O expoziție altfel: de la copacul cu 40 de fructe, la cerneală din gaze de eșapament

O expoziție altfel: de la copacul cu 40 de fructe, la cerneală din gaze de eșapament

De fiecare dată când călătoresc, încerc să evit locurile poleite pentru turiști și aglomerația și caut să văd detalii, sau locuri ascunse, sau oameni speciali… De curând m-am întors dintr-un loc situat la granița a 3 țări: Belgia, Germania și Olanda și, în ultima dintre ele, am ajuns la o expoziție.

Este vorba despre expoziția Nature, rezultatul colaborării dintre The Cube Desing Museum din Kerkrade/ Olanda și Smithsonian Museum din New York. Este vorba mai exact despre o trienală care pune accent pe colaborarea dintre designeri, oameni de știință, activiști, ingineri, filosofi, artiști care refac drumul omului către natură.

Nature– Trienala Cooper Hewitt Design, co-organizată de The Cube design museum a adunat 62 de lucrări.

Cube Design Museum

Designerii și toți colaboratorii lor au lucrat în respect față de natură și cu gândul la Planetă, inventînd materiale noi, soluții noi, abordări noi în relația omului cu viața lui și cu ecosistemele.

Vă voi povesti despre câteva dintre aceste lucrări, cele care m-au interesat, mi-au produs o emoție.

1.Bio ciment

Nu, nu sună romantic deloc și nici artistic, dar este un nou material de construcție care este realizat din agregate reciclate, nutrienți și microorganisme. Cărămizile se întăresc în 72 de ore și au același mecanism de construcție ca al coralilor sau scoicilor care reușesc să reziste tuturor intemperiilor. Cărămizile vin în diferite forme, culori și texturi.

2. Ecologie plug-in 

Urban Farm Pod- este o cabină „vie” pentru indivizii sau familii care vor să-și crească vegetalele de care au nevoie zilnic. Un fel de micro fermă urbană influențață de lumină, tehnologie, bioenergie și care poate avea efect, la rândul ei, în viața urbană prin ridicare calității aerului, de pildă.

 

3. Copacul celor 40 de fructe

Sam Van Aken, un profesor de la Facultatea Din Syracuse, artist care dezvoltă proiecte extraordinare în botanică, aricultură. comunicație, a gpsit un mijloc prin care a altorit mai multe plante, în așa fel îcnît a creat un copac care poate produce 40 de fructe diferite.

 

4. Cădirea Universității din orașul vietnamez Ho Chi Min: un munte cu păduri

Dezvoltarea urbană rapidă a orașelor din Vietnam a dus la redecerea spațiilor verzi, de aceea, această universitate a fost creată ca un munte de pe care pădurile nu lipsesc. Așa încât cele 3 clădiri ale universității au grădini interioare și copaci pe ficare etaj, balcon sau terasă, reducând astfel energia prin faptul că răcesc îndeajuns atmosfera pentru a nu fi nevoie de aparte de aer condiționat interior. Copacii fac umbră, consumă CO2 și reîmprospătează aerul respirat. O idee, nu?

din expoziție

 

imagine de pe siteul universității, campusul studențesc

5. Adidas și Parley for The Oceans au realizat pantofi din plasticul care poluează oeanele și care la rândul lor pot fi reciclați sau refăcuți fără adaos de material. În expo era prezentat prototipul.

6. Cerneala pe bază de particule emise prin țeava de eșapament

Graviky Labs a creat un fel de device care, atașat de țeava de eșapament a mașinii, captează particulele și le transformă într-o cerneală rezistentă la apă. Super smart!

 

7.  Ghidați de energia fromelor naturale, designerii de la threeASFOUR- un brand din NY fondat de 3 designeri din 3 țări diferite: Liban, Rusia și Israel- au creat haine situate la limita dintre artă și tehnologie, dintre meșteșug și inovație, mergând pe îngemănarea subtilă dintre om și natură.

8. De la materiale colorate de ploaia care cade peste ele, la fibre create și recreate, de la elemente de design interior, la costume de înmormântare care suplinesc sicriele și furnizează o rețea de fungi prin care toxinele corpului sunt transformate în îngrășământ, de la lămpi luminate de bacterii și plante fosforescente, de la cauciuc din particule de plastic oceanic până la recrearea prin IA a speciilor de hipopotami la scară naturală, expoziția mi-a dat din nou măsura ingeniozității, harului, geniului omului, dar și infinitatea de soluții pe are le avem la îndemână pentru a face ceva mai mult și mai bine pentru … noi, în ultimă instanță…

 

Texturi cu pigmenti lăsate în ploaie. Rezultă desing original și unic…

 

Lampă cu microorganisme care dau energie
Plante care dau lumină
Costum de înmormântare

 

Celebrul poster creat de Jorje Gamboa

 

Lasă un comentariu:

Comments are closed.