Cristina Bălan va deveni primul parfumier român absolvent al Grasse Institute of Perfumery

Cristina Bălan va deveni primul parfumier român absolvent al Grasse Institute of Perfumery

Cristina Bălan e genul acela de om care zâmbind mult, frumos și deschis, își urmează drumul pentru care a fost născut. Pasiunea ei pentru parfumerie cunoscută de mult timp printre clienții ei din București și nu numai, a determinat-o să-și urmeze visul. Cristina are ambiție. Și, mai mult, are un fel de tenacitate pe care am văzut-o numai la cei care au o chemare. Și iată că, după ce a pus pe picioare Elysee, casa de parfumuri, a decis să meargă chiar și mai departe. Să devină parfumier, să devină un nas.

Ei bine, așa ceva trebuia anunțat. Și, după 16 luni de studiu intensiv în Grasse, Cristina Bălan va deveni primul parfumier român absolvent al Grasse Institute of Perfumery (GIP).

Puțină istorie a școlii:

 

Institutul de Parfumerie din Grasse (GIP) este o școală unică, prestigioasă, aflată chiar în capitala mondială a parfumeriei, oraș care, începând din 2018, este în Patrimoniul Cultural UNESCO.

Înființat în 2002, GIP își desfășoară activitatea sub egida PRODAROM, sindicatul fabricanților de produse aromatice, din care fac parte toți marii producători din industrie (precum Givaudan, IFF, Mane, Robertet), dar și companii arhicunoscute precum Chanel, Hermes sau L’Oreal.

La baza înființării Institutului de Parfumerie din Grasse au stat pasiunea și experiența, ambele cu un rol foarte important în pregătirea studenților care, an de an, ajung în sălile institutului și care, la sfârșitul cursurilor, își încep o carieră în parfumerie.

În urma unui proces de selecție extrem de riguros la care au luat parte candidați de pe toate continentele lumii, Cristina Bălan a fost selectată, alături de alți 11 viitori parfumieri, să facă parte din grupa de cursanți ai anului 2021.

Cursurile Institutului de Parfumerie din Grasse sunt printre cele mai complexe din acest domeniu și includ studierea istoriei parfumeriei, descoperirea și înțelegerea ingredientelor folosite în această industrie, studii de chimie pentru a cunoaște reacțiile dintre ingrediente, compunerea practică a formulelor parfumurilor. Și toate acestea, timp de 10-12 ore zilnic.

Cursanții ghidați de cei mai buni specialiști din domeniu (parfumieri, chimiști, evaluatori) petrec peste 2000 de ore în laborator cu scopul de a pătrunde cât mai adânc în tainele parfumeriei. Acesta este motivul pentru care Cristina Bălan a decis să se mute, pentru o perioadă de un an si jumătate, în Grasse. Și, deși era deja pe un drum profesional plin de succes, a considerat, mânată fiind de pasiunea infinită pe care o are pentru parfumerie, că nu este suficient și că visele trebuie trăite până la capăt.

Dupa absolvirea GIP, Cristina Bălan va fi singura persoana din România ce va deține o diplomă de parfumier eliberată de una dintre cele mai prestigioase școli de parfumerie din lume, va intra în elita acestui domeniu și va pune România pe harta parfumeriei.

Lasă un comentariu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *