, în susținerea artiștilor printr-o platformă de entertainment live în aceste momente în care artiștii nu mai pot să-și facă meseria.

Am asistat, așadar, la lansarea unei aplicații foarte utile nu numai în România, ci în întreaga Europă, unde, conform datelor oficiale o femeie din trei suportă violența, abuzul, hărțuirea.

Aplicația Bright Sky este necesară atât victimelor violenței domestice, cât și a celor care cunosc astfel de cazuri în jurul lor care au nevoie de ajutor.

  • Evenimentul de azi a fost moderat de jurnalistul Tudor Mușat. Irina Nistor le-a avut invitate pe Oana Pellea, Mihaela Sîrbu și Ada Condeescu, actrițe care au dat viață unor personaje feminine abuzate, violate în filmele în care au jucat și care au povestit ce au simțit chiar jucând, atunci când au avut de-a face cu violența.

Bright Sky Ro este un instrument digital gratuit care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă, sau celor care vor să ajute astfel de cazuri. Aplicația a fost dezvoltată inițial de catre Fundația Vodafone Grup și ulterior adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat cu Poliția Româna, Asociația Necuvinte și Asociația Code for România. Bright Sky Ro este disponibila în App Store și Google Play Store în limbile româna, engleză și maghiară.

Ada Condeescu

Bright Sky Ro are, în primul rând, un rol de informare și educare pentru că descrie care sunt categoriile de violență de gen, combate miturile legate de acest fenomen și permite utilizatorului să evalueze siguranța unei relații prin simpla completare a unui formular electronic. Aplicația oferă și o bază de date cu servicii de asistență, astfel încât utilizatorul să poată lua legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil în zona în care se află.

În plus, meniul aplicației permite accesul utilizatorilor la informații despre cauzele și consecințele abuzului, planul de siguranță și prevederile legale care pot proteja o victimă a violenței domestice (ordinul de protecție provizoriu dat de poliție și ordinul de protecție dat de instanță), precum și măsurile care pot fi adoptate pentru creșterea siguranței în mediul online.

Oana Pellea

Evenimentul a acoperit toate discuțiile și subiectele. Au vorbit domnul Andrew Dunnett, Group Director SDGs, Sustainable Business & Foundations, Vodafone, Murielle Lorilloux CEO Vodafone România, Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone, Olivia Vereha de la Code for Romania, Simona Voicescu de la Asociația Necuvinte, reprezentați ai Poliției Române și ai autorităților române implicate în urmărirea și eradicarea fenomenului violenței domestice în România.

Mihaela Sîrbu

Bright Sky Ro oferă posibilitatea înregistrării incidentelor într-un jurnal digital confidențial, la o adresă de email aleasă de victimă, printr-o funcție ce foloseste text, conținut audio, video sau foto. Informațiile strânse de victimă în acest jurnal pot deveni dovezi în instanțele de judecată. Aplicația ofera informații și sfaturi utile legate de consimțământul în relațiile sexuale și de hărțuire, prezentând și studii de caz care exemplifică tipurile de comportament abuziv afișate cel mai frecvent în relațiile intime.

Lasă un comentariu:

Comments are closed.