(P) După Marie Curie, încă o secție de terapie intensivă neonatală la standarde europene la Constanța

(P) După Marie Curie, încă o secție de terapie intensivă neonatală la standarde europene la Constanța

De fiecare dată când sunt chemată să dau vești bune, răspund cu un mare da. Ca și de această dată. Am fost de curând la Constanța, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf Andrei, pentru a fi martoră la prezentarea noii secții de Terapie Intensivă Neonatală renovată și modernizată la standardele europene cu fondurile Fundației Vodafone (1 540 000 eur) și ale Asociațiilor Dăruiește Aripi (280 000) și Inima Copiilor ( 240 000).

Terminată de curând, după o muncă de mai mult de 3 ani, timp în care a fost dărâmată și reconstruită, după ce planurile de construcție au fost analizate și răs-analizate pentru a obține cea mai sigură variantă (spitalul a fost ridicat înainte de cutremurul din 77, având deci alți indici tehnici decât cei ceruți azi în construcții), secția este gata să primească noile aparate care se află încă în procesul de licitație.

Probabil că la anul, pe vremea asta, secția va fi funcțională și plină, după cum preciza dr Cătălin Cîrstoveanu cel care, împreună cu medicii constănțeni, a prezentat în detaliu proiectul finalizat.

Ca și la Marie Curie, unde dr. Cîrstoveanu și echipa sa au făcut cea mai performantă secție de terapie intensivă nou-născuți din Europa, și aici, la spitalul din Constanța, lucrurile au stat la fel, ba chiar mai bine, pentru că, spune domnia sa, „aici am profitat de experiența de la Marie Curie, dar și de lecțiile învățate acolo din propriile greșeli”.

De la ușile care se deschid automat pentru a evita transmiterea germenilor, prin folosirea clanțelor, până la lumina care a fost programată să vină din mai multe surse: naturală, indirectă, de operație, etc., de la ecranul video central situat în încăperea medicilor care se află în legătură directă cu cea de la Marie Curie, de la chiuvetele adânci proiectate astfel pentru ca niciun strop de apă să nu sară în afara cuvei, până la soluția de telemedicină cu care este conectată toată secția, toate detaliile au fost studiate și încorporate cu o migală de ceasornicar.

La eveniment a vorbit mai întâi Irina Margareta Nistor, ambasador al proiectului, care a făcut o paralelă cu anul construcției spitalului, 1969, anilor primi pași pe Lună, cu 2019, anul în care primii pași în terapia intensivă au creat deja un drum: Marie Curie și acum Spitalul de Urgență din Constanța.

Dr Cătălin Cîrstoveanu

În discursul său, apoi, Murielle Lorilloux, CEO Vodafone/UPC a povestit cu emoție cum în familia sa a existat o perioadă dificilă, când nepotul ei abia născut a avut o problemă de sănătate care a fost rezolvată cu o lună de spitalizare în Franța. Așa că, din experiența sa, știe cât de importantă este o secție de terapie și un spital bine dotat. De aceea fost cu tot sufletul alături de colegii din Fundația Vodafone care și-au dăruit timpul, energia și priceperea pentru strângerea fondurilor și susținerea acestui proiect. Murielle a venit în România acum 2 ani și unul dintre primele lucruri pe care le-a făcut a fost să viziteze secția de terapie intensivă de la Marie Curie, pentru a afla cum poate ajuta, cu ce poate ea și compania pe care o conduce să ajute. Așa s-a implicat în proiect, așa a demarat o etapă care s-a încheiat, cel puțin o parte a ei cu prezentarea secției de la Constanța.

Noua schemă a unității permite extinderea capacității zonei de terapie intensivă non-născuți până la 30 de locuri, în cazul unei eventuale creșteri a numărului de pacienți

Ce înseamnă această zi, acest moment în care deschidem ușa secției de terapie intensivă Constanța?

Murielle Lorilloux: Este o zi importantă pentru noi, o zi istorică din mai multe puncte de vedere. În primul rând pentru că, începând de azi, putem spera că vom salva vieți, mult mai multe vieți, asigurând un viitor mai bun pentru Constanța și pentru zonă, și vorbim aici de un proiect care ne-a adus împreună. Efortul care a fost pus în acest proiect a fost imens, dar el a fost susținut de toată lumea care a participat.”

Câteva date lămuritoare:

  • Mortalitatea infantila în sud-estul tarii este de trei ori mai mare decât media europeană (la nivelul anului 2015)
  • S-a implementat soluția performantă de telemedicină pentru monitorizarea permanentă a nou-născuților
  • Anual, în acest compartiment de terapie intensiva neonatala primesc îngrijire peste 1.000 de copii născuti cu afecțiuni medicale sau prematur din județele Constanța,Tulcea, Ialomița, Călărași, Brăila și Galați.
  • Acest proiect vine după unul similar derulat de Fundația Vodafone România în anul 2013 prin care s-a implicat în construirea secției moderne de terapie intensivă neonatală de la Spitalul Marie Curie din București.

În urma lucrărilor de renovare, reamenajare și modernizare efectuate pe o suprafață de 600 de metri pătrați, compartimentul dispune de 22 de locuri la terapie intensivă, împărțite în 6 saloane cu câte un pat și 8 saloane cu câte două paturi și de 10 locuri pentru prematuri. Noua schemă a unității permite extinderea capacității zonei de terapie intensivă non-născuți până la 30 de locuri, în cazul unei eventuale creșteri a numărului de pacienți.

la final am aflat că, pentru a acoperi nevoia României în ceea ce privește Terapia Intensivă a noilor născuți, ar fi necesare 5 astfel de secții în toate centrele universitare mari ale țării. Și nu știu ce mă face să cred că și dr Cârstoveanu și Fundația Vodafone și asociațiile implicate, Inima Copiilor și Dăruiește Aripi, vor reuși asta.

Lasă un comentariu:

Comments are closed.